Hirdetés
Hirdetés

Lemészárolják a kriptodevizákat, zuhannak a tőzsdék - mi van itt?

Gáspár András, 2018. február 02., 10:39

A bitcoin egy hónappal ezelőtti értékének felét elveszítette, ma is tovább zuhan - most üt vissza igazán, hogy semmilyen szabályozás vagy hatósági felügyelet nincs a kriptodevizák környékén. Közben a tőzsdeindexek is meredeken esnek tovább, a frankfurti DAX már 1 százalékos mínuszban van - Budapest viszont egyelőre jól teljesít. Délután jöhet még egy csavar a sztoriban.

A bitcoin zuhanása az elmúlt egy hónapban - forrás: Coindesk
A bitcoin zuhanása az elmúlt egy hónapban - forrás: Coindesk

Kivéreztetik a kriptodevizákat vagy csak helyreteszik őket?

Tovább folyik a vér a kriptodevizák piacán: közülük a legnagyobb, a bitcoin egy héten belül már 30 százalékot zuhant a dollárral szemben. Az év eleji árfolyamának már csak a felét éri a bitcoin, péntek délelőtt 8300 dollár magasságában járt a jegyzés, napon belül a 8 százalékot közelíti a zuhanás. Vele esnek a többiek is, az Ethereum egyetlen nap alatt 15 százalékot veszített értékéből.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban az összes hír, ami negatívan érintette a kriptodevizákat, épp arról szólt, ami miatt a legnagyobb kockázatot látják benne a szakértők: piramisjátékokat szerveztek rá, óriási mennyiségeket elloptak - közben egyre erősebben próbálkoznak a különböző piaci felügyeletek a megregulázásával és az adóhatóságok a megadóztatásával. Mivel sem technikai, sem fundamentális elemzésnek nem igazán van értelme a kriptodevizák esetében, azt mondhatjuk: fogalmunk sincs, merre mennek majd tovább az árfolyamok.

Tovább esnek a tőzsdék - ez most tényleg a Nagy Korrekció kezdete?

Az európai tőzsdék tegnap nagyot estek, főleg a német DAX másfél százalékot közelítő zuhanása volt szembetűnő. A trend ma is folytatódik: a kereskedés kezdete utáni órában újabb 1 százalékot zuhant a DAX, 0,6 százalékot a francia CAC40, de a londoni FTSE is 0,2 százalékos csökkenésnél jár. Feszülten figyelhetjük, hogy vajon elérkeztünk-e az emberemlékezet óta tartó tőzsdei rali végéhez, beköszöntött-e a teljes medvepiac.

A DAX az elmúlt három napban - jól halljuk a brummogást? Friss árfolyamok >>
A DAX az elmúlt három napban - jól halljuk a brummogást? Friss árfolyamok >>
Közelgő befektetői szemináriumunkon épp ezt a két témát járjuk körül alaposabban: a kriptodevizákról és a tőzsdei korrekcióról beszélnek szakértők a kisbefektetőknek. A szeminárium ingyenes, a helyek gyorsan fogynak - jelentkezz most! >>

A Takarékbank szakértői szerint a tőzsdei gyengélkedés egyik oka, hogy a globális kötvényhozamok az utóbbi hetekben meredeken emelkednek, így egyre vonzóbbá válnak a részvényekkel szemben. Ezt a folyamatot pedig tovább fogja erősíteni az idén várható globális kamatemelések sorozata, ahogy az amerikai Fed is jelezte újabb kamatemelési szándékát már a jövő hónapra.

Budapest az eladási hullámban még egész jól tartja magát, a BUX ugyan mínuszban kezdett, de egy óra alatt tegnapi záróértéke fölé tornászta magát. A vezető részvények közül a Mol, a Richter és a Magar Telekom is pluszba fordult, az OTP kis mínuszban forog egyelőre. A Mészáros-papírokat ma adják: az Opus, a Konzum és az Appeninn is 3 százalék körüli csökkenésnél jár egy órányi kereskedés után.

Devizapiac: egyet jobbra, egyet balra

A devizapiacon a forint oldalazik, az euró jegyzése kis hullámzás után 309 forint környékén jár.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>A dollár árfolyama sem mozdul, az euróval szemben szűk sávban mozog, a jegyzést 1,2500 környékén látjuk.

Délután jöhet egy csavar

Ma délután, magyar idő szerint fél 3-kor fontos munkaerőpiaci adatok érkeznek az Egyesült Államokból, ami a devizapiacokon is felkavarhatja az állóvizet és akár további turbulenciákat is okozhat a tőzsdéken is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?