Hirdetés

Megvan, hogy mitől kell ismét félni a piacokon

2019. augusztus 28., 11:44

Úgy tűnt, hogy a tőzsdéken tapasztalható eladói nyomás végre enyhülhet, a visszafogott optimizmus azonban nem tartott sokáig. A befektetők újra találtak okot a pesszimizmusra, így újra lefele indultak világszerte az árfolyamok.

Kedden pozitív volt a hangulat az európai piacokon, és a tengerentúlon is pluszban nyitottak a piacok. Napközben azonban a Wall Streeten megfordult a hangulat, és végül eséssel zártak az irányadó indexek. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 120,93 ponttal, 0,47 százalékkal, 25 777,9 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 9,22 ponttal, 0,32 százalékkal gyengült, és 2869,16 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 26,79 ponttal, 0,34 százalékkal lett alacsonyabb, és 7826,95 ponton zárt.

Szerdán az európai börzék eséssel kezdtek, a délelőtt folyamán a legfontosabb piacokon fél százalék körüli mínuszokat láthatunk, ez alól csak London kivétel, ahol erősödött az index. A helyzet persze továbbra is elég képlékeny, lássuk, mik mozgathatják a hangulatot.

1; Újabb mélyponton a kötvényárfolyamok

Hirdetés

Újra estek az amerikai hosszú kötvényhozamok, a 30 éves papírok így történelmi mélypontra kerültek. A hozamgörbe alakulása, - vagyis az, hogy a hosszú papírok hozama alacsonyabb, mint a rövid kötvényeké - pedig újra felerősítette a recessziós félelmeket. Ennek megfelelően  ismét az eladók kezdtek dominálni.

2; Esély nyílhat a rendezett brexitre

Az elmúlt hetek állóháborúja után elkezdett formálódni egy lehetséges megoldás az északír határ kérdésére, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Az EU korábban már kikötötte, hogy nem hajlandó engedni, Nagy-Britanniának kell kidolgoznia egy működő tervet a kérdés megoldására. Johnson a közelmúltbeli kijelentései alapján a Theresa May által kialkudott megállapodás összes többi részét változatlanul fogadná el, és a határkérdés kapcsán pedig kisebb megállapodások sokaságát tenné bele a szövegbe, melyek lefednék az összes érintett területet és az EU sztenderdek elérését céloznák. Továbbá október 31-e csak a megállapodás dátuma lenne, a tényleges átállásig még egy több éves várakozási periódus lépne életbe. Eközben a brit ellenzéki pártok együttműködésben állapodtak meg annak érdekében, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli Brexitet, és ezt jogszabályi úton illetve bizalmatlansági indítvánnyal tervezik elérni.

3; Jöhet a baloldali olasz kormány?

Ugyan a felek továbbra is tárgyalnak, ám az elemzők egyre nagyobb esélyt látnak arra, hogy a baloldali pártok megegyeznek, és kigolyózzák a hatalomból a kormány politikáját eddig erősen befolyásoló Liga vezért, Salvinit.

A szakértők szerint pozitív előjelnek tűnik, hogy a lemondott, de ismét az olasz miniszterelnöki székre pályázó Giuseppe Conte vette át az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében a balközép Demokrata Párttal (PD) folytatott kormányalakítás vezetését kedden, kevesebb mint egy nappal az államfőtől szabott határidő lejárta előtt. Más kérdés, hogy megegyezés esetén egy törékeny koalíció jön létre, hiszen a populista M5S és a PD sok kérdésben eltérő állásponton van, arról nem beszélve, hogy csak szűk parlamenti többsége lesz a koalíciónak.

4; Kína továbbra is játszik a jüannal

A kereskedelmi háborús feszültséget ugyan Donald Trump próbálta hétfőn hűteni, ám a felszín alatt továbbra is feszült a helyzet. Ezt jelzi, hogy Peking ismét gyengítette a jüant, így próbálva versenyképessebbé tenni exportját. A jüan a dollárral szemben 11 éves mélypontra került, és a jegybank által fixált árfolyam immár több, mint egy hete a 7-es szint felett van. Az elemzők egy része ráadásul meglehetősen borúlátó, és további leértékelésre számít a kínaiak részéről, szerdán már napvilágot láttak olyan prognózisok, hogy fokozatos gyengülést követően a 7,20-as keresztárfolyamnál állhat meg a folyamat. Ez persze Washington részéről biztosan nem marad válasz nélkül, így a következő hetekben-hónapokban is folytatódhat a kereskedelmi háború.

+1; A Philip Morris felvásárolhatja az Altria-t

Kedden részletesen foglalkoztunk a nap legfontosabb történésével, a Philip Morris (PM) és az Altira (MO) potenciális egyesülésével. Az ügylettel egy 200 milliárd dolláros piaci értékű vállalat jönne létre. Az elemzők ugyan megosztottak, hiszen van aki szerint a PM felesleges koloncot venne a nyakába, mások szerint viszont jól kiegészítené egymást a két vállalat. Az Altria jelenleg is egyrészt a Philip Morris által gyártott dohánytermékeket értékesíti az Egyesült Államok területén, másrészt komoly értéket jelenthet a Juul Labs elektromos cigarettát gyártó érdekeltsége. Hogy a  befektetők mennyire összezavarodtak a hír hallatán, azt mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy a nyitás után az Altria 10 százalékos pluszban is járt, hogy aztán a zárásig zuhanórepülésbe váltson és egy napon belüli közel 15 százalékos esést követően 4 százalékos veszteséggel zárjon.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?