Hirdetés
Hirdetés

Mikulás-rali helyett összeomlás, gyenge a forint

Fellegi Tamás, 2018. december 05., 11:48

Tegnap a hétfői optimizmus után váratlanul akkora zuhanás következett az amerikai tőzsdéken, amekkorát csak októberben láttunk. A világ többi része nincs úgy megijedve, a BÉT meg szinte nem is esik. A forint azonban kitartóan gyenge.

A hétvégi G20 csúcs után, amikor az amerikai elnök bejelentette, hogy három hónapig tűzszünet lesz a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban, a piacok örültek, mindenki rohant vásárolni. Ahogy azonban az amerikai indexek grafikonjait elnéztük, azok közben aggasztó képeket festettek, így kétesélyes maradt a folytatás.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

A baljós változat jött be: a halálkeresztnek nevezett alakzat, amikor az 50 napos mozgóátlag keresztezi a 200 napost, komoly technikai jelzés, meg is tette hatását: az S&P 500 index 3,25 százalékot zuhant, a Nasdaq Composite 3,8 százalékot: ilyen napot csak az októberi összeomlásban láttunk.

Hirdetés

A befektetők találtak még egy okot az eladásra: a különböző lejáratú amerikai állampapírhozamok összetorlódtak, majdnem ugyanakkora a 2, a 3 és az 5 éves hozamszint, sőt, az 5 éves, ami 3,79 százalék, kicsivel lejjebb került, mint a 3,81 százalékos 3 éves. Erre rögtön lassulást, recessziót kiáltottak, mondván, akkor szokott ilyen történni, de ennek a valóságban távolról sincs ekkora jelentősége.

Miután az amerikai kamatemelési ciklus gyors és dinamikus, ugyanakkor hosszú távra nem várnak magas hozamot, érthető ez a torlódás, nem kell mögötte recessziót keresni. Ellenben az a tény, hogy a 10 éves hozam lement 2,91 százalékra, azt mutatja, hogy van bőven kereslet a kötvények iránt, és ezt úgy tűnik, a részvényekből kiáramló pénz táplálja.

Amazon
Amazon

A részvények közül ismét az Amazon volt a mintapélda: miután hétfőn átugrotta a két mozgóátlagot egyaránt, tegnap jól elkalapálták, vissza a szintek alá, 6 százalékot esett. Az S&P 500 is így mozgott, 2700 pontig esve, lerontva az esélyét, hogy az októberi zuhanásból tartósan talpra álljon.

S&P 500
S&P 500

Ázsiában viszonylagos nyugalom volt, az esés teljesen Amerikáról szól, bár ebben szerepet játszhat, hogy ma Amerikában kereskedési szünnap van. Európában is csak 1-1 százalékkal csökken a DAX illetve a francia CAC-40.

A BUX 40 810 pont, az esés mértéke mindössze 0,35 százalék. Az OTP stagnál 11 810 forinton, a papír nagyon erősnek tűnik napok óta, noha tegnap Amerikában a bankpapírok is jócskán estek. A Mol fél százalékkal csökken 3190 forintig, a Richter 0,4 százalékkal 5735 forintig, a Telekom 0,6 százalékkal 451 forintig. Az elmúlt két hónap sztárrészvénye, a 4iG ma 7,6 százalékkal van lejjebb, 1810 forinton.

Az olaj fél százalékkal esik, így a WTI típus 61,80 dollár, a Brent 53 dollár. Összességében nem sokat távolodtak el az árak a múlt heti mélyponttól, annak ellenére, hogy előtte két hónap alatt 33 százalékkal zuhantak.

Miközben tőzsdénk brillírozik, sőt a 10 éves államkötvény hozama is tovább esett 3,17 százalékig, a forint képtelen magához térni: 324 körül van az euróhoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • 5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    2019. április 13., 20:01
    5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    Az utóbbi időben gyorsan emelkednek a lakosság által elérhető kockázatmentes hozamok az állampapírok emelkedő kamatának köszönhetően, immár lényegében elértük az 5 százalékot. Ez már lassan versenyképes lesz az ingatlankiadással elérhető hozammal, lehet hogy emiatt fog kipukkadni az ingatlanpiaci lufi?

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?