Hirdetés
Hirdetés

Mikulás-rali helyett összeomlás, gyenge a forint

Fellegi Tamás, 2018. december 05., 11:48

Tegnap a hétfői optimizmus után váratlanul akkora zuhanás következett az amerikai tőzsdéken, amekkorát csak októberben láttunk. A világ többi része nincs úgy megijedve, a BÉT meg szinte nem is esik. A forint azonban kitartóan gyenge.

A hétvégi G20 csúcs után, amikor az amerikai elnök bejelentette, hogy három hónapig tűzszünet lesz a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban, a piacok örültek, mindenki rohant vásárolni. Ahogy azonban az amerikai indexek grafikonjait elnéztük, azok közben aggasztó képeket festettek, így kétesélyes maradt a folytatás.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

A baljós változat jött be: a halálkeresztnek nevezett alakzat, amikor az 50 napos mozgóátlag keresztezi a 200 napost, komoly technikai jelzés, meg is tette hatását: az S&P 500 index 3,25 százalékot zuhant, a Nasdaq Composite 3,8 százalékot: ilyen napot csak az októberi összeomlásban láttunk.

Hirdetés

A befektetők találtak még egy okot az eladásra: a különböző lejáratú amerikai állampapírhozamok összetorlódtak, majdnem ugyanakkora a 2, a 3 és az 5 éves hozamszint, sőt, az 5 éves, ami 3,79 százalék, kicsivel lejjebb került, mint a 3,81 százalékos 3 éves. Erre rögtön lassulást, recessziót kiáltottak, mondván, akkor szokott ilyen történni, de ennek a valóságban távolról sincs ekkora jelentősége.

Miután az amerikai kamatemelési ciklus gyors és dinamikus, ugyanakkor hosszú távra nem várnak magas hozamot, érthető ez a torlódás, nem kell mögötte recessziót keresni. Ellenben az a tény, hogy a 10 éves hozam lement 2,91 százalékra, azt mutatja, hogy van bőven kereslet a kötvények iránt, és ezt úgy tűnik, a részvényekből kiáramló pénz táplálja.

Amazon
Amazon

A részvények közül ismét az Amazon volt a mintapélda: miután hétfőn átugrotta a két mozgóátlagot egyaránt, tegnap jól elkalapálták, vissza a szintek alá, 6 százalékot esett. Az S&P 500 is így mozgott, 2700 pontig esve, lerontva az esélyét, hogy az októberi zuhanásból tartósan talpra álljon.

S&P 500
S&P 500

Ázsiában viszonylagos nyugalom volt, az esés teljesen Amerikáról szól, bár ebben szerepet játszhat, hogy ma Amerikában kereskedési szünnap van. Európában is csak 1-1 százalékkal csökken a DAX illetve a francia CAC-40.

A BUX 40 810 pont, az esés mértéke mindössze 0,35 százalék. Az OTP stagnál 11 810 forinton, a papír nagyon erősnek tűnik napok óta, noha tegnap Amerikában a bankpapírok is jócskán estek. A Mol fél százalékkal csökken 3190 forintig, a Richter 0,4 százalékkal 5735 forintig, a Telekom 0,6 százalékkal 451 forintig. Az elmúlt két hónap sztárrészvénye, a 4iG ma 7,6 százalékkal van lejjebb, 1810 forinton.

Az olaj fél százalékkal esik, így a WTI típus 61,80 dollár, a Brent 53 dollár. Összességében nem sokat távolodtak el az árak a múlt heti mélyponttól, annak ellenére, hogy előtte két hónap alatt 33 százalékkal zuhantak.

Miközben tőzsdénk brillírozik, sőt a 10 éves államkötvény hozama is tovább esett 3,17 százalékig, a forint képtelen magához térni: 324 körül van az euróhoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?