Hirdetés
Hirdetés

Nem kutya: Egymilliárd dollárt csócsálhat az online kisállatbolt

2019. június 14., 18:15

A Chewy online kisállatcikk-kereskedő cég a jelenlegi turbulens, bizonytalan tőkepiaci környezetben is óriási összeget tudott bevonni részvénykibocsátásával. A kibocsátás hatalmas siker, az első napon 70 százalékkal emelkedik az árfolyam. De nem kísért a múlt? Egy hasonló cég régen csúnya sorsra jutott.

(Fotó: Pixabay.com)
(Fotó: Pixabay.com)

“Pet humanization” – az állatok humanizálása, emberivé tevése, emberként kezelése áll a Chewy nevű online kereskedő zászlaján. Már a cég neve is rágásra, rágcsálásra utal, így a Marketwach tőkeemelésről szóló cikkét teleszórták olyan szójátékokkal, minthogy a cég “sok csontot begyűjtött a kibocsátás során a publikumtól”, vagy hogy ebből a humanizálásból fog majd táplálkozni.

Ami a tőzsde szempontjából érdekes, hogy a mostani ideges részvénypiacon is mennyire feljebb tudják srófolni az árat és a mennyiséget. Csütörtökön jelentették be, hogy legalább 46,5 millió részvényt bocsátanának ki legalább 22 dolláros darabáron, ami így 1,023 milliárd dollárt hozhat a konyhára. Valamint, nem kevesebb, mint kilencmilliárd dollárra értékelné a céget.

Hirdetés

Csakhogy pénteken a részvény 36,40 dolláron nyitott, pár órával később pedig 39,99 dolláron is láttuk. A kilenc milliárd dollár helyett ez már majdnem 15 milliárd dolláros kapitalizációt jelent. (Ennyi az összes részvény értéke tőzsdei áron.) Az emelkedés pedig több mint 70 százalékos a kibocsátási árhoz képest.

Emberszülők és állatgyerekek

Az ársáv korábban először 17-19 ,majd 19-21 dollár volt. A mennyiséget is feljebb srófolták ötmillió darabbal. Ám a részvények nagy részét a PetSmart Inc., a Chewy tulajdonosa készült eladni, 40,9 millió darabot. A Chewy maga 5,6 millió részvényt bocsát ki. A PetSmart 2017-ben vásárolta fel a Chewy-t.

A Chewy a házi kedvenceket családtagokként igyekszik kezelni, és mindent megtesz tulajdonosaik – szóhasználatukkal a “kisállat-szülők” (pet parents) – kegyeiért is. Nem véletlenül, mivel a “szülők” száma egyre nő. Valamint minél tovább vannak állataik, annál többet fognak rájuk költeni.

Nem lesz az indexben

Főleg, hogy ennek egyre nagyobb része stabil. A cég ugyanis automatikus kiszállítási programot is indított, amely rendszeresen, ismétlődően küldi a megrendelt árukat. (Miközben ennek részleteit kerestük, találtunk egy sor panaszt is, ami arról szólt, milyen nehéz az automatizált kiszállítást lemondani.)

A Marketwatch kiemeli még, hogy a Chewy bevételei igen gyorsan nőnek. Az S&P 500 indexbe nem fog bekerülni, mivel B sorozatú elsőbbségi részvényei vannak, amelyek tízszeres szavazati jogot biztosítanak tulajdonosaiknak.

Pets.com?

(Fotó: Wikipedia)
(Fotó: Wikipedia)

A kisállat-biznisz töretlenül bővül. Még 2008-2010-ben, a válság környékén is évről éve nőtt a házi kedvencekre fordított költések összege, 43-ról 48 milliárd dollárra. Tavaly ez már 72 milliárd volt, megint kétmilliárddal a 2017-es felett.

A régi tőzsdei motorosoknak ilyenkor azonban önkéntelenül is gúnyolódni vagy vészmadárkodni támad kedve. A 2000 körüli dotcom-buborék egyik szomorú története, valósággal jelképe ugyanis a Pets.com nevű cég volt. A korai internetes kisállatbolt 2000. november 9-én ment csődbe.

Hiába volt kupaszponzor

A cég tőzsdei megjelenését annak idején hatalmas kampány előzte meg, még a Super Bowl amerikaifoci-kupát is szponzorálták. Kabalaállatuk legendássá vált (lásd a képen). Bár a cég nagy ismertsége miatt nagy forgalmat tudott elérni, sok üzleten veszített, nem volt elég árrése. Fundamentálisan nem volt megalapozott a működése, ezért a dotkom-lufi kipukkadásának egyik legjelentősebb áldozatává vált – írta a Wikipedia.

Ironikus módon a csődbe ment Pets.com weboldal címe jelenleg a Petsmart.com-ra van átirányítva. Ám azóta sok minden változhatott: nőtt az internetezők köre, korszerűsödött a kiszállítások technikája és logisztikája. Így a hasonlóságok nem biztos, hogy hasonló sorsot vetítenek előre.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?