Hirdetés

Össztűz a Facebookra – kétmilliárd ember adataiért aggódik a Kongresszus

Eidenpenz József, 2019. július 05., 15:00

Bár még csak 2020-ra tervezik az elindítását, az amerikai politikusok egy csoportja máris legszívesebben betiltaná a Facebook Libra nevű kriptodevizáját, elektronikus fizetőeszközét. Biztonsági és rendszerszintű kockázatokkal riogatnak. Más országok is ellenzik, de támogatói is vannak, nagy csatákra lehet készülni. Nem tudni, megvalósul-e, ha nem, mások léphetnek a helyébe.

(Fotó: Pixabay.com)
(Fotó: Pixabay.com)

Alighanem tényleg komoly következményekkel járhat a Facebook Libra nevű kriptodevizájának elindítása, mert már most, az előkészítő fázisban lényegében be akarják tiltani. Az USA Képviselőházának (Kongresszusának) pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága (House of Representatives Committee on Financial Services) azt indítványozta, hogy a Facebook függessze fel digitális fizetőeszköze, a Libra és a hozzá kapcsolódó Calibra nevű elektronikus pénztárca (wallet) fejlesztését.

A törvényhozók ezt a héten egy levélben írták a Facebook vezérének. Szerintük a Libra egy teljesen új pénzügyi rendszer kialakulásához vezethet. Amely svájci székhellyel riválisává válhat az amerikai monetáris politikának és a dollárnak. (A Libra irányítására, felügyeletére hivatott egyesületet Svájcban jegyezték be.)

Hirdetés

„Ez komoly adatvédelmi, kereskedelmi, nemzetbiztonsági és monetáris politikai aggályokat vet fel, nem csak a Facebook több mint kétmilliárd felhasználója, hanem a befektetők, a fogyasztók és a szélesebb globális gazdaság számára is” – idézi az Investing.com.

Rendszerszintű kockázat

A The Verge szerint Maxine Waters, a bizottság vezetője ezt a lépést már pár héttel ezelőtt bejelentette (június 18-án mutatták be a Libra tervezett működését leíró dokumentumokat). Az indoklás pedig az, hogy egy ilyen termék és szolgáltatás nem megfelelő szabályozás esetén rendszerszintű kockázatot jelent az USA és az egész világ pénzügyi stabilitása számára. Ezért további kivizsgálása szükséges.

Óvnak attól, hogy a tervezett fizetési rendszerben levő sebezhető pontokat rosszindulatú szereplők használhatják ki. Ahogy az a múltban is történt különböző kriptodevizákkal. Az USA törvényhozásának felsőháza, a Szenátus pedig július 16-ra kérette be a Facebook-Calibra illetékesét, David Marcust egy meghallgatásra.

Bolondok Librája?

Egyébként nemcsak az USA aggódik, számos más politikus kifejezte már félelmeit Oroszországtól Indiáig, Franciaországig. Mások viszont, mint Nagy-Britannia vagy Svájc, támogatóknak bizonyultak.

Talán a Libra megjelenése, talán a bitcoin árfolyamának feltámadása, talán a bitcoin és alternatíváinak makacs túlélése okozta, hogy a a kriptodevizák új reneszánszukat élik. Már a korábban igen szkeptikus és kritikus Peter Schiff közgazdász is elismerte, hogy van bitcoinja, és várhatóan sokáig tartogatni fogja (“HODL”).

A Nobel-díjas Joseph Eugene Stiglitz viszont írt egy cikket, amely szerint “minden deviza a bizalmon alapul, de csak egy boond bízna meg a Facebook Librájában.”

Világpénz készül

“Akár az is elképzelhető, hogy a határok nélküli globális internetpénz megszületésének lehetünk a tanúi. Ami amúgy régóta aktuális lenne, a technológiai lehetőségeink régóta adottak a megalkotásához. Alapvetően két felelőse van annak, hogy ilyen még nincs: a szabályozók és a bankok” – írta tegnap a Hold Alapkezelő Alapbogjának régi blokklánc-szakértője, Szabó Dávid (“Fizikus”). (Egyébként hasonló következtetésekre jutottunk a Libra alapító dokumentumai alapján a Privátbankárnál is.)

“A Libra felborítaná a régi működési kereteket, új helyzetet, és új kockázatokat teremtve, ezért biztosan nagy csatákat fog vívni a kockázatkerülő szabályozókkal. Ugyanakkor ma már a szabályozók is látják a régi keretek fenntarthatatlanságát (…) nem biztos, hogy a Libra projekt valaha meg fog valósulni, azonban nem tartom teljesen lehetetlennek azt se, hogy (nagyon) hosszú távon a Libra lesz a globális internetpénz, amivel a fizetési forgalmat bonyolítjuk világszerte” – írta Szabó.

Nyílt hadüzenet: A Facebook, Youtube felhasználóit csábítják

Ennyit arról a korábbi ortodox álláspontról, amit sok közgazdász hangoztatott, hogy a kriptodevizák nem valók semmire, nem érnek semmit és nem szabad komolyan venni őket. (Az igazság győzedelmeskedik, nullára fog esni az árfolyamuk és el fognak tűnni a süllyesztőben.) A szellem, a kriptodevizák tömeges elterjedésének szelleme kiszabadult a palackból.

Nagyon valószínű, hogy ha a Facebook nem valósítja meg a tervét, akkor konkurensei, legyenek akár kriptodeviza-startupok vagy ”hagyományos” technológiai, pénzügyi konglomerátumok, megvalósítják majd. Lehet, hogy svájci, svéd, vagy kajmán-szigeteki székhellyel. Ahogy a bitcoin és alternatíváinak betiltása is eléggé reménytelennek tűnik, ez ellen sem sokat tehetnek majd az amerikai törvényhozók. Lehet, hogy jobban járnának a Facebook vezette megoldással, amire mégiscsak van némi ráhatásuk.

Egyébként lassan nem múlik el hét anélkül, hogy ne jelenne meg valamilyen olyan kriptó-alkalmazás, amely az internetes óriásoknak kíván konkurenciát teremteni. A legújabb, a 3Speak lehet, hogy minden korábbinál tovább megy. Elődeinek használata körülményes, valamely kriptodeviza-közösségben kell hozzájuk regisztrálni, és nagyrészt kriptodevizákról, technikáról szól a tartalom (például D.tube).

A Steem blokkláncon működő 3Speak egy Youtube-klónnak néz ki jelenleg, ami annyiban más, mint elődjei, hogy abszolút a széles tömegek felé nyit. Ez egyrészt abból látszik, hogy Facebook, Google, Twitter és Instagram fiókkal is be lehet lépni. Másrészt hitvallásuk a teljes szólásszabadság, hogy a más oldalakról kitiltottak, letiltottak, médiafelülettel nem rendelkezők is helyet kaphassanak. Ma a címoldalon ilyen bejegyzéseket találtunk, mint “elhagyom a Youtube-ot”, “Letiltott dokumentumfilm”, “Konfrontációban a BBC-vel” (a brit közszolgálati média). (Lásd a képet.)
(E. J.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hét éve volt utoljára ilyen drága az arany

Hét éve volt utoljára ilyen drága az arany

A sárga nemesfém unciáját (1 uncia=31,1035 gramm) az a félelem hajtotta ma napközben a 2013 óta nem látott 1650 dollár közeli szintre, hogy a kínai koronavírus miatt a világgazdaság növekedése jócskán lelassul. Emiatt ugyanis a befektetők elővették a jó öreg menedékeszközt és a kockázatosabbnak vélt instrumentumokból abba csoportosítják át pénzeik egy részét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?