Hirdetés
Hirdetés

Pirosba borult egész Ázsia – hat gyógyszer uborkaszezon ellen

Eidenpenz József, 2019. július 08., 11:24

Forró nyárra készülhetünk, nyoma sincs uborkaszezonnak, a tőzsdéket a hírek és várakozások rángatják a hírek. Ma reggel például Ázsiában volt jókora esés, elsősorban a kamatkilátások hatására. A BUX is süllyed, a forint gyengül. A Volkswagen akkukat vásárol, a Deutsche Bank megkezte az elbocsátásokat.

Az európai tőzsdeindexek többsége 1-2 ezrelékes mínuszban van ma, ugyanez a helyzet a hazai BUX index-el is. Az OTP, a Mol és a Richter egyaránt szerény mínuszban forog.

A forint is gyengül, az euró 324,55 forint. Az amerikai határidős indexek is hasonló, csekély süllyedést vetítenek előre.

Hirdetés

Friss árfolyamok itt láthatók

1. A jó adat lett a rossz adat

A pénteken közzétett amerikai foglalkoztatási adatok jobbak lettek a vártnál, amitől a piacok megijedtek. Ha ugyanis a gazdaság jobban bővül, az csökkenti annak az esélyét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatot emeljen.

A pénteki német ipari statisztika viszont gyengébb lett a vártnál. A német export ma közzétett értéke valamivel túlteljesítette a becsléseket.

2. Csúnya esés Ázsiában

Reggel a japán, indiai, kínai, hongkongi, dél-koreai, sőt ausztrál tőzsdeindexek is 1-3 százalékos mínuszban végeztek, “egész Ázsia pirosba borult”. Ezt azzal magyarázzák, hogy a Fed-kamatcsökkentés éppen kiárazódik az árfolyamokból.

A Shanghai Composite kínai részvényindex (Stockcharts.com)
A Shanghai Composite kínai részvényindex (Stockcharts.com)

De az is szerepet játszhatott, hogy a Morgan Stanley úgy döntött, csökkenti globális részvénypiaci kitettségét. Ebben állítólag azoknak a kételyeknek van fő szerepe, hogy a gyenge gazdasági növekedést a jegybankok tudják-e monetáris politikájukkal ellensúlyozni.

3. Tovább nyomul a Volkswagen

Mármint az elektromos autózás irányába. A nagyvállalat egy sor akkumulátor-gyártóval fog együttműködni 50 milliárd euró értékű akkumulátor-cella beszerzésére. A stratégiai partnerei listáján szerepel a svéd Northvolt, a dél-koreai SKI, az LG Chem és a Samsung, az SDI, valamint a kínai CATL – írta a Reuters.

4. Jön a Fed-jegyzőköny

A héten megismerhetjük a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, ennek minden szavát elemezni fogják a befektetők a kamatok előrejelzéséhez. (Az MNB is közzéteszi egyébként hasonló dokumentumát.) Ezen kívül további fontos adatok jönnek például az inflációról. Nemsokára kezdődik az új gyorsjelentési szezon is.

Uborkaszezonnak így lényegében nyoma sincs, még a csütörtöki amerikai szünnap sem fogta vissza teljesen a globális tőzsdei aktivitást.

5. Racionalizál a Deutsche Bank

Az európai tőzsdéket részben a bankszektor mentette meg ma, ami pedig főleg a Deutsche Bank bejelentéseiből profitál. A pénzintézet a tervezett, globálisan 18 ezer főt érintő leépítéseinek megkezdéséről közölt részleteket. Ázsiában elstartolt a karcsúsítási program. A 7,4 milliárd euróba kerülő leépítések főleg a befektetési banki üzletágat érintik.

6. Miért erős az arany?

Ismét 1400 dollár felett forog ma az arany és 15 dollár felett az ezüst, fél százalék feletti pluszban. A múlt hét viszont annyira nem volt jó a nemesfémeknek, az emelkedés megtorpant.

“Az arany árfolyama az elmúlt héten egy százalékkal csökkent, amely a mérséklődő kamatcsökkentési várakozásoknak és ezzel együtt a heti csúcspontra erősödő dollárnak volt köszönhető. A kamatcsökkentés jó hatással lenne az arany árfolyamára, valamint gyengébb dollár is, és a korábbi várakozások is inkább ebbe az irányba mutattak, amely új csúcsra vitte a nemesfémet” – írta ma a KBC Equias.

(Az aranyárra ható főbb tényezőkről korábban itt írtunk.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra. Legalábbis a statisztikák és a hajótársaságok ezt sugallják. Van, ahol pedig alkudni lehet az árból. Ám van sok buktató, az egészségbiztosítástól kezdve a kisállatok elhelyezéséig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?