Hirdetés

A nap tőzsdesztorija: galambok, euróár, arany és bányászok

Eidenpenz József, 2019. június 06., 20:20

Az EKB mai ülésén galamblelkűnek mutatkozott, amit az euró erősödése követett. De az is lehet, hogy inkább a dollár gyengült az amerikai kamatvárakozások hatására. A kötvényhozamok is a mélyben vannak, a tőkepiac is turbulens, sok minden összejött, hogy az arany emelkedhessen.

Csütörtökön az EKB tovább csúsztatta legközelebbi kamatemelésének várható időpontját, 2020 első felére. Folytatja a bankok ösztönzését is arra, hogy a gazdaság szereplőinek hitelt nyújtsanak.

A Reuters megfogalmazása szerint az EKB megnyilvánulásai “merészebbek annál, mint amit mostanában vártak” a piaci szereplők. Az EKB tehát továbbra is galamblelkű, gazdaságot élénkítene. Ez inkább a deviza gyengülésével szokott járni, ám ma mégis 0,6 százalékkal, 1,1290 környékére emelkedett az euró a dollárral szemben.

Hirdetés

Ez alighanem azzal függ össze, hogy az amerikai Fed-től az utóbbi napokban még inkább, még több kamatcsökkentést várnak, mint eddig. Így lehet, hogy nem is annyira az euró kezdett erősödni, hanem valójában a dollár kezdett gyengülni. Igaz, még nem túl sokat, a dollárindex (DXY) egy százalékkal ment lejjebb az utóbbi napokban (98 közeléből 97-re).

Sok volt az erősödésből

A dollár egyébként egy majdnem másfél éves, 2018 eleje óta tartó erősödő trenden van túl, amit főleg a Fed kamatemelési ciklusa indíthatott be. De talán az is közrejátszott, hogy a “Trump-rali” 2016 végi kezdete óta az első lényegesebb részvényárfolyam-korrekció is 2018 elején kezdődött.

A DXY (USDX) dollárindex (grafikon: Stockcharts.com)

A 2017-es nagy nyugalom után feltűnően megnőtt a volatilitás, azaz a részvények és más eszközök áringadozása. A dollár, a dollárkötvény pedig menekülőeszköznek számít turbulens időszakokban. De nemcsak az: az eurókötvények hozama is történelmi mélységbe süllyedt az utóbbi napokra, és az arany is határozottan életjeleket mutat.

Dollár le, arany fel?

Az arany árfolyamára rengeteg tényező hathat: az ékszerkereslet, a dollárárfolyam, az inflációval és a kamatokkal (a reálkamatokkal) kapcsolatos várakozások, de rövid távon még olyan hírek is, mint a bányászok megmozdulásai vagy a jegybankok alkalmi vásárlásai. Az egyik további tényező pedig a részvénypiaci félelem, ingadozás, a volatilitás.

Az arany (kékkel) és a dollárindex (sárgával). Ha lemegy a dollár, felmegy az arany? (Grafikon: Stooq.com)

Nem véletlen ,hogy a részvénypiaci lejtmenettel egy időben, november közepétől február közepéig már volt egy szép aranyár-emelkedés, ezt átmeneti esés követte. Ma viszont az arany ára ismét a február 20-ai szintet ostromolta, 1344 dollár körül.

A kamat az arany ellensége – szokták mondani .(Mások szerint inkább a reálkamat.) Az említett nagy jegybankok nem egyhamar fognak kamatot emelni, a kötvényhozamok a padlón vannak, a “kereskedelmi konfliktus” megoldásában nincs érzékelhető haladás. Így könnyen lehet, hogy a részvénypiaci turbulenciák mellett az arany menetelését látjuk még.

Túlteljesítik az aranyat

Az aranyra aranybányák részvényeivel is lehet spekulálni, vagy azokat vásároló alapokkal, ETF-ekkel (például GDX). A cégek többségének (amelyek nem fedezik az aranyár-kockázatot) részvénye szorosan követi az arany árát, méghozzá fokozottan, egyfajta tőkeáttétellel: jobban emelkednek és jobban esnek, mint a sárga fém.

Az utolsó grafikonon az látszik, hogy az utóbbi pár évet nézve a bányák (zöld vonal) aluletljesítették az aranyat (sárgával). Sok osztalékot mindenesetre nem érdemes ezektől a részvényektől várni. A GDX aranyrészvény-ETF decemberben mindössze 0,105 dollár osztalékot fizetett ki, ez a 21 dolláros részvényárnak mindössze fél százaléka.

Az Arca Gold Bugs aranybányarészvény-index (HUI) és az arany árfolyama (Stockcharts.com)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Helycserés támadás: a Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INA-ból

Helycserés támadás: a Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INA-ból

A zágrábi Nacional exkluzív értesülései szerint Zoran Milanović elnökké választását követően fordulat következhet be a horvát kormány és a MOL közötti vitában. A horvát hetilap szerint az orosz Rosznyefty a horvát állam élén történt személyi változást arra szeretné kihasználni, hogy átvegye az INÁ-t a MOL-tól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?