Hirdetés
Hirdetés

Száz százalék egy hónap alatt – ez már a következő kriptodeviza-mánia?

Eidenpenz József, 2018. május 04., 14:16

A nemrég bekövetkezett mélypontról ötven százalékot emelkedett a bitcoin, több más vezető kriptodeviza pedig 110-175 százalékot is, ami még ezen a piacon is soknak számít ennyi idő alatt. Februárban azonban már lezajlott egy ehhez nagyon hasonló folyamat. A prognózisok szokás szerint eltérőek, van, aki még vár egy igazi nagy esést is.

(Pixabay)
(Pixabay)

Ma a bitcoin árfolyama ismét elérte a 9800 dollárt, amire március 12-e óta nem volt példa. Az utóbbi egy hónapban az emelkedés mintegy 40 százalékos, az április 1-jei 6460 dolláros mélypontról pedig 52 százalékos az ugrás. (Az Investing.com bitcoin-indexe alapján.)

De ez semmi, egy csomó másodvonalbeli kriptodeviza ennél jóval nagyobbat emelkedett dollárban. Az ether, a második legnagyobb kapitalizációjú kriptó ma is 11 százalékot ugrott, elérve a 800 dollárt, egy hónap alatt pedig 110 százalékkal ment fel.

Hirdetés

Szintén egy hónap alatt az augusztusban a bitcoinból leágaztatott bitcoin cash 134, az eos 174, a harmadik generációsnak nevezett iota (a dolgok internetének leendő fizetőeszköze) 148 százalékkal száguldott. Még a viccnek indult dogecoin (“kutyaérme”) is 90 százalékkal ment fel.

Déja vu

Ez most csak a nagyon magasról leejtve kissé felpattanó döglött macska esete, átmeneti korrekció a lefelé mutató trendben, vagy egy új őrület kezdete, amely a korábbi csúcsok fölé fogja repíteni a kriptodevizákat? – kérdezgetik befektetők, programozók, újságírók napok, hetek óta. A folyamat nemrég kissé más számokkal, de nagyon hasonló módon már lezajlott: február elején a bitcoin 6000 dollár alá is benézett, majd pár hét alatt 11 800-ra pattant fel.

Mi lehet az emelkedés oka? Naponta jönnek olyan hírek, hogy valaki elfogadja, valaki nem fogadja el, valaki beruházásokba kezd. Az egyik hatóság vagy ország engedékenyebb, a másik szigorúbb. A híráradatban nehéz kiigazodni, döntő momentum, igazán lényeges esemény nem körvonalazódik.

Feladták a shortosok?

Az egyik magyarázat szerint eladási hullámot okozott az amerikai adófizetési határidő április közepi lejárata, sokan bitcoin-eladásból fizették bitcoin-adójukat. Egy másik magyarázat intézményi befektetők belépését véli az okok között, de ez inkább feltételezés lehet.

Mások a bitcoin határidős short-állományának változását vélik megtalálni, ami április 12-e óta erősen csökkent. (A shortzárások vételeket generálnak, emelik az árfolyamokat.) Megint másutt azt említik, hogy ismét jelentősen nőtt a bitcoin-tranzakciók száma.

A múlt árnya

Megint mások szerint a Mt. Gox japán kriptotőzsde évekkel ezelőtti csődje nyomán a felszámoló által eladott bitcoinok nagyban felelősek az idei áresésekért. Ha valóban így van, az lehet, hogy nem rossz jel, mert a hatalmas csomag egyszer majd csak elfogy, és indulhat újabb fellendülés.

Pocsék a hangulat, hát veszek

A Barron’s cikke szerint a Fundstrat cégnél, amely a “Bitcoin Nyomor Indexet” (Bitcoin Misery Index) kidolgozta, Thomas Lee szerint a legrosszabbon túl van a szektor. A hangulatindex értéke 24, ami mélyen a pesszimista tartományban van, ez pedig jó jel, a kontrariánus befektetők számára. (Akik rendszerint akkor vásárolnak, amikor mindenki más inkább elad.) Szerinte a Coinshares (XBT Provider) európai "Ethereum ETF-jét" (valójában inkább certifikát)  főleg intézményi befektetők vásárolják.

Kéne még egy 95 százalékos esés?

Az Investing.com négy másik szakértőt kérdezett meg, mit gondolnak a kriptodevizák árfolyamáról (Tom Luongo, Harry Dent, Kiana Danial, Viktor Shpakovsky). A vélemények inkább pozitívak, mindegyikük valószínűsíti, hogy most egy felívelő szakasz következik. Van, aki azonban inkább az eos-t, vagy a litecoint tartja jó választásnak a bitcoin helyett.

Az egyikük, Harry Dent szerint azonban inkább maradjunk távol erről a piacról. Ha emelkednek is az árak, és jönnek is újabb csúcsok, előbb-utóbb szerinte elkerülhetetlen egy hasonló összeomlás, mint a dotkom-lufi után, és 90-95 százalékkal is eshetnek az árak.

A május mindig zöldebb

A Coindesk azzal foglalkozik, hogy a “sell in may and go away” (adj el májusban, és távozz, illetve majd jöjj vissza novemberben) mondás a bitcoinra is vonatkozik-e. A részvénypiacokon megfigyelhető szezonalitás analógiájára megnézte, mit csinált a bitcoin májusban, és eddig majdnem mindig szépen emelkedett, amelyik évben esett, az sem volt igazán nagy, csak pár százalékot süllyedt.

Tavaly májusban 73, tavalyelőtt 18 százalékkal ment fel a bitcoin, 2015-ben három százalékkal esett. (A részvénypiacon azonban évtizedeket szoktak vizsgálni, vagy akár száz évet is, itt pedig kicsi a minta, csak hét év – a szerk.)

Bitcoint a sztratoszférába

Érdekesség, hogy egy Miner One nevű cég hidrogénballon segítségével bitcoin-bányász számítógépet juttatott el 35 ezer méteres magasságba, ahol az sikeresen működött. A cég előrejelzése erre az évre 35 ezer dolláros bitcoin-ár, a kísérlet valódi értelme pedig az, hogy nagy magasságban bőséges napenergiával lehetne az áramfaló bányászgépeket táplálni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?