Hirdetés
Hirdetés

Száz százalék egy hónap alatt – ez már a következő kriptodeviza-mánia?

Eidenpenz József, 2018. május 04., 14:16

A nemrég bekövetkezett mélypontról ötven százalékot emelkedett a bitcoin, több más vezető kriptodeviza pedig 110-175 százalékot is, ami még ezen a piacon is soknak számít ennyi idő alatt. Februárban azonban már lezajlott egy ehhez nagyon hasonló folyamat. A prognózisok szokás szerint eltérőek, van, aki még vár egy igazi nagy esést is.

(Pixabay)
(Pixabay)

Ma a bitcoin árfolyama ismét elérte a 9800 dollárt, amire március 12-e óta nem volt példa. Az utóbbi egy hónapban az emelkedés mintegy 40 százalékos, az április 1-jei 6460 dolláros mélypontról pedig 52 százalékos az ugrás. (Az Investing.com bitcoin-indexe alapján.)

De ez semmi, egy csomó másodvonalbeli kriptodeviza ennél jóval nagyobbat emelkedett dollárban. Az ether, a második legnagyobb kapitalizációjú kriptó ma is 11 százalékot ugrott, elérve a 800 dollárt, egy hónap alatt pedig 110 százalékkal ment fel.

Hirdetés

Szintén egy hónap alatt az augusztusban a bitcoinból leágaztatott bitcoin cash 134, az eos 174, a harmadik generációsnak nevezett iota (a dolgok internetének leendő fizetőeszköze) 148 százalékkal száguldott. Még a viccnek indult dogecoin (“kutyaérme”) is 90 százalékkal ment fel.

Déja vu

Ez most csak a nagyon magasról leejtve kissé felpattanó döglött macska esete, átmeneti korrekció a lefelé mutató trendben, vagy egy új őrület kezdete, amely a korábbi csúcsok fölé fogja repíteni a kriptodevizákat? – kérdezgetik befektetők, programozók, újságírók napok, hetek óta. A folyamat nemrég kissé más számokkal, de nagyon hasonló módon már lezajlott: február elején a bitcoin 6000 dollár alá is benézett, majd pár hét alatt 11 800-ra pattant fel.

Mi lehet az emelkedés oka? Naponta jönnek olyan hírek, hogy valaki elfogadja, valaki nem fogadja el, valaki beruházásokba kezd. Az egyik hatóság vagy ország engedékenyebb, a másik szigorúbb. A híráradatban nehéz kiigazodni, döntő momentum, igazán lényeges esemény nem körvonalazódik.

Feladták a shortosok?

Az egyik magyarázat szerint eladási hullámot okozott az amerikai adófizetési határidő április közepi lejárata, sokan bitcoin-eladásból fizették bitcoin-adójukat. Egy másik magyarázat intézményi befektetők belépését véli az okok között, de ez inkább feltételezés lehet.

Mások a bitcoin határidős short-állományának változását vélik megtalálni, ami április 12-e óta erősen csökkent. (A shortzárások vételeket generálnak, emelik az árfolyamokat.) Megint másutt azt említik, hogy ismét jelentősen nőtt a bitcoin-tranzakciók száma.

A múlt árnya

Megint mások szerint a Mt. Gox japán kriptotőzsde évekkel ezelőtti csődje nyomán a felszámoló által eladott bitcoinok nagyban felelősek az idei áresésekért. Ha valóban így van, az lehet, hogy nem rossz jel, mert a hatalmas csomag egyszer majd csak elfogy, és indulhat újabb fellendülés.

Pocsék a hangulat, hát veszek

A Barron’s cikke szerint a Fundstrat cégnél, amely a “Bitcoin Nyomor Indexet” (Bitcoin Misery Index) kidolgozta, Thomas Lee szerint a legrosszabbon túl van a szektor. A hangulatindex értéke 24, ami mélyen a pesszimista tartományban van, ez pedig jó jel, a kontrariánus befektetők számára. (Akik rendszerint akkor vásárolnak, amikor mindenki más inkább elad.) Szerinte a Coinshares (XBT Provider) európai "Ethereum ETF-jét" (valójában inkább certifikát)  főleg intézményi befektetők vásárolják.

Kéne még egy 95 százalékos esés?

Az Investing.com négy másik szakértőt kérdezett meg, mit gondolnak a kriptodevizák árfolyamáról (Tom Luongo, Harry Dent, Kiana Danial, Viktor Shpakovsky). A vélemények inkább pozitívak, mindegyikük valószínűsíti, hogy most egy felívelő szakasz következik. Van, aki azonban inkább az eos-t, vagy a litecoint tartja jó választásnak a bitcoin helyett.

Az egyikük, Harry Dent szerint azonban inkább maradjunk távol erről a piacról. Ha emelkednek is az árak, és jönnek is újabb csúcsok, előbb-utóbb szerinte elkerülhetetlen egy hasonló összeomlás, mint a dotkom-lufi után, és 90-95 százalékkal is eshetnek az árak.

A május mindig zöldebb

A Coindesk azzal foglalkozik, hogy a “sell in may and go away” (adj el májusban, és távozz, illetve majd jöjj vissza novemberben) mondás a bitcoinra is vonatkozik-e. A részvénypiacokon megfigyelhető szezonalitás analógiájára megnézte, mit csinált a bitcoin májusban, és eddig majdnem mindig szépen emelkedett, amelyik évben esett, az sem volt igazán nagy, csak pár százalékot süllyedt.

Tavaly májusban 73, tavalyelőtt 18 százalékkal ment fel a bitcoin, 2015-ben három százalékkal esett. (A részvénypiacon azonban évtizedeket szoktak vizsgálni, vagy akár száz évet is, itt pedig kicsi a minta, csak hét év – a szerk.)

Bitcoint a sztratoszférába

Érdekesség, hogy egy Miner One nevű cég hidrogénballon segítségével bitcoin-bányász számítógépet juttatott el 35 ezer méteres magasságba, ahol az sikeresen működött. A cég előrejelzése erre az évre 35 ezer dolláros bitcoin-ár, a kísérlet valódi értelme pedig az, hogy nagy magasságban bőséges napenergiával lehetne az áramfaló bányászgépeket táplálni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?