Hirdetés
Hirdetés

Több milliárd eurós pénzmosás bitcoinnal

Fellegi Tamás, 2018. február 12., 12:42
Cimkék
pénzmosás
, bitcoin

Az Europol szerint 3-4 milliárd angol font, azaz 4-5 milliárd euró értékben történt pénzmosás a kriptodevizák, elsősorban a bitcoin felhasználásával Európában. A hatóságok szerint sürgős intézkedésekre van szükség a folyamat megfékezésére, de eddig elég lassan történtek a lépések.

Felfutott

A bitcoin megalkotói, majd támogatói azzal reklámozták az új eszközt, hogy a bankok kiiktatásával, ráadásul a névtelenség megőrzésével lehet vele fizetni, vagy akár nagyobb összegeket mozgatni. Nos, kinek a leghasznosabb ez a lehetőség? Azoknak, akik bűncselekményekből származó pénzeket akarnak tisztára mosni, a pénzek útját követhetetlenné tenni. A probléma kezdettől létezett, de csak a kriptodevizák nagy tavalyi árfolyam emelkedése és forgalmuk megnövekedése által keltette fel a hatóságok figyelmét.

Az Europol szerint az utóbbi időben indult gyors növekedésnek a kriptodevizás módszerek aránya az összes pénzmosáson belül: jelenleg 3-4 százalék körül van, és gyorsan növekszik. Úgy gondolják, itt az idő fellépni ez ellen ugyanolyan szigorúan, mint a szabályozott (banki, tőzsdei stb.) ügyleteknél. Eddig a rendőrség lehetőségei meglehetősen korlátozottak voltak, mivel nem lehetett beazonosítani, ki végez egy-egy kriptodevizás műveletet.

Hirdetés

Ismert a módszer, nehéz fellépni

Ha pedig mégis csak sikerül valahol valakit azonosítani, esetleg a bűnözésből szánt pénz nyomára bukkanni, nincs lehetőség azt lefoglalni, mint a bankokban vagy más pénzügyi intézményeknél. Az Europol már azonosította a módszert, amivel a pénzmosás zajlik: a bűnözésből származó pénzt bitcoinra váltják, kisebb összegekre osztják, majd strómanokhoz küldik, akik visszaváltják és felveszik készpénzben, majd odaadják a rosszfiúknak.

A strómanokat roppant nehéz azonosítani, mivel rengetegen vesznek fel kisebb-nagyobb összegű készpénzt bitcoin ügyletek után, és közülük eddig nem tudták kiszűrni a bűncselekményben részt vevőket. Az Europol szerint a kriptodeviza iparág résztvevőit kellene rávenni, hogy együttműködjenek a hatóságokkal a bűnözők kiszűrésére. Ez ugyanakkor nem egyszerű, mert még azt is nehéz meghatározni, ki tekinthető iparági résztvevőnek?

Mi lesz az árral bűnözők nélkül?

Egyértelműen szóba jöhetnek a bitcointőzsdék, illetve működtetőik. Nem véletlen, hogy sok országban, elsősorban Ázsiában velük kezdték a szigorítást, esetenként be is tiltották őket, mivel nem találtak megfelelő módszert a hatékony szabályozásra. Az Europol szerint egyébként a legtöbb pénz, amit Európában kriptodevizák felhasználásával mosnak, az utcai kábítószer árusításból származik.

A kriptodevizák árfolyama az utóbbi hetekben nagy zuhanáson ment keresztül, a bitcoin közel 20 ezer dolláros csúcsáról 6 ezer alá esett, majd onnan korrigált, jelenleg 8700 dollár. Kérdés, hogy menyi idő alatt sikerül visszaszorítani a kriptodevizák által megvalósított pénzmosást, és hogy ez hogyan hat majd az árfolyamra. A pénzmosás szinte az egyetlen fundamentális ok, amiért ezeket az eszközöket használják, egyébként leginkább a spekuláció, az árfolyam emelkedésbe vetett hit képezi az irántuk mutatkozó kereslet alapját.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyengélkednek a németek meg mi is, zuhan a török líra

Gyengélkednek a németek meg mi is, zuhan a török líra

A békés pénteki amerikai zárás után ma lefelé tartanak a tőzsdék, különösen a német DAX, valamint a hazai index. Az OTP és a Richter esnek nagyot, a Telekom azonban emelkedik. Lefelé tart a Konzum, az Appeninn és az Opus is. Új mélyponton a török líra, esik az arany és az olaj.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?