Hirdetés

Újabb történelmi rekord a Wall Streeten

2020. január 14., 11:15

Tovább vágtatnak az amerikai tőzsdeindexek, sajnos a magyar piac úgy tűnik, nem bírja tartani ezt a tempót.

Vegyes volt hétfőn a hangulat a nagy nemzetközi piacokon. London kivételével enyhe csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE-100 mutató 0,39 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,24 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,02 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,52 százalékkal, Madridban pedig 0,31 százalékkal csökkent az irányadó mutató. A hét első napján a magyar piac minimális erősödéssel zárt: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 83,38 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 45 447,52 ponton fejezte be a napot. A részvénypiac forgalma 9,1 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott a pénteki záráshoz képest.

Hirdetés

A Wall Streeten újabb történelmi csúcsokat láthattunk. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 82,13 ponttal, 0,28 százalékkal, 28 905,9 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 22,72 ponttal, 0,70 százalékkal erősödött és 3288,07 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 95,07 ponttal, 1,04 százalékkal lépett feljebb, és 9273,93 ponton zárt.

Kedden is visszafogott volt a hangulat, igaz a nagy európai piacokon felfele mozdultak az árak. Nem így a BÉT-en, ahol az index újra lejtőre került, és a hétfői kis pluszt a délelőtti órákban elvesztette.

Miután rekordot rekordokra halmoznak (főleg az USA-ban) a piacok, felmerül, hogy meddig tart az optimizmus, mikor jön egy korrekció. A szakértők szerint a most kezdődő vállalati jelentési szezon, ami ebből a szempontból változást hozhat. Lássuk mire kell még figyelni!

1; Nagy gesztust tett Trump Kína felé

Az amerikai kormányzat megszüntette Kína árfolyammanipulátor besorolását - jelentette be helyi idő szerint hétfőn Washingtonban Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. A döntéssel az amerikai kormányzat tavaly nyáron hozott, és az Egyesült Államokban is sok szakértő által ellentmondásosnak ítélt döntését változtatta meg. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis még augusztusban - amikor a kereskedelmi vita miatt jócskán megromlott az amerikai-kínai viszony - azt jelentette be, hogy Peking manipulálja, azaz érdekeinek megfelelően csökkenti nemzeti valutája értékét. A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama tavaly augusztusban a 7 jüanos küszöb alá esett.

2; Tovább csökkenhetett az amerikai cégek profitja

Kedden indul a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon a Citigroup a J.P.Morgan és a Delta Air Lines negyedéves számainak közzétételével. Az elemzői konszenzus az S&P 500 index tagjainak esetében 2 százalékos profitcsökkenést jelez előre. Ez azt jelentené, hogy 2016 óta először zsugorodik a profit négy egymást követő negyedévben, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A legjobb eredmény a közműszektor vállalataitól várható, itt 19,5 százalékos profitnövekedéssel számolnak az elemzők, ami elsősorban a független és a megújuló energiát termelő cégek sikerének köszönhető. Emellett a pénzügyi és az egészségügyi szektor is 5 százalék feletti profitnövekedésről számolhat be. A negyedév legnagyobb vesztesei az energiacégek voltak valószínűleg, itt közel 37 százalékos profitcsökkenést várnak, míg a nyersanyag szektor eredménye is 10 százalék felett csökkenhetett.

Ugyanakkor, ahogy hétfői írásunkban szerepelt sok elemző optimista. A The Wall Street Journal szerint a rózsaszín gazdasági kilátások, a kereskedelmi megállapodás és a laza jegybankok hármasa fűti a részvénypiaci optimizmust. A befektetők úgy gondolják, hogy a negyedik negyedévben a vállalatok nyeresége jól alakult, és a világgazdaság 2020-ban ismét erőre kap. Ez fordulat a tavalyi évhez képest, 2019 elején ugyanis több sztárcég, köztük az Apple és a Delta Air Lines bevétel-figyelmeztetései súlyosbították a magasabb kamatlábak és az emelkedő vámtarifák által kiváltott recessziós félelmeket. Ám a Fed három tavalyi kamatcsökkentése és az USA és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások erőteljes ralit okoztak.

3; Magas a magyar infláció

A fogyasztói árak a tavalyi év egészét tekintve 3,4 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig 4,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest decemberben 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. A maginfláció tavaly decemberben 3,9 százalékos volt 0,1 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél. A KSH 2012 óta nem mért 4 százalékos inflációt, bár a tavaly áprilisi és májusi egyformán 3,9 százalék már megközelítette azt.

A most közölt 4 százalékos infláció azt jelenti, hogy az intézmények által is megvásárolható magyar állampapírok hozama reálértéken a korábbinál is alacsonyabb (valójában negatív reálhozamról beszélhetünk). A forint árfolyamára érdemlegesen hatnak az elérhető hozamok, így ebből a szempontból inkább a kurzust gyengítő hatása lesz az inflációnak.

4; Tovább olvad az OTP árfolyama

A múlt héten OTP árfolyama letörte a 15 000 forintos támaszt, és az optimistább hangulat ellenére nem sikerült a lélektani szint fölé kapaszkodni. Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője úgy látja, hogy amennyiben a 14 800 forintos szint is elesik, akkor a 14 500-14 600 forintos sávot célozhatja meg a bankpapír árfolyama. A keddi nyitást követően a 14800 alá csúszott a bankpapír, de szignifikáns gyengülést nem láthattunk.

Ezzel szemben a Richter új lokális csúcsra emelkedett, a következő fontosabb, de középtávon érvényes ellenállási szint 7000 forintnál húzódik. A Mol jegyzése továbbra is a 2850-2950 forintos, míg a Magyar Telekom árfolyama a 435-450 forintos sávban mozog.

5; Újabb jelentős elbocsátások az Opelnél

A már bejelentett elbocsátások felett további létszámcsökkentésre készül az Opel a német Handelsblatt vállalati belső és szakszervezeti forrásokra hivatkozó keddi jelentése alapján. A Bloomberg hírügynökség által is megerősített értesülések szerint a vállalat vezetése és a szakszervezetek több hónapig tartó egyeztetéseket követően az Opel németországi telephelyeinek megőrzését szem előtt tartva megállapodtak a már korábban bejelentett létszámcsökkentés feletti elbocsátások részleteiben. A létszámcsökkentés a Handelsblatt és a Bloomberg jelentése szerint 4100 alkalmazottat érinthet. A csökkentést korai nyugdíjazással és közös megegyezéssel tervezik megoldani. A csökkentés ellentételezésére a megmaradó állomány foglalkoztatási garanciáját 2023-ról 2025-ig hosszabbítják meg.

A francia PSA 2017-ben szerezte meg az ellenőrzést az Opel felett. Az Opel az elmúlt két évben már mintegy hétezer munkahely megszűntetését határozta el. A németországi Opel üzemekből már több mint hatezer alkalmazott távozott korai nyugdíjazással vagy közös megegyezéssel.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Koronavírus: már látszódnak a gazdasági mellékhatások

Koronavírus: már látszódnak a gazdasági mellékhatások

Noha a múlt héten még mindenki arról beszélt, hogy a Kínából induló vírusos tüdőgyulladás egy lokális probléma, mára kiderült, hogy ennél sokkal súlyosabb a helyzet. A tőzsdék elkezdtek esni, a szakértők pedig a várható gazdasági károkról beszélnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?