Hirdetés
Hirdetés

Csődöt mond a közegészségügy, rengeteget költünk magánorvosokra

2019. június 16., 09:04

5 év alatt 20 százalékponttal nőtt a magánorvosi szolgáltatásokat igénybe vevő magyarok száma - most már többen vannak azok, akik maszekhoz (is) járnak, mint azok, akik beérik a közegészségüggyel. Évi 200 ezret költünk saját zsebből orvosokra, többet, mint a régió többi országának lakosai. Az egészségbiztosítók kaptak egy ütést, de így is hasítanak - a nőgyógyászati, bőrgyógyászati, gasztroenterológiai vizsgálatokat intézzük leggyakrabban privátban.

Évi 200 ezret költünk egészségügyre saját zsebből - fejenként

Míg 2012-ben a magyarok 37 százaléka vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást, addig 2017-ben már 57 százalékuk – derül ki az Union Biztosító felméréséből. Ráadásul a környező országokhoz képest többet költünk egészségügyre saját zsebből: átlagosan a bevételeink 4 százalékát.

Hirdetés

A TÁRKI - Társadalmi tükör 2018 című tanulmánya szerint is aránytalanul sok pénz megy el saját forrásból egészségügyi kiadásokra: fejenként körülbelül évi 200 ezret fordítunk például magánorvosra, hálapénzre és diagnosztikai vizsgálatokra.

Nem csoda, hogy hasítanak az egészségbiztosítások

A magyar egészségügy 35 ország közül tavaly mindössze a 33. helyen állt az európai egészségügyi fogyasztó index rangsorában. A magyarok több mint kétharmada negatívan ítéli meg a hazai állami egészségügyi ellátás színvonalát. Aki teheti, magánkórházban gondolkodik >>

Ehhez képest a személyenként havi 5-8 ezer forintért elérhető egészségbiztosítások fedezik többek között a magán járóbeteg-ellátás, a diagnosztikai és laborvizsgálatok, illetve az egynapos műtéti beavatkozások díjait is. A biztosítás terhére az ügyfelek leggyakrabban a nőgyógyászati, bőrgyógyászati, gasztroenterológiai, mozgásszervi és belgyógyászati vizsgálatokat, illetve a labor- és ultrahangvizsgálatokat veszik igénybe.

Ennek köszönhetően a csoportos vállalati, illetve az egyéni egészségbiztosítások piaca folyamatosan 20-30 százalékos növekedést produkált az elmúlt években, így az ügyfelek száma a teljes piacot tekintve az Union Biztosító becslése alapján mára meghaladja a 300 ezer főt.

Megtöri a lendületet a cafeteria kinyírása, de még így is van

Az idei évtől azonban teljesen átalakultak a cafeteria adózási szabályai, így a jövőben a legtöbb népszerű, eddig kedvezményesen – vagy adómentesen – adott juttatás jövedelemként adózik majd (az adó mértéke több mint 80 százalékos). Az egészségbiztosítások azonban a béren kívüli juttatások többségéhez képest továbbra is kisebb teherrel adhatók ezután. Például akkor, ha a munkáltató az egészségbiztosítást egy egészségpénztáron keresztül, úgynevezett célzott támogatással nyújtja a dolgozóinak.  Ez esetben a juttatás nem jövedelemként, hanem annál jóval kisebb, 40,71 százalékos adókulccsal adózik.

2010 és 2019 között 31 milliárd forintot fordított a kormány a várólisták csökkentésére, melynek látszik is az eredménye: van olyan borsodi kórház, ahol 281 napot, vagyis több mint 9 hónapot kell várni egy térdprotézis műtétre. Ennyi idő alatt egy új élet is megszületik, de az elköltött pénz hatása ennek ellenére is látszik - 2014-ben még 398 napot kellett várni egy ilyen beavatkozásra. Részletek korábbi összeállításunkban >>

Bár a cafeteria átalakítása öszességében egyáltalán nem kedvezett az egészségbiztosításoknak, igény így is van a termékekre - az Union ezért továbbra is a piac kétszámjegyű bővülésére számít. A társaság közleménye szerint éppen ezért fejlesztenek is: nemrég saját ellátásszervező céget indítottak, amely jelenleg több nagyvállalat munkavállalóinak ellátása mellett a Prémium Egészségpénztár tagjainak ellátását is irányítja, valamint összes okoskarkötővel és okosórával kompatibilis mobilappot is fejlesztettek.

Mitől lehet jobb a közegészségügy?

Ha van jó hír, az az, hogy a problémákat nem csak a betegek látják és mérik fel, a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi tanulmánya nemrég meglehetősen alaposan járta körül a rendszert és megoldási javaslatokat is kínáltak. Rosszabb a magyarok egészségi állapota, mint a hasonló fejlettségű országok lakosaié a régióban, a hazai egészségügyi rendszer egyik legnagyobb problémája, hogy a kialakuló betegségek többségét csak későn diagnosztizálják, az orvosszakma elöregedett, nem tudni, ténylegesen mennyibe kerül egy beteg kezelése – többek között ezeket a megállapításokat tartalmazza a versenyképességi program, amelyet itt szemléztünk >>

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

A hét egyik legizgalmasabb gazdasági eseménye az olajárfolyam elképesztő ugrálása volt, amelyhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa. Mi történt az olajjal, milyen következményei lehetnek a hét elején bekövetkezett eseményeknek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós elemzésünkben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?