4p
Magyarországon a házasságok mintegy fele válással végződik, ami azt jelenti, hogy sok gyerek nő fel csonka vagy vegyes családban. Utóbbit hívhatjuk patchwork (avagy mozaik)-családnak is, hiszen ahogyan a takarót az összevarrt foltdarabok (vagy a mozaikot az apró elemek), úgy az újraházasodó szülők és korábbi, illetve új házasságból született gyerekek alkotják ezeket a családokat. De befolyásolja-e az igénybe vehető támogatást az, hogy a gyerekek melyik szülőnél maradnak? Igen jelentős módon, holott a jogalkotónak vélhetően nem volt ilyen szándéka.

Példánkban egy klasszikus esetet követünk végig. Egy házasság véget ér, a családba két gyerek született. A szülők elválnak, a két gyerek az anyával marad, majd egyikük új házasságából újabb baba születik. A kérdés az, jár-e több támogatás akkor, ha az anya házasodik újra és lesz immár három gyerek a családban, illetve akkor, ha az apa házasodik újra és születik meg harmadik gyereke egy új családba?

Variációk

A válasz: igen. És az eltérő forgatókönyvek alapján akár jelentős lehet a különbség a Bank360 számításai szerint.

Ha  az anya egyedül marad a két gyerekkel, és nem házasodik újra, semmilyen támogatást nem vehet igénybe - tételezzük fel, hogy korábban nem vettek igénybe sem szocpolt sem CSOK-ot. Az apa egyetlen baba után sem CSOK-támogatást, sem CSOK-hitelt nem kaphat, babaváró hitelt ugyanakkor igényelhet. Ez 10 millió forint. A legrosszabb forgatókönyv szerint tehát a három gyerek után mindössze a kamatmentes szabad felhasználású babaváró hitel vehető igénybe.

Kicsivel jobb a helyzet, ha az anya is újraházasodik, de új házasságából már nem születik gyerek. Ebben az esetben két gyerek után igényelhetnek CSOK-támogatást, ami új lakásra 2,6 millió, használt lakásra 1,43 millió forint - ha megfelelnek a CSOK-igénylés szabályainak, például legalább egyikük még nincs 40 éves. Emellett igényelhetnek CSOK-hitelt is legfeljebb 10 millió forintig. Ennek kamata kedvezményes, 3 százalék a futamidő végéig.

Emellett az apa az új baba után ugyanúgy igényelhet babaváró hitelt. Ez a megoldás akkor jöhet jól, ha a közös lakást eladta az egykori pár, és a fele bevételt felhasználva mindketten tudnak új otthont biztosítani a gyerekeknek. Összesen a három gyerek után 2,6 (vagy 1,43) millió forint támogatás és 20 millió forint kamatmentes, illetve kedvezményes kamatozású hitel szedhető össze – igaz, ez két háztartás között oszlik meg.

Három gyerek kell egy helyre

Abban az esetben, ha az anya újraházasodik és új házasságából is születik egy baba, három gyerek után lehet igénybe venni a támogatásokat - az apa vagy nem házasodik újra vagy ha igen, nem születik gyereke. Három gyerek után új lakásra 10 millió, használtra 2,2 millió forint CSOK-támogatás kérhető, emellett pedig 15 millió forint támogatott hitel. Mivel egy új baba is érkezik a családba, a babaváró hitel is kérhető, ez 10 millió forint kamatmentesen. Ez összesen 10 (vagy 2,2) millió forint támogatást és 25 millió forint támogatott, illetve kamatmentes hitelt jelent.

A legelső verziónál a teljes támogatás hitellel együtt 10 millió forint, hiszen csak a babaváró hitelt veheti fel az apa és új családja. A harmadik verziónál pedig akár 35 millió forint is lehet az igénybe vehető támogatás és a hitel. Ugyanaz az eset, ugyanannyi gyerek, a támogatásbeli különbség mégis 3,5-szeres.

Bónuszokkal még nagyobb lehet a különbség

A számításba nem vette bele a Bank360, hogy három gyerek után a nagycsaládos autóvásárlási támogatást is igénybe lehet venni, ami 2,5 millió forint. Szintén nem vették számításba azt, hogy az szja alapján járó családi adókedvezmény jelentősen több három gyerek után, mint egyetlen után: egy gyerek után havi 10 ezer forinttal csökken az adó, két gyerek után 40 ezer, három gyerek után pedig már 99 ezer forinttal.

Összességében elmondható, hogy három gyerek nevelését akkor is sokkal erőteljesebben támogatja a jelenlegi családtámogatási rendszer, ha a gyerekek között mindössze annyi a különbség, hogy más helyrajzi számon laknak. A legrosszabbul az egyedülálló szülő jár két gyerekkel, rosszabbul, mint az, aki a párjával csak egy babát vállal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG