5p
Egyetlen negyedév alatt 20 milliárd forint értékben vettek fel csokot a magyarok a bankokon keresztül.

A második negyedévben az előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál is több családi otthonteremtési kedvezményt (csok) helyeztek ki a nagy kereskedelmi bankok - április-júniusban összesen hozzávetőleg 20 milliárd forint támogatást juttattak el az ügyfelekhez. Az MTI fordult körkérdéssel a pénzintézetekhez.

Van, ahol 50 százalékos a növekedés

Az OTP Bank a második negyedévben 3470 támogatási szerződést kötött 11,5 milliárd forint összegben, amelyből mintegy 3200 esetben már megtörtént a folyósítás is. A második negyedév adatai hozzávetőleg 40 százalékkal haladják meg az előző negyedévit. Az első hat hónapban 17,4 milliárd forint összegben folyósítottak támogatást, ami 13 százalékos bővülés a 2017 azonos időszakihoz képest.

A Takarék Csoport 1384 családdal kötött szerződést a második negyedévben közel 4 milliárd forint összegben, ami 261 családdal és csaknem 500 millióval több az első negyedévnél. Az első fél évben 7,42 milliárd forint összegű csok-ra szerződött a csoport.

Top3: OTP, takarékok, K&H

Az MTI-nek küldött adatok alapján a csok bevezetése óta a legtöbb támogatást az OTP Bank helyezte ki, amely összesen több mint 31 ezer szerződést kötött 96 milliárd forint értékben. A Takarék Csoport a második legjelentősebb csok-kihelyező a kezdetektől számítva 15 ezer tételben közel 45 milliárd forint csok-kal. Az adatait megadó pénzintézetek közül a következő a K&H Bank összesen több mint 6300 darab, megközelítőleg 16 milliárd forint értékű csok-kal.

A K&H Banknál a második negyedévben több mint 630 darab csok-támogatást folyósítottak több mint 1,6 milliárd forint értékben. Ez a csok esetében 31 százalékos, a csok extra esetében pedig 24 százalékos emelkedést jelent volumenben az előző negyedévhez képest. Az első fél évben 3 milliárd forint értékű csok-ot folyósított a társaság.

Az UniCredit Bank a második negyedévben több mint 370 ügyfelének közel 1,24 milliárd forint csok-ot folyósított, ez 24 százalékos emelkedést jelent a folyósításban egy negyedév alatt.

A Budapest Banknál a második negyedévben több mint 200 ügyfél részesült csok-ban, összesen közel félmilliárd forint értékben, ami az első negyedévhez képest az ügyfélszámot tekintve 36 százalékos, a folyósított összeget tekintve 18 százalékos növekedés. A Budapest Bank az első hat hónapban mintegy 800 millió forint összegben helyezett ki csok-támogatást.

Az MKB Bank a második negyedévben az első negyedévhez képest enyhe növekedést tapasztalt a csok-igénylők számában, a folyósított támogatási összeg pedig tapasztalatuk szerint csaknem 10 százalékkal bővült.

Az Erste Bank az első negyedévinél 20 százalékkal több, összesen 702 csok-ot folyósított a második negyedévben. A bank közölte, az előző év azonos időszakával összevetve nem volt jelentős a növekedés.

A Raiffeisen Bank pontos adatok megadása nélkül arról számolt be, hogy az igénylésben jelentős, nagyjából 50 százalékos az emelkedés a pénzintézetnél. A CIB Bank szintén pontos adatok megadása nélkül közölte: továbbra is élénk az érdeklődés a csok iránt, amelyen belül a második félévben a használt lakás vásárlásához kapcsolódó igénylések darabszáma nőtt jelentősen.

A legtöbben a 10 millióra repülnek rá

Ami a gyerekek számát illeti, a nagyobb kihelyezőknél a három vagy több gyermekes (vagy gyermeket vállaló) családok vannak a legnagyobb arányban az igénylők között. Az OTP-nél például a csok-on belül a 10 millió forintos támogatást igénylő ügyfelek aránya 2018-ban 50 százalékra emelkedett (a korábbi 40 százalékról). A csok-hoz jutók között a Takarék Csoportnál is a legmagasabb arányban a három vagy több gyermekes családok szerepelnek (44 százalék), a kétgyermekes családok aránya 42 százalék, míg az egy gyermekeseké 14 százalék. A többi pénzintézetnél változó a helyzet, van olyan bank is, ahol az ügyfelek mindössze 10 százaléka kérte a legmagasabb összeget.

A legtöbben használt lakást vesznek, a legtöbb pénz építkezésre megy

Továbbra is jellemző, hogy az igénylők darabszámot nézve a leggyakrabban használt lakás vásárlására igényelik a csok-ot, a folyósítási összeg alapján a lakás- és házépítésre fordított összeg a nagyobb.

Az OTP ez alól kivétel, a banknál ugyanis az ügyfelek idén is a legnagyobb arányban lakóház építéséhez vették igénybe a támogatást (a folyósítás 36 százaléka), ezt követi a használt lakás és az új lakás vásárlási célhoz nyújtott támogatás (32 százalék és 31 százalék), míg a bővítési cél továbbra is minimális részarányt képviselt (1 százalék).

Nem az olcsóbb, hanem a kiszámíthatóbb hitelt keresik

A pénzintézetek egyöntetűen arról számoltak be, hogy a csok feltételeiben március közepétől bevezetett könnyítés hatására gördülékenyebbé vált az ügyintézés, ami növelte a támogatás iránti érdeklődést.

Az UniCredit arról számolt be, hogy a csok mellé felvett hitelekből jól látható az a tendencia, hogy az ügyfelek egyre gyakrabban döntenek a hosszabb kamatperiódusú vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelek mellett. A banknál a második negyedév végére a 10 éves kamatperiódusú és a futamidő végéig fix kamatozású hitelek aránya az első negyedévi 30 százalék alatti szintről 50 százalékot megközelítő szintre ugrott. (Ezzel egyébként nem csak a csokosok vannak így, az újonnan felvett hitelek általában is egyre hosszabb kamatperiódusúak - októbertől még tovább nőhet az arány a jegybank friss intézkedése miatt >>)

Lesz ez még több is

A következő másfél évben nagy hajrá várható az ingatlanpiacon: miután a kormány nem hosszabbítja meg a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítását, így aki 2019 végéig nem jut lakáshoz, már lényegesen nagyobb adót fizet - ez pedig egyértelműen az új lakások iránti kereslet további felpörgését okozhatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG