Hirdetés
Hirdetés

Készülsz a nyugdíjas éveidre? Ennek az adócsökkentésnek örülni fogsz

2017. december 12., 16:30

Jövőre az ideinél alacsonyabb lesz a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adókulcsa, a terhelés 40,71 százalékra csökken a közel 44 százalékos szintről - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége.

A szervezet szerint a közel 3 százalékos könnyítés azért is kedvező, mert a pénztári megoldások, azaz az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári tagsághoz adott munkáltatói támogatásnak fontos szerepe van a munkaerő megtartásában.

Az ÖPOSZ emellett bízik abban, hogy a béren kívüli juttatások terén a munkavállalók és munkáltatók közös szerepvállalását ösztönző javaslata is életbe lép majd a következő időszakban, ez pedig sok ember számára teszi még kedvezőbbé á a pénztári megoldásokon alapuló öngondoskodást.

Hirdetés

Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke örömtelinek nevezte a változást egyben ismertette a szervezett legfrissebb felmérését, amely szerint a munkáltatók cafetéria-juttatásokkal kapcsolatos döntéseiben közel 30% súllyal esik latba a mindenkori adókörnyezet.

A munkaerőt is könnyebb így megtartani

A szervezet több mint 300 munkáltató véleménye alapján kimutatta, hogy a béren kívüli juttatásoknak szerepe van mind a toborzásban, mind abban, hogy egy-egy munkáltató meg tudja tartani a dolgozóit. A munkáltatók 61 százaléka volt ugyanis ezen a véleményen.

A megkérdezett multinacionális és nagy cégek és szervezetek pedig 74 százalékos arányban vélték úgy, a pénztári juttatásoknak munkaerő-megtartó szerepük van. Az elnök szerint a mostani gazdasági környezetben, mikor sok ágazatban jelentős a munkaerőhiány és a munkavállalók iránt egyre jelentősebb a kereslet, különösen figyelemreméltó ez az eredmény.

Új ösztönző megoldás jöhet

Az ÖPOSZ felméréséből kiderül az is, hogy a munkáltatók többsége nyitott lenne egy új ösztönző bevezetésére, amely a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésén át teszi lehetővé a pénztárakon keresztüli kedvezményes öngondoskodást.

A javaslat alapján a jelenlegi kedvezmények átalakítása révén a munkáltatói pénztári juttatás után is adókedvezményben részesülnének a munkavállalók, amennyiben a munkáltatótól kapott juttatás mellett ők maguk is vállalnak egyéni befizetést. A kedvezmény a cafetérián belül, vagy azon kívül is érvényesíthető lenne.

A munkáltatók körében a véleményeket most először mérte fel a szervezet és a végeredmény, a 60 százalékos támogatottság itt is örömteli. Amennyiben az ÖPOSZ javaslata életbe lép, a pénztári tagsághoz adott munkáltatói támogatások még jobban felértékelődnének és a mostaninál sokkal több munkavállaló kezdhetné az öngondoskodást a pénztári megoldásokon keresztül.

Szép eredmények Szeptember végén az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona 1247 milliárd forintot tett ki, ez pedig 11,2 százalékos növekedést az előző év azonos időszakához képest. Az egy tagra jutó átlagos vagyon ezalatt 11 százalékkal 1,18 millió forintra gyarapodott.

Az egészségpénztárak pedig – a családi felhasználás lehetősége miatt – akár hárommillió ember mindennapi egészséggel összefüggő és önsegélyezési céljait finanszírozhatják. A pénztártagok csak idén (szeptember végéig) összesen 4,5 millió alkalommal közel 25 milliárd forint értékben éltek a kasszák révén elérhető szolgáltatásokkal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?