Hirdetés
Hirdetés

Minden ötödik nyugdíjas nagyon szegény

2018. május 16., 06:06

A szegénységben élő nyugdíjasok száma csökkent ugyan, de még mindig tízmilliós nagyságrendű Európában – derül ki az EU jelentéséből. Kevesebbet kapnak a nők, és bizonytalan a kisvállalkozók jövője. Ezért ösztönöznék az egész életen át tartó tanulást és “a nyugdíjkorhatár kiigazítását”. A későbbi nyugdíjba vonulást jutalmaznák.

Az Európai Bizottság közzétett egy jelentést a nyugdíjasok, nyugdíjak helyzetéről az EU-ban. A jelentés elismeri a tagállamok erőfeszítéseit a megfelelő nyugdíjak biztosítása érdekében, de szerinte további intézkedésekre van szükség.

A “nyugdíjak megfelelőségéről szóló 2018. évi jelentés” azt elemzi, hogy a jelenlegi és a jövőbeli nyugdíjak hogyan segítik elő az időskori szegénység megelőzését, valamint a jövedelem szintjének fenntartását a nyugdíjas kor ideje alatt.

Hirdetés

Marianne Thyssent, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztost idézik, aki szerint „minden nyugdíjasnak joga van a méltósággal élhető élethez. Ez a szociális jogok európai pillérének egyik elsődleges fontosságú elve. A megfelelő nyugdíjak Európában alapvető fontosságúak az idősebb emberek – különösen a nők – elszegényedésének és társadalmi kirekesztésének megelőzésében”.

Jaj nektek, minimálbéresek

Azt is biztosítani kell szerinte, hogy az atipikus munkaviszony vagy önfoglalkoztatás keretében munkát végző emberek se maradjanak ki a rendszerből. (Ez a sok hazai minimálbéres és kisvállalkozó, kényszervállalkozó miatt nálunk még óriási problémává válhat – a szerk.) Szerinte prioritásként kell kezelni a jelenleg zajló nyugdíjreformokat. (Már ahol folynak, mert Olaszországban például éppen vissza akarják csinálni a korábbit is – a szerk.)

Kevesebb szegény, de még mindig rengeteg

“Jelenleg 1,9 millióval kevesebb idősebb európai van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának, mint tíz évvel ezelőtt, ugyanakkor csak az utóbbi 3 évben 4,1 millióval növekedett az aktív munkaviszonyban álló idősebb korú munkavállalók száma” – írja a jelentéshez kapcsolódó sajtóközlemény.

Ám ma az EU-ban mintegy 17,3 millióan, vagyis az idősebb (65 éves és idősebb) emberek 18,2 százaléka (majdnem minden ötödik) továbbra is szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben él. Ez a szám 2013 óta szinte változatlan maradt. Emellett továbbra is jelentős különbségek állnak fenn az országok és a népességcsoportok között.

A nők kevesebbet kapnak

A nők nyugdíja például még mindig 37 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké, egyrészt az alacsonyabb bérek következtében, valamint amiatt, hogy gondozási feladataik miatt rövidebb időt töltenek el a munka világában.

Hasonlóképpen, azok, akik atipikus munkaviszony vagy önfoglalkoztatás keretében végeznek munkát, gyakran kedvezőtlenebb feltételekkel szembesülnek a nyugdíjjogosultság elérése és megszerzése terén, mint a hagyományos munkaviszonyban dolgozók. (De sokszor, legalábbis Magyarországon, kevesebb adót is fizetnek, lásd EVA, KATA Magyarországon, amiből meg kéne takarítaniuk – a szerk.)

Dolgozz tovább, járj jól

A szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata szintén nő az életkorral. Az EU-ban a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek több mint fele 75 éves vagy annál idősebb. Ez annak tudható be, hogy nyugdíjas korban az életkor növekedésével párhuzamosan a nyugdíjak értéke is csökken.

A nyugdíjak fenntarthatóságának biztosítása érdekében a nyugdíjrendszereknek a várható élettartam folyamatos növekedésével párhuzamosan ösztönözniük kell a munkában eltöltött idő növekedését. Ezt az egész életen át tartó tanulás ösztönzésével, a biztonságos és egészséges munkakörnyezet megteremtésével, a nyugdíjkorhatár kiigazításával, a későbbi nyugdíjba vonulás jutalmazásával és a korai kilépés visszaszorításával érhető el.

Adókedvezmények az idős dolgozóknak

A rugalmas munkafeltételek – beleértve a nyugdíj és a munkavégzésből származó jövedelem kombinálásának lehetőségét, valamint a későbbi nyugdíjba vonulás ösztönzését célzó adókedvezményeket – egyre elterjedtebbé válnak, és továbbra is fontosak lesznek – írják.

A tagállamoknak a munkaképes korú nőkre és férfiakra vonatkozóan esélyegyenlőségi politikát kéne életbe léptetni. A nyugdíjpolitikáknak különösen a karrier gondozási feladatok miatti megszakításait kell megfelelően védeniük.

Nyugdíjpénztárak, vissza?

A szociális jogok európai pillérével összhangban a Bizottság arra törekszik, hogy támogassa a tagállamokat ezekben az erőfeszítésekben, például a dolgozó szülők és gondozók magánélete és szakmai pályafutása közötti kedvezőbb egyensúly megteremtésére irányuló javaslatával.

Fontos lenne a nyugdíjjogosultságot az atipikus munkaviszonyban vagy önfoglalkoztatás keretében dolgozó személyekre is kiterjeszteni, valamint a kiegészítő nyugdíj-megtakarításokat előmozdítani. (Tehát kéne valami más az állami nyugdíj mellett, az államosított magánnyugdíj-pénztárak helyett – a szerk.)

Jog a nyugdíjhoz

A szociális jogok pillérét az EU 2017 novemberében hirdette ki a Göteborgban tartott szociális csúcstalálkozón. Ennek 15. alapelve elismeri a munkavállalók és az önálló vállalkozók jogát a megfelelő jövedelmet biztosító nyugdíjhoz.

Az Európai Bizottság és a szociális védelemmel foglalkozó bizottság háromévente elkészíti a nyugdíjak megfelelőségéről szóló jelentést. A jelentés a nyugdíjak megfelelőségének összehasonlító elemzését is tartalmazza az EU-28 országára vonatkozóan. Megvizsgálja az idősek jelenlegi életszínvonalát, valamint annak a nyugdíjrendszerekkel fennálló összefüggéseit, áttekinti a közelmúltbeli nyugdíjreformokat, és végül elemzi a jövőbeli nyugdíjak megfelelőségét érintő fő kihívásokat és azok kezelésének módjait.

(A témáról tegnap itt is írtunk: Senki sem tudja, miből fognak élni a jövő nyugdíjasai.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?