6p
Július 1-jén számos olyan változás lép életbe Magyarországon, amely érdemben befolyásolja életünket, pénzügyeinket. Életbe lép a családvédelmi akcióterv több fontos intézkedése, lesz adócsökkentés, olcsóbb lesz a közjegyző és a kisiskolások ingyenesen vonatozhatnak egy hónapon át. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat - egy tucatnyit találtunk.

Babaváró hitel, hétüléses autó, csok-hitel és hitel-elengedés

Az elmúlt hetekben rengeteg cikkben foglalkoztunk a családvédelmi akciótervnek nevezett intézkedéscsomag aktualitásaival. A program több eleme ugyanis július 1-jén élesedik, a részletszabályokat pedig az utolsó pillanatig faragták.

1. Mától igényelhető a babaváró hitel - maximum 10 millió forintot vehetnek fel a házaspárok, ahol a feleség 18-40 év közötti. A hitel szabadon felhasználható bármire, és ha 5 éven belül gyermeke születik a párnak, akkor kamatmentes. Három gyermek születése esetén pedig a hitel támogatássá alakul, magyarán a teljes tartozást elengedi az állam. Az igénylés menetéről itt írtunk, a témáról szóló cikkeink itt találhatóak.

2. Mától igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Ennek keretében a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

3. Mától igényelhető a csok hitel használt lakás vásárlására is. Ez állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú hitel, két gyermek vállalása esetén 10, három gyermek vállalása esetén 15 millió forint a maximálisan felvehető összeg. Július 1-jétől a 35 milliós értékhatárt is eltörlik használt lakások esetén, tehát ennél drágább használt ingatlan vásárlásához is lehet csok-hitelt igényelni.

4. Mától igényelhető a megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés. 2018 óta a harmadik gyermek után kérhetik a családok, hogy meglévő jelzáloghitelükből 1 millió forintot engedjenek el. Ez most jelentősen változik: mától már a második gyermek után is igénybe lehet venni a kedvezményt. A harmadik gyermek után pedig már 4 millióval lehet csökkenteni a jelzáloghitelt. (A témával az Mfor.hu kiemelten foglalkozott.)

Elindult a falusi CSOK is

5. Ma indul a falusi CSOK - ennek lényege, hogy az eddig is meglévő CSOK mostantól tanyák, valamint 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fős lélekszám alatti településen lévő használt lakások és házak vásárlásához, felújításához is elérhető. Összege a "normál" csokkal egyezik meg, tehát - 3 gyermekesek esetében - akár 10 millió forint is lehet. A részletekről itt írtunk.

Fontos adóváltozások: szocho, reklámadó

6. A munkáltatók ugyan nagyon erősen lobbiztak és reménykedtek, hogy 2019-ben már januártól csökkenjen a szocho, hogy jobban bírják a béremeléseket, de a kormány ebben nem volt rugalmas - július 1-jétől viszont a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. Ez egy hatéves bérmegállapodás egyik állomása, és ha minden jól megy, nem az utolsó: ha a reálkeresetek alakulása megfelelő lesz a következő időszakban is, akkor további 2 százalékponttal mérséklődhet a közteher mértéke. A részletekről itt írtunk.

7. Ami viszont év közben kisebb meglepetést okozott: mától felfüggesztik a reklámadót - egész pontosan az adó mértéke 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig az adóalap 0%-a lesz. Mindez alig pár nappal azután, hogy az Európai Bíróság kimondta: a Bizottság álláspontjával szemben nem sérti a magyar reklámadó az állami támogatásról szóló közösségi szabályokat. Hogy a Bíróság ítéletének ismeretében a kormány még 2022 vége előtt visszaállítja-e a reklámadót, arról egyelőre nincs hír.

Új világ kezdődött a magyar vállalatfinanszírozásban is

8. A Magyar Nezmeti Bank nagy fába vágja a fejszéjét: megpróbálják felpörgetni a Magyarországon igencsak gyéren teljesítő vállalati kötvények piacát. A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket - a részletekről itt olvashat többet.

Vége a Konzumnak, új Mészáros-óriás születik a tőzsdén

9. A Mészáros Lőrinc-érdekeltségek két tőzsdei zászlóshajója összeolvad: a Konzum Nyrt. beolvad az Opus Global Nyrt-be. 2 darab 2,5 forint névértékű Konzum-törzsrészvényért 1 darab 25 forint névértékű Opus-részvényt kapnak a részvényesek, a tranzakció értéknapja pedig július 1. - azaz ma lekerülnek a BÉT palettájáról a Konzum-papírok, és a fúzió után létrejött új vállalat részvényeivel lehet kereskedni a tőzsdén.

Sokkal olcsóbb lett a közjegyző

10. Mától jelentősen csökkennek egyes közjegyzői díjak: elsősorban a nagycsaládosokat, a lakáshitelt felvevőket és a fiatal lakásvásárlókat érintő változások lesznek, amelyről a hazai sajtó a Privátbankár.hu cikke nyomán számolt be.

Árat emel a posta

11. Több postai szolgáltatás ára is megváltozik júliustól, ezek a belföldi és nemzetközi csomagok díjszabását is érintik. Bár a változás a küldeményforgalom jelentős részét a posta szerint nem érinti, a postacsomag drágább lesz. Itt írtunk a változásokról.

Közlekedés: mától egy hónapig ingyen vonatozhatnak az alsósok

12. A tanév végén minden alsós magyar diák kapott Kajla Útlevelet. Ennek használatával 2019. július 1. és július 31. között a gyerekek díjmenetesen vonatozhatnak a MÁV és a GYSEV belföldi vonatain. Részletek itt.

A Volán a 324-es és 325-ös, valamint a 677-es vonalon történő változásokról adott hírt, de lesz változás a Budapest és Veszprém megye közötti, a Dabas térségi, a Budapest-adonyi és a ceglédi közlekedésben is. Budapesten pedig a H8-as HÉV jár módosított menetrend szerint mától.

... és ami nem jött össze: a fizetési forradalom

-1. Július 1-jére ígérték, nagyon vártuk, de nem jött össze: az azonnali fizetési rendszerről egészen az utolsó hetekig azt mondta az MNB, hogy elkészül a tervezett időre. Az MNB és a Giro határidőre be is fejezte a központi infrastruktúrát, a bankok közül azonban nem mindenkinek jött össze időre a fejlesztés, így el kellett tolni a határidőt. Nem is kicsit: jelentős, 8 hónapos haladékot kapott a pénzügyi szektor, így csak 2020. március 2-ától érkeznek meg az átutalásaink másodpercek alatt az év minden napján. Itt írtunk bővebben a háttérről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG