6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Múltkor szemügyre vettük, hogy mi történhet befektetők szempontjából a fennmaradó 30-40 milliárd forinttal, amelyet be lehet fektetni kockázati tőkeként az Európai Unió Jeremie programjának keretein belül. A kihelyezés határideje azonban hamarosan lejár: december végéig lehet kifizetni a vállalkozásoknak a pénzeket. De mi lesz utána?

A Magyar Kockázati- és a Magántőke Egyesület (HVCA) szerint eljött az idő, hogy levonjuk a tanulságot a 2010 óta tartó programból. Ami mindenképp bizonyos: a piac örülne, ha lenne a Jeremie-nek folytatása. Dr. Zsembery Levente, a HVCA elnöke csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta: folyamatosan mennek az Európai Uniós egyeztetések a program folytatásáról. Adódik tehát a kérdés:

Mi jön 2016-ban?

Nem lesz olyan jó a következő év a tőkére vágyó vállalkozóknak. A HVCA elnöke szerint ugyan egyeztetések már vannak az EU különböző szintjein a program folytatásáról, de azt, hogy ebből mikor látnak pénzt a pályázó alapok, egy hatalmas kérdőjel veszi körül. Zsembery szerint kiírástól számítva 7-8 hónap lehet az új nyertesek kihirdetése. Addig mi lesz a projektgazdákkal? Menjenek crowdfundingra, ha mernek.

Egyidejűleg túl sok alap viszi most a pénzeszsákot a cégekhez, január elsejével azonban megáll majd az élet, nem tudni mikor jön a következő program. Hosszú távon nem tudnak a vállalkozók ezzel a bizonytalansággal tervezni.

Akadtak azért problémák

Ugyan mondhatjuk, hogy a Jeremie előtt a kockázati tőke, mint olyan, egy szigetszerű képződmény volt a magyar vállalkozásfinanszírozás csendes óceánján, és igenis ennek köszönhetjük részben, hogy teljesen új lapra került a magyar közbeszédben a vállalkozó (vö.: vállalkozó-sztereotípiák öt éve kontra startupperek), de a kialakult ökoszisztéma, az elméletileg újfajta állami, befektetői és vállalkozói mentalitás ellenére a Jeremie-nek is voltak hibái.

A Magyar Kockázati- és a Magántőke Egyesület szerint az adott keretek között ez volt a legjobb megoldás, de van hova fejlődni, így eljött az idő, hogy levonjuk a tanulságot és megnézzük ezeket a hibákat. Ami mindenképp bizonyos: a piac örülne, ha lenne a Jeremienek folytatása. Zsembery szerint nincs náluk a Bölcsek köve, de mindenképpen lehet javítani, ezért a HVCA javaslatcsomagot dolgozott ki a jövőre nézve.

Annak ellenére, hogy nem tudni még, mikor jön a következő finanszírozási program, nem lehet elég hamar megkezdeni az egyeztetést: ha nem is Brüsszelnek címezve, de a minisztériumi asztalokra már most le kell tenni egy koncepciót az egyesület szerint, amely érinti a kockázati tőkeprogram sarokköveit:

Társfinanszírozás

Óriási a csődveszély a magvető fázisban lévő cégek esetén, még úgy is, hogy rengeteg pénz futott be magánforrásokból. A vállalati életciklusokra vonatkozóan pont a sajátságos helyzetek miatt érdemes lehet fázisokra szabott programmal előrukkolni a HVCA szerint. Dr. Zsembery Levente szerint a seed fázisban létkérdés, hogy a vállalkozók hozzájussanak a megfelelő know-how-hoz.

Ebben a szakaszban a bevételek hiánya miatt megfontolandó lenne a mostani, maximálisan 70 százalékos uniós forrásbiztosítási határt tovább emelni, ne adj Isten további, vissza nem térítendő pénzekkel kiegészíteni, hiszen a maximálisan hatmillió eurós alapméret is lehet kicsi.

Másik javaslat a co-investment struktúra kiterjesztése, amelyre jelenleg csak az Euroventures jogosult a Jeremie kapcsán itthon. Így egy-egy magánbefektető kisebb tőkével, de teljes kapcsolati hálóval és szakértelemmel szállhat be a célpont munkájába, amelyek ebben az esetben is tipikusan korai fázisban lévő vállalkozások.

A Hortobágyon kevés a startup

Sajnos nem lehet figyelmen kívül hagyni Magyarország főváros-centrikusságát, pedig a választott 28 alapból 27-nek tabu a közép-magyarországi régió a fejlettsége miatt. Nem mellékes az sem, hogy szakember sem áll rendelkezésre minden esetben a vidéki területeken. Ki lehet ezt játszani persze azzal, hogy a székhely a megjelölt régióban van, de az operatív tevékenység Budapesten, ám mégis jelentős lenne a korlátozás lazítása.

Nem csak az ötéveseké a világ

Átgondolandó a HVCA szerint az az időbeli korlát, hogy csak az öt évesnél fiatalabb vállalkozásokba fektethetnek az alapok. Sok projektgazda csak ennyi év után tisztázza le, hogy piacra megy a termékkel, a szektor pontos megismerése után, ami több időt vehet igénybe, mint öt év. Az ilyenkor szokásos új cég alapítása, a szellemi termékek átruházása megint felesleges erő és időpazarlás. Az árbevételhez és üzemmérethez kötött finanszírozhatóság jelenthet megoldást.

Van egy határ

Magvető szakaszban még nem probléma, de a növekedés beindulása után hatalmas lehet a tőkeigény. A legtöbb kockázati tőke a Jeremie-alapokból származik, gyakran több alaptól, ám ugyanakkora a finanszírozás határa egy alap esetében is, és több alapéban is. Ez a tőkeigényes cégeknek óriási hátráltatótényező lehet, hiszen a következő körös finanszírozás általában szintén a Jeremie-ből megy.

Mindenki azt, ami hozzávaló

Talán az első próbálkozás miatt is, vagy al kevésbé átgondolt stratégia miatt, de nem volt megfelelő a Jeremie-programok bevezetésének sorrendje: először a Growth szakasz kapott pénzt és aztán a Seed. Valahol túl sok pénz volt, valahol túl kevés. A jövőben az vállalkozások életciklusához igazított programok jelenthetik a megoldást.

Az itthoni befektetők nem engedhetik meg maguknak, hogy specializálódjanak területekre, de stabilabb rendszert eredményezne, ha a mostani 24 tőkealap helyett ésszerű keretek közé szorítanák a számot, hiszen összesen 28 alapot kezelnek. Ez nem csak rendszert, de átláthatóságot is vinne a programba.

Ami egyébként igen problémás

Minden szereplőnek érdeke, hogy tisztában legyen azzal, milyen környezetben fektet be, azonban nagyon nehéz ellenőrizni a folyamatokat úgy, hogy ne sértsenek vele üzleti érdekeket. Az alapkezelők bejelentésein kívül nyilvános statisztikai adatok gyűjtése segítheti a tisztánlátást. Kell azonban a közös együttműködés, mivel az alapokat felügyelő MV Zrt. sem kérhet be minden adatot, illetve a HVCA-ba sem kötelező belépnie és adatot szolgáltatnia az alapoknak.

Valami biztos lesz

Egyelőre ezek a javaslatok állami szinten foroghatnak, de legalább informális szinten megvitathatóvá válik a jövő. Európai folytatás biztos lesz, kérdés csak az, hogy milyen keretek között és mennyiben változik majd a rendszer. Addig is van még 40 milliárd, amit el kell költeni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Uniós pályázatok Perényi ment, Ágostházy jött: egy kézbe került az uniós pénzek elköltésének felügyelete
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 06:49
Perényi Sigismund Petert felmentette Orbán Viktor -  az államtitkárság után a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottságának vezetését is átvette tőle  Ágostházy Szabolcs.
Uniós pályázatok Öt újabb cég kapott ma 1,2 milliárd forint innovációs támogatást
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 14:51
A mostani időszakban megvalósuló beruházások kiemelten fontosak, hiszen munkahelyeket teremtenek, és egyben a válság utáni időszak növekedését is jelentik – erről beszélt Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyertes vállalkozások támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán, amelyen öt cég kapott mintegy 1,2 milliárd forintnyi támogatást. A 128 milliárd keretösszegű, a vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogató pályázaton eddig 359 nyertes projekt született, és közel 90 milliárd forinttal segítették a hazai vállalkozások innovációit – tette hozzá a pénzügyminiszter. Az átlagos támogatási összeg tehát mintegy 250 millió forint volt.
Uniós pályázatok Újfajta csapatépítő verseny indul vállalatvezetőknek
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 11:08
A jelentkezők számától függően legalább 50, legfeljebb 75 háromfős, vezetőkből álló vállalati csapat versenyezhet egymással 2021 júniusában Siófokon – hangzott el az esemény ötletgazdája és szervezője, az Event Csoport sajtótájékoztatóján.
Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG