Hirdetés
Hirdetés

Egymilliárdos átlagfizu: hol szakítanak a legtöbbet a focisták?

Wéber Balázs, 2019. február 11., 12:45

Habár az elmúlt évtizedben messze a spanyol klubcsapatok voltak a legsikeresebbek európai szinten, a legjobban továbbra is az angol bajnokságban lehet keresni – derül ki egy aktuális felmérésből. A Premier League-ben egy átlagos labdarúgó több mint egymilliárd forintnak megfelelő összeget visz haza évente – több mint harmincszor annyit, mint az NB1-ben játszó társai.

FC Barcelona's Philippe Coutinho (L) in action against Athletic Bilbao's De Marcos during a Spanish LaLiga soccer match between Athletic Bilbao and FC Barcelona at San Mames stadium in Bilbao, northern Spain, 10 February 2019. EPA/LUIS TEJIDO
Párharc a hétvégi Athletic Bilbao - FC Barcelona meccsen. EPA/LUIS TEJIDO

Továbbra is a Premier League-ben játszó focisták fizetése a legmagasabb Európában, derül ki a brit Sporting Intelligence felméréséből.

Angliában keresnek a legtöbbet...

Hirdetés

Az e heti Spiegel által idézett tanulmány szerint az angol élvonalban 3,4 millió euró, azaz több mint egymilliárd forint az átlagfizetés az idei szezonban. Ez 13 százalékos növekedést jelent a 2016/17-es szezonhoz képest, amikor kereken hárommillió eurót vihettek haza a focisták.

Habár a spanyol bajnokságban ennél jóval nagyobb mértékben, 66 százalékkal emelkedtek a jövedelmek két év alatt, azok még így is jelentősen elmaradnak az angol bérektől. A La Ligában az átlagfizetés az idei szezonban 2,5 millió euró, azaz mintegy 800 millió forint.

... de a spanyolok a legjobbak

A Premier League kiemelkedő bérei abból a szempontból meglepőek, hogy az európai focit az elmúlt évtizedben egyértelműen a spanyol klubok uralták. 2009 óta a Bajnokok Ligájában hét, az Európa Ligában pedig hat alkalommal diadalmaskodtak spanyol csapatok (Real Madrid és Barcelona, illetve Sevilla és Atletico Madrid), míg az angol kluboknak mindössze egy BL- (Chelsea) és két EL-győzelem (Chelsea, Manchester United) jutott. A legrangosabb európai tornákon szerzett trófeák számát tekintve tehát a La Liga 13:3-ra veri a Premier League-t.

A végső sikerhez a jelek szerint nem elég, ha összevásárolják a világ legdrágább játékosait és edzőit – az angol sztárcsapatok kezdőiben sokszor már csak mutatóban van egy-két hazai focista, a spanyol élkluboknál viszont magasabb a spanyolok aránya –, az áttöréshez valami pluszra is szükség van. Aligha véletlen, hogy Spanyolország válogatott szinten is jobban áll: míg 2008 óta egy világbajnoki és két Európa-bajnoki címet sepert be, addig az angol nemzeti tizenegy mindössze egy vb-elődöntőig jutott.

Lemaradt a Bundesliga

Ami a többi ligát illeti, a képzeletbeli dobogóra az olasz bajnokság fért még fel: a Serie A-ban 1,7 millió euró az átlagfizetés a 2018/19-es szezonban. Csak utána következik a német Bundesliga (1,6 millió euró), majd a francia Ligue 1 (1,1 millió euró).

Érdekesség, hogy ezekben a ligákban is 20-30 százalékkal nőttek az átlagfizetések az elmúlt két évben, ami azt jelzi, hogy egyre több pénz van az európai futballban.

És mi van itthon?

A Magyarországon játszó labdarúgóknak nem csak a teljesítménye, hanem a bére is nagyságrendekkel kisebb a Dél- vagy Nyugat-Európában játszó társaikénál. A Qubit számításai szerint, amelyek az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) adatain alapszanak, egy NB1-es focista évente bruttó mintegy 30 millió forintot keresett 2016-ban.

A hazai klubok összesen 44 millió eurót, azaz átlagosan 3,7 millió eurót költöttek bérre – ezzel a magyar bajnokság a 24. helyen áll Európában. Hogy ez az összeg végeredményben sok vagy kevés, annak eldöntését Olvasóinkra bízzuk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39519.58+0.32%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?