Hirdetés
Hirdetés

Tőzsdére megy a legendás sportautógyár

2018. augusztus 29., 08:21

Az Aston Martin sportautógyártó még az idén, valószínűleg az ősszel végrehajtja első nyilvános részvénykibocsátását a londoni börzén a tervek szerint.

Forrás: astonmartin.com
Forrás: astonmartin.com

A Sky News brit hírtelevízió értesülése szerint a járműgyártó 1 milliárd font (1,29 milliárd dollár) értékű részvényt dob piacra. A cég összértéke így 5 milliárd font lenne.

Az Aston Martin legnagyobb tulajdonosai az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társaság és az Investment Dar kuvaiti befektetési alap, de a Mercedes-Benz anyacégének, a Daimlernek is van benne kisebb részesedése. 

Új modellek jönnek

A vállalat hatalmas pénzeket költ új modellek kifejlesztésére. Egyebek között 2019 végére jelenik meg a cég első SUV autója (városi terepjáró) és a Forma-1 ihlette AM-RB 001, aminek az ára felszereltségtől függően átlagosan mintegy 3 millió dollár.

Az Aston Martin három éve döntött arról, hogy a dél-walesi St. Athanben építi meg második gyárát, ahol ezzel 750 új munkahelyet teremt. Itt a DBX modellt gyártják majd 2019-től.

A vállalat tavalyi árbevétele több mint 1 milliárd dollár, nyeresége pedig 244 millió dollár volt. Tavaly 5117 autót adtak el, 58 százalékkal többet, mint egy évvel korábban és a legtöbbet 2008 óta.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: meglepő szál bukkant fel az év kémsztorijában

Ibiza-gate: meglepő szál bukkant fel az év kémsztorijában

Egy bécsi ügyvéd közvetítésével csalhatták lépre ismeretlenek Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár bizalmasát, Johann Gudenust. Az ügyvéd ajánlotta be nála azt a titokzatos nőt, aki egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát. Gudenus többször is találkozott vele az ibizai megbeszélés előtt, de nem fogott gyanút. A megbízó kiléte továbbra sem ismert.

Hirdetés
Hirdetés