Hirdetés
Hirdetés

Ezt most nem úsztuk meg olcsón: nagyot drágult a nagybevásárlás

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2016. április 07., 12:40

Bár előző hónapban pár forinttal jobban jöttünk ki a nagybevásárlásnál, ezt most elvesztettük: mind előző havi, mind pedig egy évvel ezelőtti Árkosár-felmérésünkhöz képest is nőttek az árak, elszállt a burgonya és az alma is. De hol és mennyiért kapunk most medvehagymát? Hol érdemes sertéscombot venni? Most ennek is utánajártunk.

Most is, mint több mint hét éve minden hónap elején (ezúttal április 6-án) elmentünk három hipermarketlánc egy-egy egységébe, hogy megnézzük, miként alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly áprilishoz képest.

 

Hirdetés

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Míg előző felmérésünknél lényegében ugyanannyit fizettünk, mint az azt megelőző hónapban, most nem így lett. Márciushoz képest 2 százalékot nőttek az árak.

Ha ez nem lenne elég, éves távlatban is folytatódott az elmúlt hónapok trendje: magasabb árakat mértünk, mint az előző év azonos időszakában. Nem kevéssel, egészen pontosan 9 százalékkal drágultak az árak tavaly áprilishoz képes - ekkora éves drágulást utoljára 2013-ban mértünk.

 

A három hipermarket közül egyedül csak az Auchanban csökkentek az árak, 1,1 százalékkal. Az Intersparban 2,7 százalékos, a Tescóban 4,1 százalékos havi áremelkedést mértünk. Így az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között 2031 forint volt a különbség a nagybevásárlás végén.

Ha egy éves távlatban nézzük meg az árakat, komolyabb áremelés mutatkozik. Tavaly áprilishoz képest mindhárom hipernél nőttek az árak: 9 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb drágulás egy év alatt a Tescónál volt (13,5 százalék), az Interspar 7,9 százalékkal emelt árain, az Auchan pedig 6,6 százalékkal a mintakosarunk szerint.

Az élelmiszerkosár átlagára így 18 734 forint volt áprilisban.

De ahogy minden felmérésnél, most sem tudjuk eléggé hangsúlyozni: akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb. Légyegében ez kivitelezhetetlen feladat lenne, de ha időt és energiát nem sajnálva mégis így tennénk, akkor 16 931 forintba kerülne a nagybevásárlás, és 1803 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe
Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Havi átlagban 10 százaléknál nagyobb árnövekedést a kávénál, a teánál (+24 százalék), a pezsgőnél (+16 százalék), a húsnál (+15 százalék), a banánnál és egyes édességeknél (+11 százalék) mértünk.

Egy év távlatában még ennél is több termék ára ugrott meg: 89 százalékkal kell többet fizetnünk a krumpliért, 87 százalékkal az almáért.  De nagyot drágult a cukor, a kávé, a tea, a szeszes italok, a hús és az édesség is.

Jó hír, hogy a rizs ára 29 százalékkal lejjebb ment egy hónap alatt. Tavaly áprilishoz képest pedig nemcsak a rizsért, a tésztáért is kevesebbet kell adni.

Havi legolcsóbbak

A vizsgált 30 terméken túl, ebben a hónapban is kiválasztottunk plusz hármat, aminek külön megnéztük az árát. Választásunk ezúttal:

  • a medvehagymára,
  • a sertéscombra
  • és a kókuszolajra esett.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közli az infláció márciusi alakulásáról szóló adatait.

Mivel a medvehagymának most van a szezonja, így kíváncsiak voltunk arra, hogy a piacokon és az utcai árusokon túl, találunk-e a hiperekben is a kedvelt növényből. A Tescóban ottjártunkkor egy szál medvehagymát sem találtunk, az Auchanban és az Intersparban ugyanazt a 10 dekás kiszerelésű, előre csomagolt hagymát kínálták. Előbbiben 299, utóbbiban 379 forintért csomagját. (Egyébként, amennyiben nem a boltban vagy piacon szerezzük be az ízes növényt, gyűjtésére komoly szabályok vonatkoznak. Ezzel bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk >>>)

Áprilisban a sertéscomb árát is jobban körüljártuk. Ennek apropóját nemcsak az áfacsökkentés adta, hanem az is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal néhány napja közölte: egy nagykereskedelmi lánc öt egységében önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron árulta a sertéshúst, amiért milliós bírságot szabott ki a hivatal.

Sertéscombot mi legolcsóbban a Tesco húspultjában találtunk, 899 forintért kínálták kilóját. Az Intersparban akciós áron, 899 forint volt a kilós és a csomagolt csont nélküli hús is, míg darálva 949 forintba került egy kiló comb. Az Auchanban pedig 959 forintért adták a csomagolt, szeletelt húst.

Néhány forint különbséget tapasztaltunk harmadik termékünknél, a kókuszolajnál is. Mindhárom áruházban literes, finomított olajat lehetett kapni a legolcsóbban. Míg az Auchanban 1769, az Intersparban 1790, addig a Tescóban 1796 forintba került literje.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?