Hirdetés
Hirdetés

Jön a pénzszórás nagy ünnepe - nem akármilyen történet rejtőzik mögötte

Kollár Dóri, 2018. november 20., 06:05

Az elmúlt években egyre inkább Magyarországon is megjelent a Black Friday, azaz a fekete péntek. Az amerikai hálaadás utáni első péntek lényegében a vásárlási őrület ünnepévé vált, ahol a kereskedők óriási forgalomra és bevételre készülhetnek fel. De honnan ered ez az elnevezés? Utánajártunk.

A fekete péntek kifejezés első megjelenésének semmi köze sem volt a szabadidős vásárláshoz, ugyanis először az amerikai aranypiac összeomlására alkalmazták 1869. szeptember 24-én. Az akkori összeomlást az okozta, hogy Jay Gould és Jim Fisk, két hírhedten könyörtelen befektető összefogott azért, hogy felvásárolja az összes aranyat a piacon, majd lehetetlenül magas árért adja tovább. Ez azon a szeptemberi pénteken derült ki, a szakadékba lökve ezzel a tőzsdét, aminek köszönhetően rengetegen csődbe mentek.

A hivatalosan elfogadott és egyben legelterjedtebb eredettörténet az, hogy a Black Friday kifejezés onnan származik, hogy az analóg számlázás időszakában a piros szín jelölte a veszteséget, a fekete pedig a profitot. A karácsonyi vásárlási szezon kezdetén a kereskedők végre profitra tettek szert, azaz már nem a piros tartományban mozgott a könyvelés, és így vált a fekete péntek a legfontosabb kereskedelmi „ünneppé” a kapitalista világban.

De honnan ered igazából a Black Friday?

Bár a könyveléses történet szépen hangzik, a fekete péntek igazi eredete sokkal kevésbé pozitív, mint hinnénk. Az 1950-es években a philadelphiai rendőrség köreiben volt szokás így nevezni a hálaadás utáni pénteket, ugyanis ekkor elözönlötték a várost a turisták és a külvárosi vásárlók, akik a szombaton tartandó hadsereg-tengerészet focimeccsre érkeztek. Az óriási tömeg azt jelentette, hogy a rendőrök nem tudták kivenni a hálaadás utáni napot, ráadásul extra hosszú műszakokat kellett vállalniuk az ünnepi hétvégén. Emellett rengeteg bolti lopás is történt, mivel a rengeteg ember közt könnyedén el tudtak vegyülni a bűnözők.

Hirdetés

1961-re a fekete péntek kifejezés olyannyira ismert lett Philadelphiában, hogy a helyi boltosok (sikertelenül) megpróbálták „Big Friday”-re változtatni a nevet. A Black Friday nagyon sokáig nem terjedt el az Egyesült Államokban országszerte, csak az 1980-as években, mikor a boltosoknak sikerült annyira ismertté tenni a számlázásos történetet, hogy a hálaadás utáni péntek pozitív felhangot kapjon.

A Black Friday ma

A csupán egynapos leárazásból gyorsan 4 napig tartó kapitalista ünnep lett, hiszen a fekete péntek mellett megjelent a kisboltok szombatja és vasárnapja, valamint a cyber hétfő is. A boltok egyre korábban nyitnak, és a legelszántabbak már a hálaadási vacsora befejezése után kitáboroznak valamelyik hipermarket elé azért, hogy elsőként tehessék rá a kezüket az akciós termékekre.

Magyarországon az elmúlt öt évben jelent meg igazán a Black Friday és a Cyber Monday, a szombati és vasárnapi napok itthon nincsenek külön nevesítve. Ugyan itthon nem tapossák egymást az emberek a leértékelt termékekért, de a felmérések szerint így is nagyon komoly forgalomra lehet számítani: az Euronics és a GKI Digital kutatása szerint több mint 800 ezer magyar tervez rendelni most pénteken, ez a legoptimistább becslések szerint akár 40 milliárdos forgalmat jelenthet.

(History.com)

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlet, a THM 18,48 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

Eddig is feltételezni lehetett, hogy részben befektetési alapok eladásából szabadítottak fel pénzt befektetők a kormányzat által ezerrel propagált Magyar Állampapír (MÁP) Plusz jegyzéséhez, de a ma közzétett legfrissebb adatok ezt a vélekedést megerősíteni látszanak. Az alapokból júniusban kivont 179 milliárd forint jelentős része az új szuper államkötvényben landolhatott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?