Hirdetés

Jön a pénzszórás nagy ünnepe - nem akármilyen történet rejtőzik mögötte

Kollár Dóri, 2018. november 20., 06:05

Az elmúlt években egyre inkább Magyarországon is megjelent a Black Friday, azaz a fekete péntek. Az amerikai hálaadás utáni első péntek lényegében a vásárlási őrület ünnepévé vált, ahol a kereskedők óriási forgalomra és bevételre készülhetnek fel. De honnan ered ez az elnevezés? Utánajártunk.

A fekete péntek kifejezés első megjelenésének semmi köze sem volt a szabadidős vásárláshoz, ugyanis először az amerikai aranypiac összeomlására alkalmazták 1869. szeptember 24-én. Az akkori összeomlást az okozta, hogy Jay Gould és Jim Fisk, két hírhedten könyörtelen befektető összefogott azért, hogy felvásárolja az összes aranyat a piacon, majd lehetetlenül magas árért adja tovább. Ez azon a szeptemberi pénteken derült ki, a szakadékba lökve ezzel a tőzsdét, aminek köszönhetően rengetegen csődbe mentek.

A hivatalosan elfogadott és egyben legelterjedtebb eredettörténet az, hogy a Black Friday kifejezés onnan származik, hogy az analóg számlázás időszakában a piros szín jelölte a veszteséget, a fekete pedig a profitot. A karácsonyi vásárlási szezon kezdetén a kereskedők végre profitra tettek szert, azaz már nem a piros tartományban mozgott a könyvelés, és így vált a fekete péntek a legfontosabb kereskedelmi „ünneppé” a kapitalista világban.

De honnan ered igazából a Black Friday?

Bár a könyveléses történet szépen hangzik, a fekete péntek igazi eredete sokkal kevésbé pozitív, mint hinnénk. Az 1950-es években a philadelphiai rendőrség köreiben volt szokás így nevezni a hálaadás utáni pénteket, ugyanis ekkor elözönlötték a várost a turisták és a külvárosi vásárlók, akik a szombaton tartandó hadsereg-tengerészet focimeccsre érkeztek. Az óriási tömeg azt jelentette, hogy a rendőrök nem tudták kivenni a hálaadás utáni napot, ráadásul extra hosszú műszakokat kellett vállalniuk az ünnepi hétvégén. Emellett rengeteg bolti lopás is történt, mivel a rengeteg ember közt könnyedén el tudtak vegyülni a bűnözők.

Hirdetés

1961-re a fekete péntek kifejezés olyannyira ismert lett Philadelphiában, hogy a helyi boltosok (sikertelenül) megpróbálták „Big Friday”-re változtatni a nevet. A Black Friday nagyon sokáig nem terjedt el az Egyesült Államokban országszerte, csak az 1980-as években, mikor a boltosoknak sikerült annyira ismertté tenni a számlázásos történetet, hogy a hálaadás utáni péntek pozitív felhangot kapjon.

A Black Friday ma

A csupán egynapos leárazásból gyorsan 4 napig tartó kapitalista ünnep lett, hiszen a fekete péntek mellett megjelent a kisboltok szombatja és vasárnapja, valamint a cyber hétfő is. A boltok egyre korábban nyitnak, és a legelszántabbak már a hálaadási vacsora befejezése után kitáboroznak valamelyik hipermarket elé azért, hogy elsőként tehessék rá a kezüket az akciós termékekre.

Magyarországon az elmúlt öt évben jelent meg igazán a Black Friday és a Cyber Monday, a szombati és vasárnapi napok itthon nincsenek külön nevesítve. Ugyan itthon nem tapossák egymást az emberek a leértékelt termékekért, de a felmérések szerint így is nagyon komoly forgalomra lehet számítani: az Euronics és a GKI Digital kutatása szerint több mint 800 ezer magyar tervez rendelni most pénteken, ez a legoptimistább becslések szerint akár 40 milliárdos forgalmat jelenthet.

(History.com)

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Forint: lehet még lejjebb

Forint: lehet még lejjebb

Legalábbis az elemzők úgy vélik, az euróval szemben rövid időn belül immár viszonylag a sokadik történelmi mélypontját elért hazai fizetőeszköz még a 337,50 forintnál is gyengébb szintre süllyedhet. Ilyenkor szokás a jegybank szándékait vizslatni, márpedig jövő kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése esedékes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?