Hirdetés
Hirdetés

Megint nagyot drágult az életünk: megugrott az élelmiszerek ára

Valkai Nikoletta, Gáspár András, 2019. június 06., 18:10

Globálisan, országosan, a fővárosi hipermarketekben - mindenhol átlag fölötti mértékben emelkednek az árak. Ami közvetlen környezetünket illeti: a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése ismét jelentős, 4 százalékot meghaladó élelmiszerár-emelkedést mért éves összehasonlításban. A krumpli mellett a kenyérnél és a lisztnél is kétszámjegyű áremelkedést mértünk.

Májusban nagyot ugrottak az árak a hazai hipermarketekben, júniusban pedig még nagyobbat - így összegezhetnénk röviden az elmúlt időszak élelmiszerár-változásait a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményei alapján. Minden vizsgált hipermarketben emelkedtek az árak tavalyhoz képest: az Auchan és az Interspar több mint 6 százalékkal drágább, mint tavaly, a Tesco 1,3 százalékot emelt a nagybevásárlás ellenértékén egy év alatt.

Hirdetés

Az előző hónaphoz képest viszont csak az Interspar emelt érdemben az árakon, ők viszont elég sokat - 9 százalékot meghaladó mértékben. A Tesco kosara csak 1 forinttal drágább, mint tavaly, az Auchan pedig még 1 százalékkal olcsóbb is lett, mint májusban. A havi átlagos áremelkedés 2,7 százalékos lett.

Összességében 20 854 forint lett a három áruház átlaga - ez történelmi csúcsot jelent, 12 éve futó sorozatunkban még sosem volt ilyen magas a havi nagybevásárlás átlagára. Nem találtunk olyan hipermarketet, ahol 20 ezer forint alatt letudhattuk volna a vásárlást, sőt: 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunkat az egyik áruházban bőven 21 ezer forint fölött szerezhettük volna be, ami szintén történelmi csúcsot jelent.

19 ezer forint alatti árat akkor érhettünk volna el, ha mindent ott veszünk meg, ahol a legolcsóbban adják. A 18 776 forintos minimális érték 7-15 százalékos spórolást jelenthetne ahhoz képest, ha csak egy áruházban szerzünk be mindent.

Az éves áremelkedés, azaz saját élelmiszerár-indexünk aktuális értéke 4,7 százalék lett:

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az abszolút áremelkedés-rekorder továbbra is a zöldségosztályon található, a krumpli 143 százalékkal drágább, mint tavaly júniusban - a rossz hír az, hogy az előző hónaphoz képest is emelkedett 40 százalékot az ár, pedig mostanra inkább a burgonyaárak csökkenésére lehetett számítani.

Tavaly júniushoz képest 20 százalék fölötti mértékben drágult a kenyér, a liszt és a sajt, de a tojás ára is emelkedett 10 százalékkal. Az éves árcsökkenést az alma vezeti, harmadával olcsóbb most, mint tavaly. 10 százalékot meghaladó árcsökkenést mértünk a tejnél, a kávénál, a teánál, a margarinnál és egyes üdítőknél.

Az előző hónaphoz képest - a krumplin kívül - a banán ára is nagyot emelkedett (+22 százalék); 10 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk emellett a tojásnál és a pezsgőnél is. Komolyabb árcsökkenést havi szinten csak a száraztésztánál mértünk (-10%).

Globális áremelkedésbe csöppentünk

Nem csak a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése és a KSH hivatalos fogyasztóiár-felmérése mutatott ki az utóbbi időben átlagon felüli élelmiszerár-emelkedést: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már az ötödik egymást követő hónapban emelkedő világpiaci élelmiszerárakrúl adott ki jelentést. Globálisan májusban jelentősen drágultak a tejtermékek, a gabona- és a húsfélék ára pedig enyhén nőtt, miközben a cukor és a növényi olajok ára csökkent. A részletekről itt írtunk >>

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is kiválasztottunk 3 élelmiszert, és megnéztük, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni őket.

Szezon előtt a legolcsóbb őszibarackot a Tescóban találtuk - 499 forint volt kilója, a képet árnyalja, hogy továbbra sem tudjuk, honnan, melyik országból származik - ahogy arról a múlt hónapban is írtunk, a vásárlók számára gyakran hozzáférhetetlen helyen tüntetik fel ezt az információt, egyelőre nem változott ez a gyakorlat. Az Intersparról és az Auchanról tudjuk, hogy spanyol barackot árulnak - előbbi 899, utóbbi 729 forintért. Idén egyébként a tavalyinál jobb áron vehetünk majd barackot a várakozások szerint - de nem azért, mert olyan jó lesz a termés, hanem azért, mert tavaly olyan drágán adták.

A nyár első napjaiban megnéztük, hol adnak a legolcsóbban dobozos fagyit. A Tescóban éppen beleszaladtunk egy verhetetlen kiárusításba, a sajátmárkás csokifagyi literes kiszerelésben mindössze 134 forint volt (a nem akciós termékek között 300 forint feletti legalacsonyabb árat találtunk). Az Auchan sajátmárkása literenként 459, a Sparé 466 forintba került.

A grillszezon is dübörög, aki olcsón akar előre pácolt húst szerezni, az csirkeszárnyban gondolkozzon: a Tescóban 699 forintért adták a barbecue ízű pácolt húst, az Auchanban 1198 forint volt kilója. Nem-szárnyas kategóriában kilónként 1099-ért kínált fűszeres tarját a Tesco, 1940-ért pedig oldalast a Spar.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Erősen kell igyekezniük a Fővárosi Közgyűlés újonnan megválasztott tagjainak, ha vagyon tekintetében be akarják hozni a régi motorosokat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?