Hirdetés
Hirdetés

Lenyelték a multik az áfacsökkentést vagy tényleg csökkentek az árak? Itt vannak az eredmények

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2017. január 12., 12:52

Mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly januárhoz képest is olcsóbb lett a nagybevásárlás az összes hazai hipermarketben - ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a kereskedők nem nyelték le az áfacsökkentést, hanem tényleg ennyivel kevesebbet kérnek a vásárlóktól. 2017-ben sem áll le a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése - itt vannak a legfrissebb eredmények.

2007 óta készítjük a Privátbankár.hu Árkosár-felmérését, amelynek keretében minden hónapban meglátogatjuk három hazai kereskedelmi lánc egy-egy hipermarketét, hogy megnézzük, hogyan alakul 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az üzletekben, mennyibe kerülhet egy átlagos magyar család havi nagybevásárlása. Az évkezdet mindig egy fokkal izgalmasabb a többi hónapnál, sokszor ilyenkor lépnek életbe az árakat is befolyásoló változtatások, új jogszabályok - nincs ez idén sem máshogy.

Az áfacsökkentést ugyanis újabb termékekre terjesztette ki a kormány, így a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája is 5 százalékra ereszkedett január 1-jétől - ez pedig havi árkosarunkra is rányomta bélyegét. A kereskedők megesküdtek, hogy nem nyelik le a különbözetet, a baromfitermékeknél a 17, a friss tejnél a 11 százalékos megtakarítást teljes egészében a fogyasztók kapják - a szokásos felmérésen kívül ezúttal megnéztük azt is, mi igaz ebből.

Hirdetés

Olcsóbb lett az élet

Amit első ránézésre is könnyen megállapíthatunk: olcsóbb lett a nagybevásárlás 2017-ben.

A három áruház adatait külön-külön és átlagolva is azt mondhatjuk, hogy mind az előző hónaphoz képest, mind pedig az előző évkezdethez képest is csökkentek az árak az áruházakban. A legnagyobb árcsökkentést ezúttal az Intersparban tapasztaltuk, ahol az előző hónaphoz képest 3,3, tavaly januárhoz képest több mint 5 százalékkal alacsonyabb lett a kosarunk ellenértéke. Az Auchan és a Tesco nagyjából egyformán változtatott: az előző hónaphoz képest bő 2, az előző januárhoz képest valamivel kevesebb mint 1 százalékkal csökkentettek az áraikon.

Az áruházak sorrendje összességében nem változott, az Auchanban és az Intersparban maradt 18 ezer forint alatt mintakosarunk ellenértéke. A legolcsóbb és legdrágább áruház között ezúttal mindössze 564 forintos, 3,1 százalékos különbséget mértünk. A legkevesebbet persze akkor kellett volna kiadnunk, ha mindent ott veszünk meg, ahol az a legolcsóbban adjáj - így 16 368 forintból is megúszhattuk volna a vásárlást, ezt azonban igencsak körülményes kivitelezni.

A három áruházban a minta-élelmiszerkosarunk átlagára végül 17 866 forint lett. Ez 2,5 százalékkal alacsonyabb a 2016 januárinál, és 2,5 százalékkal elmarad az egy hónappal ezelőtti, 2016. decemberi értéktől is.

Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár éves árindexe
Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének éves árindexe

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Kezdjük a jó hírekkel: az áfacsökkentés azonnali hatása tökéletesen megmutatkozik az árakban, a kereskedők a baromfi-termékek esetében a várt 17 százaléknál is nagyobbat csökkentettek az áraikon. A csirkemell-filé 19,4 százalékkal kerül kevesebbe, mint decemberben, a tojás pedig 18 százalékkal lett olcsóbb az előző havinál.

A legnagyobb havi árcsökkentést, közel 30 százalékot az almánál mértük, de a liszt ára is 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent. (Rendszeres felmérésünkben az UHT tej szerepel, a havi legolcsóbb termékek között külön foglalkoztunk a friss tejjel, lásd a cikk végén.) A banán viszont 37 százalékkal drágább, mint egy hónapja, és 10 százalékot meghaladó mértékben drágult a tejföl, a chips, a tea és a kávé egy hónap alatt.

A KSH pénteken közli az infláció decemberi és 2016-os, egész éves alakulásáról szóló adatait.

Tavaly januárhoz képest 16 százalékkal csökkent a tojás és közel 30 százalékot a csirkemell ára - az áfacsökkentés tehát ilyen távon vizsgálva is szépen kijön. Ötödével olcsóbb az alma, 10 százalékkal olcsóbb a csoki és a liszt, mint egy éve. 2016 januárjához képest 30 százalékkal drágább lett a sajt és 20 százalékkal az UHT tej, 10 százalék fölött drágult a cukor, a májas, a Túró Rudi és a tejföl is.

Havi legolcsóbbak

Ebben a hónapban az áfacsökkentés által érintett termékek árát vettük alaposabban górcső alá. Friss tejet (tehát nem UHT és még csak nem is ESL megjelölésűt) a Tescóban találtunk a legolcsóbban: a másfél százalékos Tesco Gazdaságos 159 forintba került literenként. A Spar sajátmárkás S-Budget kancsós teje 164 forint, az Auchanban csak 274 forintos Mizo volt ottjártunkkor, az akciós Magyar palackos tejből (159 forintért) épp nem volt.

A 10 darabos dobozos tojást az Auchan adta a legolcsóbban, 279 forintért, az Intersparban az S-es méretű tojás dobozonként 284-ért volt a polcokon, a Tesco 299-ért adta a legolcsóbb tojását.

Csirkemell-filében az Interspar 999 forintos kilónkénti ajánlata mindent vert, a Tesco 1149-ért adta a húst, az Auchan pedig 1313-ért.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Hogy azért valami gyümölcsről is gondoskodjunk, megnéztük a szezon slágerét, a narancsot is: ezt egy vödrös akció keretében az Interspar kínálta a legolcsóbban. Nagyjából 5 kiló gyümölcsöt lehet bepakolni egy Curver-vödörbe, 999 forintot kérnek érte, ez nagyjából 200 forintos kilónkénti árat jelent, és a vödröt is ingyen hozzácsapják a vásárlókhoz. A Tesco és az Auchan egyaránt 299 forintért adta a legolcsóbb (görög) narancsot ottjártunkkor.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Az MNB Monetáris Tanácsa döntést hozott, miszerint megtízszerezi az aranytartalékot. Korábbi aranytartalékaink már hazaérkeztek, ezek 3,1 tonnát tettek ki, ezt követően került sor a döntésre, amivel a tartalék 31 tonnára emelkedett. A megnövelt mennyiség is hazaért, biztonságos helyen tároják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?