Hirdetés
Hirdetés

Lenyelték a multik az áfacsökkentést vagy tényleg csökkentek az árak? Itt vannak az eredmények

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2017. január 12., 12:52

Mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly januárhoz képest is olcsóbb lett a nagybevásárlás az összes hazai hipermarketben - ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a kereskedők nem nyelték le az áfacsökkentést, hanem tényleg ennyivel kevesebbet kérnek a vásárlóktól. 2017-ben sem áll le a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése - itt vannak a legfrissebb eredmények.

2007 óta készítjük a Privátbankár.hu Árkosár-felmérését, amelynek keretében minden hónapban meglátogatjuk három hazai kereskedelmi lánc egy-egy hipermarketét, hogy megnézzük, hogyan alakul 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az üzletekben, mennyibe kerülhet egy átlagos magyar család havi nagybevásárlása. Az évkezdet mindig egy fokkal izgalmasabb a többi hónapnál, sokszor ilyenkor lépnek életbe az árakat is befolyásoló változtatások, új jogszabályok - nincs ez idén sem máshogy.

Az áfacsökkentést ugyanis újabb termékekre terjesztette ki a kormány, így a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája is 5 százalékra ereszkedett január 1-jétől - ez pedig havi árkosarunkra is rányomta bélyegét. A kereskedők megesküdtek, hogy nem nyelik le a különbözetet, a baromfitermékeknél a 17, a friss tejnél a 11 százalékos megtakarítást teljes egészében a fogyasztók kapják - a szokásos felmérésen kívül ezúttal megnéztük azt is, mi igaz ebből.

Hirdetés

Olcsóbb lett az élet

Amit első ránézésre is könnyen megállapíthatunk: olcsóbb lett a nagybevásárlás 2017-ben.

A három áruház adatait külön-külön és átlagolva is azt mondhatjuk, hogy mind az előző hónaphoz képest, mind pedig az előző évkezdethez képest is csökkentek az árak az áruházakban. A legnagyobb árcsökkentést ezúttal az Intersparban tapasztaltuk, ahol az előző hónaphoz képest 3,3, tavaly januárhoz képest több mint 5 százalékkal alacsonyabb lett a kosarunk ellenértéke. Az Auchan és a Tesco nagyjából egyformán változtatott: az előző hónaphoz képest bő 2, az előző januárhoz képest valamivel kevesebb mint 1 százalékkal csökkentettek az áraikon.

Az áruházak sorrendje összességében nem változott, az Auchanban és az Intersparban maradt 18 ezer forint alatt mintakosarunk ellenértéke. A legolcsóbb és legdrágább áruház között ezúttal mindössze 564 forintos, 3,1 százalékos különbséget mértünk. A legkevesebbet persze akkor kellett volna kiadnunk, ha mindent ott veszünk meg, ahol az a legolcsóbban adjáj - így 16 368 forintból is megúszhattuk volna a vásárlást, ezt azonban igencsak körülményes kivitelezni.

A három áruházban a minta-élelmiszerkosarunk átlagára végül 17 866 forint lett. Ez 2,5 százalékkal alacsonyabb a 2016 januárinál, és 2,5 százalékkal elmarad az egy hónappal ezelőtti, 2016. decemberi értéktől is.

Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár éves árindexe
Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének éves árindexe

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Kezdjük a jó hírekkel: az áfacsökkentés azonnali hatása tökéletesen megmutatkozik az árakban, a kereskedők a baromfi-termékek esetében a várt 17 százaléknál is nagyobbat csökkentettek az áraikon. A csirkemell-filé 19,4 százalékkal kerül kevesebbe, mint decemberben, a tojás pedig 18 százalékkal lett olcsóbb az előző havinál.

A legnagyobb havi árcsökkentést, közel 30 százalékot az almánál mértük, de a liszt ára is 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent. (Rendszeres felmérésünkben az UHT tej szerepel, a havi legolcsóbb termékek között külön foglalkoztunk a friss tejjel, lásd a cikk végén.) A banán viszont 37 százalékkal drágább, mint egy hónapja, és 10 százalékot meghaladó mértékben drágult a tejföl, a chips, a tea és a kávé egy hónap alatt.

A KSH pénteken közli az infláció decemberi és 2016-os, egész éves alakulásáról szóló adatait.

Tavaly januárhoz képest 16 százalékkal csökkent a tojás és közel 30 százalékot a csirkemell ára - az áfacsökkentés tehát ilyen távon vizsgálva is szépen kijön. Ötödével olcsóbb az alma, 10 százalékkal olcsóbb a csoki és a liszt, mint egy éve. 2016 januárjához képest 30 százalékkal drágább lett a sajt és 20 százalékkal az UHT tej, 10 százalék fölött drágult a cukor, a májas, a Túró Rudi és a tejföl is.

Havi legolcsóbbak

Ebben a hónapban az áfacsökkentés által érintett termékek árát vettük alaposabban górcső alá. Friss tejet (tehát nem UHT és még csak nem is ESL megjelölésűt) a Tescóban találtunk a legolcsóbban: a másfél százalékos Tesco Gazdaságos 159 forintba került literenként. A Spar sajátmárkás S-Budget kancsós teje 164 forint, az Auchanban csak 274 forintos Mizo volt ottjártunkkor, az akciós Magyar palackos tejből (159 forintért) épp nem volt.

A 10 darabos dobozos tojást az Auchan adta a legolcsóbban, 279 forintért, az Intersparban az S-es méretű tojás dobozonként 284-ért volt a polcokon, a Tesco 299-ért adta a legolcsóbb tojását.

Csirkemell-filében az Interspar 999 forintos kilónkénti ajánlata mindent vert, a Tesco 1149-ért adta a húst, az Auchan pedig 1313-ért.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Hogy azért valami gyümölcsről is gondoskodjunk, megnéztük a szezon slágerét, a narancsot is: ezt egy vödrös akció keretében az Interspar kínálta a legolcsóbban. Nagyjából 5 kiló gyümölcsöt lehet bepakolni egy Curver-vödörbe, 999 forintot kérnek érte, ez nagyjából 200 forintos kilónkénti árat jelent, és a vödröt is ingyen hozzácsapják a vásárlókhoz. A Tesco és az Auchan egyaránt 299 forintért adta a legolcsóbb (görög) narancsot ottjártunkkor.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

 

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 13,69 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. Tov

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?