7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem akármilyen flottabővítést jelentett be a Mol: a meglévő 400 VW mellé beszereztek 50 prémium Mercedest. Az A-Klassékat másfélszer annyiért lehet bérelni, mint az Up-okat, cserébe jóval nagyobbak és hosszabb utazásra is alkalmasak - az biztos, hogy sose volt még ilyen könnyű egy hétköznapi autósnak kvázi-luxusban leugrani a boltba vagy elmenni a gyerekért az iskolába egy tizenhárommilliós autóval.

Virágzik a közösségi autó- és robogó-megosztás

Egyre virágzóbb piac a közösségi járművek piaca (legalábbis a fővárosban - a vidéki városokkal egyelőre senki sem mert kísérletezni). A piac úttörője a GreenGo startup volt, jó egy évvel később tőkeerős versenytársat kaptak, amikor a Mol beindította Limo elnevezésű szolgáltatását. Közben az E.On támogatásával a magyar piacra lépett a Blinkee.city is egy kisebb flottányi villanyrobogóval. Az innovatív, környezetbarát szolgáltatásból a budapesti piac bőven elbír ennyi szereplőt, különösen ha az igen eltérő hátterű cégek versenye a jövőben is ilyen tiszta marad.

A közösségi járműmegosztós cégek újdonságai leginkább flottabővítést, területi lefedettség-bővítést jelentenek, most azonban a Mol szokatlant és kissé váratlant lépett. Amikor közös sajtótájékoztatót hirdettek a Mercedes-Benz Hungáriával, várható volt, hogy a meglévő Volkswagenek mellé Mercedeseket tesznek a flottába, de a várakozásokkal ellentétben nem az olcsóbb modellek közül választottak: igazi prémium kategóriás autókat állítottak üzembe, amelyek magasabb áron érhetőek el a felhasználóknak.

Már 35 ezren regisztráltak

Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztási szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója a társaság sajtótájékoztatóján az eddigi eredményekről azt mondta: az első félév túlteljesítette a várakozásokat. Több, mint 35 ezer regisztrált felhasználója van a Limonak, ők másfél millió kilométert tettek meg a januári indulás óta. Ezeket a számokat csak egy év után tartották elképzelhetőnek az induláskor.

Ratatics elmondta: a budapesti felhasználók visszajelzései és a nemzetközi trendek alapján is van helye a közösségi közlekedésnek a városban, sőt: egyre nagyobb teret kell kapnia. A szolgáltatást elsősorban a fiatalok használják, a sofőrök átlagéletkora 28-29 év; a visszajelzések alapján pedig van igény a prémium szolgáltatásra is. Ebben a kategóriában a Mercedest találta alkalmas partnernek a Mol, így mostantól 50 darab (Kecskeméten gyártott) A-osztály is a limósok rendelkezésére áll - jelentették be.

Másfélszer annyiba kerül a Merci, mint a VW

A prémium kategóriának persze az ára is prémium. Míg az "alap" Volkswagen-autókat a havidíjas felhasználók percenként 66 forintért használhatják, a 990 forintos havidíj vállalása nélkül regisztrálók pedig 77 forintért, a prémium Mercik a havidíjasoknak 99, az alkalmi használók számára pedig 111 forintért érhetőek el percenként. Ez azt jelenti, hogy a Mercik nagyjából másfélszeres áron érhetőek el.

Volkswagen Mercedes Volkswagen Mercedes
Regisztrációs díj (Ft) 5900 5900 5900 5900
Havidíj (Ft / hó) 990 990 0 0
Bérlés (Ft / perc) 66 99 77 111
Várakozás (Ft / perc) 15 15 15 15

Tényleg prémium - vajon ki veti majd rá magát?

A felár persze érthető. A Mercedes A-osztály nem hasonlítható a a VW eUp-okhoz - különösen a Limo-flottában lévő első, fapados benzinesekhez. A cikk szerzője nem autós újságíró, de ezzel a többi közösségi autós is valószínűleg így van, így a rengeteg különbség elemzésébe kár is lenne belemenni - fogalmazzunk úgy, hogy egy rakás műszer, kijelző, érintős vezérlő, GPS, médiaközpont, tágas és kényelmes belső tér, prémium anyagok fogadják azokat, akik átülnek a VW-kből. Az autók egyébként benzinesek, automata sebváltósok, tele vannak extrákkal - egy ilyen felszereltségű autó listaáron 13 millió forintba kerül. Egy kicsit ez azért ijesztő is, a városi furikázáshoz tervezett VW-k után egész más beleülni az A-osztályba - ez az autó tényleg nem arra van, hogy az ember leugorjon a Lidlbe egy nagybevásárlásra.

Kérdés, hogy akkor mire. A Privátbankár.hu érdeklődésére elmondták: részben az is cél, hogy cégvezetőket, menedzsereket sikerüljön "kiugrasztani" saját hasonló kategóriájú autójukból - kérdés, hogy számukra eddig a kisebb városi VW-k jelentették-e esetleg a visszatartó erőt a szolgáltatástól. Ennél fontosabb lehet azonban az a célközönség, amely a visszajelzések alapján szereti ugyan a Limót, de időnként nagyobb autóra lenne szüksége, messzebbre utazna vele, hosszabb időre. Négy-öt utasnak is kényelmes hosszabb távra a Mercedes, több csomag is fér bele, így akár nagyobb útra is vállalkozhatunk.

Mennyibe kerülne egy hétvégi kiruccanás a Mercivel?

Az autókon Pest megyei matrica van, de az egész ország területén használhatóak. Aki nem csak alkalmi felhasználó, annak mindenképp érdemes havidíjas konstrukciót választania (nagyjából havi 90 percnyi bérlés esetén térül meg az alacsonyabb percdíjnak köszönhetően a 990 forintos havidíj). Kiszámoltuk, mennyibe kerül így egy egynapos hétvégi kiruccanás: másfél órányi autózás oda és vissza, 6 órányi parkolással bő 23 ezer forintos költséget jelent - egy napra kaució nélkül nem nagyon kapunk sehol ennyiért ilyen autót, ez tény. Ha nem egy család, hanem egy baráti társaság utazik vele, a költségeket természetesen szét lehet dobni.

Szombati kirándulás Mol Limoval (Mercedes A-osztály, 1,5 órás út oda és vissza, 6 órás parkolás)
Ár (Ft/perc) Használati idő (perc) Összesen (Ft)
Bérlés 99 180 17820
Várakozás 15 360 5400
Összesen: 23220

Egy hosszabb hétvégi utazás összesen 3 óra utazással, 24 órányi parkolással nagyjából 40 ezer forintba kerül a limós Mercikkel.

Hétvégi kirándulás Mol Limoval (Mercedes A-osztály, 1,5 órás út oda és vissza, 24 órás parkolás)
Ár (Ft/perc) Használati idő (perc) Összesen (Ft)
Bérlés 99 180 17820
Várakozás 15 1440 21600
Összesen: 39420

Ez utóbbit egyelőre egyébként még nem tehetjük meg, a hatályos ÁSZF szerint egy egyedi bérlés maximum 24 órára szólhat - mint megtudtuk, az új autók bekerülésével ezt a feltételt átgondolják, hogy akár egy hétvégi kirándulás is beleférhessen egyetlen bérlésbe.

Végül a célközönséget illetően az is igaz, hogy egy átlagos autósnak ritkán adatik meg, hogy egy A-Klasséval furikázzon csak úgy, erre pedig most lehetőség nyílik - bár hétköznapi használatban annyit nem tesz hozzá az élmény, hogy széles tömegeknek legyen érdemes másfélszer annyi pénzért eljutni A-ból B-be.

Egyszer azért mindenképp érdemes kipróbálni, a Mol szerint pedig lesz is kereslet a luxus-járművekre. A fejlesztésből egyébként jól látszik, hogy a piac két autós versenytársa, a GreenGo és a Mol mennyire különböző tőkeerővel rendelkezik: a listaáron 13 milliós Mercikből 50-et beszerezni komoly beruházást jelent (még ha egy ekkora flotta beszerzésénél biztosan nem a listaárat fizette ki a Mol a Mercedesnek), amelynek megtérülési időtávja nehezen becsülhető meg - főleg akkor, ha a flotta többi fehér rendszámos autójához hasonlóan a Mercedesek is gyűjtenek még néha mikuláscsomagokat a fizetős parkolóhelyeken.

Már 450 autójuk van - ebből 100 elektromos

Az indulás óta egyébként a flotta és a lefedett terület is szépen bővült a Mol Limónál. Ez egyelőre csak a flotta benzinüzemű részét érintette: az elektromos VW eUp-okból még mindig az induláskori 100 darab áll szolgálatban, ehhez 300 benzines VW Up és mostantól 50 Mercedes A-osztály tartozik. Nagyjából nyolc hónap alatt tehát a flotta másfélszeresére növekedett: 300 járművel indultak, most az 50 új Mercivel együtt 450 autójuk van.

Annak ellenére, hogy egyelőre nem bővült az elektromos flotta, a töltési infrastruktúrán javítottak: a Mol a külső Váci úton található benzinkútján is elektromos töltőegységeket alakított ki. Erre a jövőben szükség lehet: a kitűzött cél az, hogy emeljék az elektromos autók arányát (bár eddig ez csak csökkent), és hogy 2020-ra teljes Budapestet lefedje a szolgáltatási terület.

A szolgáltatási terület az indulás óta jó 10 négyzetkilométerrel bővült, 70 négyzetkilométer fölé. Az alábbi térképen a zölddel határolt területen lehet felvenni és leadni az autókat a mobilapp segítségével, egy telefonról elvégezhető regisztráció (és az azt követő jóváhagyás) után:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG