Hirdetés
Hirdetés

Olcsóbb lett a nagybevásárlás – mennyiért lehet dinnyét venni?

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2016. július 07., 16:01

Megint elmentünk bevásárolni, rögtön nem is egy, hanem két jó hírt is hoztunk a boltokból: mind éves szinten, mind pedig az előző hónaphoz képes is árcsökkenést tapasztaltunk havi Privátbankár-Árkosár felmérésünkben. Rossz hírünk is van: nagyon sokat drágul egy év alatt a cukor. A befőzés kellős közepén ezért megnéztük, mennyiért lehet most kapni cukrot, és ha már nyár, arra is kíváncsiak voltunk, milyen görögdinnyét árulnak a láncok július elején.

Hónap eleje van, így aki rendszeren olvassa oldalunkat, tudhatja, 2007 óta minden egyes hónapban, így júliusban (egészen pontosan július 5-én, kedden) is elmentünk, hogy megnézzük az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy egységében, miként alakult 30 termékből álló minta-kosarunk ára.

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Hirdetés
Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

A három hiper közül az Auchannál és az Intersparnál mértünk árcsökkenést az előző hónaphoz képest. A legnagyobb áresést az Auchannál találtuk: 6,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint júniusban. A francia lánc után az Interspar végzett a második helyen 2,1 százalékos csökkenéssel, harmadik helyen így a Tesco végzett a maga 7,5 százalékos áremelésével. (Előző hónapban csak a Tescó nem emelt az árain >>>)

De menjünk tovább! Ha éves távlatot nézünk, még kedvezőbb képet kapunk. Mindhárom egységnél árcsökkenést találunk. Az Auchanban 2,8, a Tescóban 1,2, az Intersparban 0,7 százalékkal mérséklődtek az árak egy év alatt. Az éves árindexünk így -1,6 százalék lett.

Az előző havi trónfosztás után az Auchan visszavette első helyét. Mintakosarunkért a legkevesebbet itt, egészen pontosan 17 565 forintot fizettük volna. A Tescóban ugyanezekért a termékekért 18 493 forintot kérnek, az Intersparban pedig most 18 761 forintot hagytunk volna a kasszánál. A  három áruház átlagára így 18 273 forintra jött ki, ami valamivel 100 forintnál kevesebb, mint előző hónapban, amikor 18 390 forint volt a számla vége. Éves alapon így 1,6, havi alapon pedig 0,6 százalékkal lett alacsonyabb az átlagár.

Természetesen most is elmondjuk, amit minden Árkosár-felmérésnél. Ha a legolcsóbban akartuk volna megszerezni, és mindent ott vettünk meg volna, ahol a legkedvezőbb áron kínálják, akkor 1708 forintot tudtunk volna megspórolni. Ez nem csak a kánikula miatt, de egyébként is majdhogynem kivitelezhetetlen lenne bárki számára is.

Mi lett olcsóbb és mi drágult?

Havi átlagban 10 százalék feletti árcsökkenést négy terméknél (chips, banán, tojás és a krumpli) mértünk. (A chipsnél tapasztalt havi árcsökkenésnek valószínűleg a Foci Eb-nek is köze lehet, amikor is jócskán megugrik a sós ropogtatók iránti kereslet.)

10 százalékot meghaladó áremelkedés három terméknél volt. Az olcsó romantikázást most nehezebben tudnánk úgy kihozni, mint 2 hónappal ezelőtti felmérésünknél, ugyanis 20 százalékkal drágult a pezsgő, de az almáért (16 százalékkal) és az üdítőért (14 százalékkal) is többet kellett fizetnünk.

Ha tavaly júliushoz viszonyítjuk az árakat, itt is olcsóbb lett chips (21 százalékkal), de közel 20 százalékkal kell kevesebbet adni az almáért és a tejfölért is.

Drágább lett viszont a tej, a tea, a rizs, az olaj és a narancslé. A legkomolyabb drágulást pedig a cukornál találtuk: 46 százalékkal kell most többet adni egy kiló cukorért, mint egy évvel ezelőtt.

A KSH pénteken közli az infláció júniusi alakulásáról szóló adatait.

Havi legolcsóbbak

A nyár közepénél járunk, ráadásul még tart a Foci Eb, ezért e havi felmérésünkben külön is megnéztük, mennyiért kaphatunk a legolcsóbban:

  • görögdinnyét,
  • szotyit
  • és cukrot.

A nyár elengedhetetlen hűsítő gyümölcse a dinnye. Ennek apropóját most az is szolgálta, hogy már akad olyan lánc, ahol előnyben részesítik a magyar termelőket, és kizárólag hazai dinnyét árulnak az üzleteikben.

Mi a helyzet az általunk vizsgált hiperekben? Görögdinnyét találtunk mindhárom egységben, származási országként viszont Görögország volt feltüntetve mindenhol. A legolcsóbbat a Tescóban, 115 forintért kilóját. Az Auchanban 149, az Intersparban pedig 159 forintért kínálták a görög görögöt.

Második termékünknek a cukrot választottuk. Elsősorban azért, mert javában tart a befőzési szezon és mert reneszánszát éli a házi tartósítás és befőzés >>>>

Havi felmérésünkből kiderült, a cukor egy év alatt 46 százalékot drágult. Tavaly ilyenkor átlag 172 forint volt egy kiló kristálycukor, most a legolcsóbbat az Auchanban találtuk: a saját márkás terméket 229 forintért kínálták. A Tescóban 10 forinttal többért, 239 forintért adták a Koronás kristálycukrot, az Intersparban pedig 244 forint volt a legolcsóbb, Diamant márkájú cukor kilója.

És mivel még tart a Foci Eb és a szurkolás egyik kelléke a szotyola, harmadik vizsgált termékünk ezért erre a termékre esett. Az Auchanban már 150 forintért kaptunk a lánc saját márkás, hántolt szotyijából. (A kilós ár 750 forintra jön ki). Az Intersparban legolcsóbb, ugyancsak saját márkás, 200 grammos kiszerelésű szotyolát 199 forintért adták. Ebből egy kiló így 995 forintra. A Tescóban pedig a pirított sós szotyola kilónkénti ára 1105 forintra jött ki.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Zuhan Trump kedvence, 313 forint felett jár az euró

Zuhan Trump kedvence, 313 forint felett jár az euró

Részvénybefektetők, meneküljetek? Eléggé rossz a hangulat a tőzsdéken a magas állampapír-hozamok miatt, az amerikai indexek annak határán vannak, hogy az összes idei nyereségüket elveszítsék. A Twitter nagyot esik, pedig jó eredményről számolt be. A BUX emelkedni tudott, a forint azonban eléggé gyengült.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?