5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Ha egy magyar állampolgár külföldön dolgozik, akkor is előfordulhat, hogy Magyarországon kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtania és adót fizetnie. Különösen izgalmas ez manapság, amikor egyre élesedő verseny bontakozik ki az európai országok között a jövedelemadó-kulcsok vonatkozásában. Az sem mindegy, hogy mi történik a külföldön szerzett kamattal, vagy akkor ha eladunk valamit. A helyzet az értékpapírok esetében a legbonyolultabb.

A magyar szja-kulcs európai összehasonlításban mindenképpen kedvező mértékű, ráadásul ez 16-ról 15 százalékra csökkenhet a kormány tervei szerint. A tartósan külföldön tartózkodó és dolgozó magyarok számának növekedésével – a KSH adatai szerint 2014-ben már több mint 330 ezer állandó magyarországi lakcímmel rendelkező tartózkodott tartósan külföldön – ugyanakkor egyre többeket érint az szja bevallás és fizetés helyének kérdése. 

Mi az első lépés?

Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere szerint a kérdés eldöntéséhez első lépésként az egy éven belül több országban is munkát vállalóknak azt kell ellenőrizniük, hogy van-e az érintett külföldi állammal Magyarországnak kettős adóztatás elkerülését célzó egyezménye. A kétoldalú megállapodások értelmében a magánszemélynek abban az országban is kellhet adóbevallást készítenie, amelyben ő az adóztatás szempontjából belföldi illetőségűnek minősül, még ha jövedelme nem is onnan származik. Az egyezmények alapján lehet eldönteni, hogy az egyes jövedelemtípusok megadóztatására melyik országnak, milyen mértékben van joga. Ha nincs ilyen egyezmény, akkor a nemzeti szabályokat kell alapul venni.

Hegedűs Sándor

Magyarországnak 75 - köztük a legtöbb európai - állammal van hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerülése céljából. A megállapodások szerint az illetőséget az állandó lakóhely, a létérdek központja, a szokásos tartózkodási hely vagy az állampolgárság alapján kell megállapítani. A külföldön dolgozó magánszemélyeknek különösen akkor kell körültekintően eljárniuk, amennyiben adójogi illetőségük továbbra is magyar maradt. Ilyenkor minden egyes bevételük, jövedelmük esetében meg kell vizsgálni, hogy a munkavégzés országa és Magyarország között kötött egyezmény alapján, melyik ország jogosult az adóztatásra.

Hegedüs Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldön élő, vagy dolgozó magyaroknak érdemes felkészülniük arra, hogy az évek múltával az adójogi illetőség átkerülhet a fogadó országba és nem csak akkor, amikor végleges szándékkal elhagyják Magyarországot és azt be is jelentik az adóhatóságnak.

Mikor kell itthon szja bevallást benyújtani?

Személyi jövedelemadó bevallást kell benyújtani Magyarországon, ha a magánszemélynek adott évben magyarországi munkaviszonyából és külföldi munkáltatónál külföldi munkavégzésből is származott jövedelme.

Ha a magánszemély ugyan egész évben külföldi kiküldetésben dolgozott, de a munkavégzés több országban történt és az egyik országban sem érte el a foglalkoztatás időtartama a 183 naptári napot, szintén felmerülhet a magyar adóztatás kérdése. Még érdekesebb az az eset, amikor a magyar illetőségű magánszemély külföldi munkáltatóval áll munkaviszonyban, és munkáját több országban végzi. Ilyenkor előfordulhat, hogy olyan államban végzett munkáért kap fizetést, amelyben összesen fél évnél kevesebbet töltött és az illető ország az adóztatására nem jogosult. E jövedelem után a magyar adóilletőség alapján Magyarországon kell adót fizetnie, adóbevallást benyújtania.


Egyéb jövedelmek esetén is lehet tennivaló

A kamatjövedelmeknél sem mindegy, hogy a kamatot magyar, vagy külföldi bank fizeti. A személyi jövedelemadó törvény rendelkezései szerint a magyar bank által levont adót nem kell bevallani. Ugyanakkor, ha valaki a külföldi munkavégzéséhez kapcsolódóan külföldön nyit bankszámlát és azon a külföldi bank kamatot ír jóvá, a külföldi kamat vonatkozásában a magyar adóilletőségű magánszemélynek bevallást kell benyújtania és adót fizetnie Magyarországon.

Az értékpapírok értékesítéséből származó jövedelmek esetén kell a legkörültekintőbben eljárni. Ellenőrzött tőkepiaci ügylet esetén, a magánszemélynek kell az év végén az adót megállapítania, a bevallást benyújtania. Külföldi pénzügyi szolgáltatón keresztül lebonyolított értékpapírügyletek esetén is Magyarországon adóztatható a jövedelem, hiába él és dolgozik a magyar adóilletőségű személy külföldön.

Ha eladunk valamit

Ingóságok értékesítésekor is az adójogi illetőség alapján lehet az adóztatás jogát eldönteni. Az interneten keresztül értékesített vagyontárgyakból származó bevétel után - hiába tartózkodik hosszabb ideig egy másik egyezményes országban a magyarországi illetőségű magánszemély -, a magyar szja törvény szabályai alapján ő itthon adóztatható.

Egy magyarországi ingatlan értékesítése az adóügyi illetőségtől függetlenül személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséget és adóbevallási kötelezettséget is keletkeztethet. Eltérő mentességi szabályok vonatkoznak a lakóingatlanokra és az egyéb ingatlanokra, míg előbbiek esetében a megszerzést követő ötödik évtől, az utóbbiak esetében csak a tizenötödik évtől lehet mentesülni az adóbevallás és adófizetés alól.

Az újabban kötött egyezmények lehetővé teszik, hogy a magánszemély adóilletőségétől függetlenül adózzon olyan társaság üzletrészeinek, részvényeinek értékesítése esetén is, amelynek eszközei megadott mértékben Magyarországon fekvő ingatlanokból állnak. Tekintettel a szabályozás összetettségére és az országonként eltérő szövegű egyezményekre, érdemes pontosan utánanézni, hogy az adott élethelyzet és jövedelem esetében hogyan kell eljárni - írja Hegedüs Sándor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG