1p
A CIG Pannónia a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált, nem auditált adatai szerint 2011-ben 27,196 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el, melyből a rendszeres díj 20,215 milliárd forintot tett ki, míg az eseti díj: 6,981 milliárd forint. A bruttó díjbevétel 2010-hez viszonyított 11 százalékos növekedése az újonnan értékesített életbiztosítások nagy száma mellett döntően a rendszeres díjak 34 százalékos emelkedésének eredménye. A 2011-es évi új szerzés állománydíja: 8,836 milliárd forint, a tavalyi éves eredmény 88 százaléka, amellyel a CIG vezetőségének várakozása szerint továbbra is őrzi piacvezető pozícióját.

Megérezték a végtörlesztést

A portfólió folyamatos növekedésének eredményeképpen a korábbi években kötött szerződések megújításai díjai 92 százalékkal növekedtek, amely ellensúlyozta az új értékesítésből, illetőleg az eseti díjakból származó bevételek mérséklődését.



A megújításokból származó 2011. évi bruttó díjbevétel 12,077 milliárd forint, szemben a 2010. év 6,288 milliárd forintjával. Az értékesített szerződések első éves díjaiból származó bruttó díjbevétel a 8,138 milliárd forint, amely 8 százalékos csökkenés 2010-hez (8,842 milliárd forint) képest. A változásban jelentős szerepet játszik egyrészt, hogy a 2010-ben a tőzsdei kibocsátáshoz egy egyszeri, több mint 1,5 milliárd forintos értékesítési eredmény kapcsolódott, másrészt, hogy az utolsó negyedévben bevezetett végtörlesztéssel kapcsolatos intézkedések kedvezőtlen hatást gyakoroltak az új szerzésekre.

A rendszeres díjakra hajtanak

Nincs még "készen" a cég
"Nyereségbe kell vinni a céget"

Álszerénység lenne azt mondani, hogy amit eddig elértünk, az nem óriási siker. Én azonban úgy érzem, hogy az erkölcsi elismerést csak akkor arathatom majd le, ha nyereségessé tesszük a céget. Tavaly a közgyűlésen 2014-15-re tettük ezt, tehát 7 év szerepelt a terveinkben, amíg ezt a zöldmezős beruházást ilyen szinten is sikerre visszük. Ha valaki kezet akar fogni velem, hogy gratuláljon, én azt majd csak 2014-ben fogom köszönettel elfogadni, az én szememben akkor lesz "készen" a cég - nyilatkozta a Privátbankárnak adott interjújában Horváth Béla, a CIG Pannónia elnöke.
A teljes interjút itt találja >>>

Az eseti díjak az előző évi eseti díjbevétel 74 százalékát, 6,981 milliárd forintot értek el, döntően a befektetési egységhez kötött életbiztosításokhoz kapcsolódóan. Az eseti díjak csökkenését a 2011. negyedik negyedévében lehetővé tett végtörlesztések biztosítási piacra gyakorolt negatív hatása magyarázza. A teljes 27,196 milliárd forintos díjbevételen belül az eseti díjak 26 százalékos aránya a hazai piaci átlagnál némileg alacsonyabb, mely összhangban áll a CIG minél nagyobb rendszeres díjarányra való törekvésével.

Továbbra is unit-linked motoron a CIG Pannónia

A 2011. évben értékesített életbiztosítási szerződések állománydíja 8,836 milliárd forint volt, amely 88 százaléka az előző évi teljesítményének (10,059 milliárd forint). A változás okai a végtörlesztés és a 2010-es egyszeri értékesítési akció kiesése. A vezetőség várakozása szerint ezzel a teljesítménnyel a Kibocsátó továbbra is piacvezető az életbiztosok értékesítésében. A Kibocsátó növekedésének forrása továbbra is a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások értékesítése, valamint a megújítási díjak számottevő bővülése. Emellett növekedett a hagyományos termékek értékesítése, valamint megkezdődött a nem-életbiztosítási szerződések értékesítése is.

Ráfordítások: a működési költség kétharmada ment a szerzésekre

De nézzük a másik oldalt! A ráfordítások között az egyik legnagyobb tétel a kárfizetések és szolgáltatások, valamint kárrendezési költségek (együttesen 5,515 milliárd forint), ebből 5,475 millió forint a befektetéshez kötött életbiztosítások részleges- és teljes visszavásárlása. Szintén jelentős a nettó tartalékváltozások ráfordítása (8,607 milliárd forint), amelyből 7,321 milliárd forint kapcsolódik a befektetési egységekhez kapcsolt életbiztosítási tartalékok növekedéséhez. A törlési tartalékok növekedése 1,089 milliárd forint, amely összhangban van a megnövekedett életbiztosítási portfólióval. A követelések korossága, struktúrája nem változott. A többi biztosítástechnikai tartalék mértéke egyelőre nem tekinthető jelentősnek.

A CIG összes működési költsége 2011-ben összesen 15,881 milliárd forint volt, amelyből 11,525 milliárd forint díj, jutalék és egyéb szerzési költség, 4,356 milliárd forint igazgatási költség. A megújítási jutalékok a portfólió növekedésének megfelelően nőttek, a szerzési jutalékok az új szerzéssel párhuzamosan változtak. A működési költségek alakulásában jelentős szerepe volt a Kibocsátó dinamikus létszámnövekedésének, mely az augusztusban bejelentett költségracionalizálási intézkedések hatására a hosszú távú működéshez szükséges szinten stabilizálódott.

Veszteségek

A befektetési eredmény (-2,085 milliárd forint) veszteségének nagy része a befektetéshez kötött életbiztosítások nem realizált eredménye (-1,648 milliárd forint), mely leginkább a távol-keleti, kelet-európai és dél-amerikai befektetési alapok teljesítményére vezethető vissza, amely tükrözi a 2011-ben ezeken a piacokon tapasztalt tendenciákat.

A veszteség értékét az átlagos portfólió állományra vetítve 6,9 százalékos negatív hozam adódik, mely kedvezőbb az MSCI World globális részvényindex idei évi -8 százalékos hozamánál. Szintén igen jelentős árfolyamveszteséget jelent a biztosítónak a pénzügyi viszontbiztosításokból származó eurós kötelezettségek nem realizált árfolyam-különbözete mintegy 569 millió forint értékben, ezt részben ellensúlyozzák a saját befektetéseken realizált kamatbevételek (303 millió forint).

Stabil helyzetben a CIG, de saját tőkéje a felére csökkent

A mérleg szerinti eredmény mindezekre tekintettel 4,052 milliárd forint veszteség, összhangban a CIG Pannónia dinamikus növekedésével és a terveivel. A veszteség 37%-kal kevesebb mint az egy évvel ezelőtti. A saját tőke nagysága 2011. december 31-én 4,185 milliárd forint, amely biztosítja a törvény által előírt szolvenciát és a működőképességet, de 49%-kal kevesebb mint egy évvel ezelőtt (főleg a negatív eredménytartalék  közel 4 milliárdos emelkedése miatt).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG