Hirdetés
Hirdetés

Észak-Korea gazdasága egy éven belül összeomolhat

2017. október 17., 14:16

Észak-Korea gazdaság az ENSZ-szankciók miatt úgy meggyengült, hogy akár egy éven belül is összeroppanhat, legalábbis egy magas rangú volt ottani hivatalnok szerint, akinek sikerült meglépnie az országból. Közben Észak-Korea ENSZ-nagykövete ismét a küszöbönálló nukleáris háborúról szónokolt, ezzel azonban nem foglalkozik senki.

A volt észak-koreai, gazdasággal foglalkozó korábbi állami hivatalnok szerint az országot éhínség sújtja, a legtöbb háztartásban nincs áram, a fővárosban is csak napi 3-4 órán át (eddig Ceausescu rendszeréhez hasonlít, az egész sokáig bírta így). Kérdés, hogy Kim Dzsong Un-t mennyire zavarja népe éhezése, valószínűleg egész addig nem foglalkozik ezzel, amíg van elég ember, aki a rezsimet fenntartja és kiszolgálja, és főleg a nukleáris-, és rakétaprogramot kezeli és fejleszti.

Kínával is elégedetlen

A disszidens szerint a korábbi hazája Kínával való kapcsolata is igen zűrös, miután Kína szerette volna, ha az ország átalakítja gazdaságát, hogy az működőképes legyen, ezzel szemben az élelmiszer segélyért könyörög Kínának. Állítólag egy 2014-ben tartott értekezleten Kim Dzsong Un szaidalmazta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hozzátéve, hogy szerinte hátba fogja döfni őt, nem tart ki mellette. Tény, hogy Kínának nincs is sok oka rajongani Észak-Koreáért, hisz csak gondot okoz neki, meglétének egyetlen előnye, hogy Amerikát távolabb tartja a határaitól, de egy esetlegesen semleges egyesült Korea esetében már ennek sem lenne jelentősége.

Hirdetés

Fura kijelentések

Ezek után egy meglepő kijelentés következik, miszerint Kim Dzsong Un fontosnak tartaná, hogy Amerika elismerje őt és engedje, hogy stabilizálja hatalmát, mivel abból indul ki, hogy Dél-Koreát is Amerika tette prosperáló országgá. Nem világos persze, hogy ha szitkozódik, és állandóan rakétákat lő ki, akkor ezt hogy gondolja, hogy akarja ezáltal elérni célját, hacsak nem úgy, hogy több nagyhatalom köt vele szerződést, és garantálják országa sérthetetlenségét, de egyelőre erre sem utal semmilyen jel.

A szokásos fenyegetőzés

Eközben az ország ENSZ nagykövete is előadta a maga verzióját: szerint a helyzet odáig fajult a koreai-félszigeten, hogy bármikor kitörhet a nukleáris háború. Arról persze nem beszélt, hogy ez hogy történne: ki lőne és kire először nukleáris fegyverrel. Szerinte országa már évtizedek óta olyan nukleáris fenyegetésnek van kitéve Amerika részéről, hogy joga van a nukleáris fegyverek birtoklására.

Fő veszélyforrásnak tartja, hogy Amerika titokban meg akarja dönteni a rendszert, ezért, ahogy mondja, Észak-Korea befejezte nukleáris fegyverrendszerének kiépítését, teljes értékű nukleáris hatalom lett, atombombával, hidrogénbombával, interkontinentális ballisztikus rakétával. Elérik az amerikai szárazföldet, és ha Amerika meg merészelni támadni országát, akkor nem ússza meg a büntetést, hangzott a szokásos dörgedelmes fenyegetőzés.

Az egész világ unja

Hétfőn az orosz elnök közölte, hogy megkurtítja Észak-Koreával fennálló kapcsolatait az ENSZ-szankcióknak megfelelően, és az Európai Unió is új szankciókat vezetett be. A harcias észak-koreai ENSZ-nagykövet szerint a nukleáris fegyverek leszerelése úgysem kerülhet szóba, nincs miről tárgyalni, csak ha az országára leselkedő minden veszély megszűnik, ami csak akkor következik be, ha az egész világ leszereli nukleáris fegyvereit.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?