3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Észak-Korea gazdaság az ENSZ-szankciók miatt úgy meggyengült, hogy akár egy éven belül is összeroppanhat, legalábbis egy magas rangú volt ottani hivatalnok szerint, akinek sikerült meglépnie az országból. Közben Észak-Korea ENSZ-nagykövete ismét a küszöbönálló nukleáris háborúról szónokolt, ezzel azonban nem foglalkozik senki.

A volt észak-koreai, gazdasággal foglalkozó korábbi állami hivatalnok szerint az országot éhínség sújtja, a legtöbb háztartásban nincs áram, a fővárosban is csak napi 3-4 órán át (eddig Ceausescu rendszeréhez hasonlít, az egész sokáig bírta így). Kérdés, hogy Kim Dzsong Un-t mennyire zavarja népe éhezése, valószínűleg egész addig nem foglalkozik ezzel, amíg van elég ember, aki a rezsimet fenntartja és kiszolgálja, és főleg a nukleáris-, és rakétaprogramot kezeli és fejleszti.

Kínával is elégedetlen

A disszidens szerint a korábbi hazája Kínával való kapcsolata is igen zűrös, miután Kína szerette volna, ha az ország átalakítja gazdaságát, hogy az működőképes legyen, ezzel szemben az élelmiszer segélyért könyörög Kínának. Állítólag egy 2014-ben tartott értekezleten Kim Dzsong Un szaidalmazta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hozzátéve, hogy szerinte hátba fogja döfni őt, nem tart ki mellette. Tény, hogy Kínának nincs is sok oka rajongani Észak-Koreáért, hisz csak gondot okoz neki, meglétének egyetlen előnye, hogy Amerikát távolabb tartja a határaitól, de egy esetlegesen semleges egyesült Korea esetében már ennek sem lenne jelentősége.

Fura kijelentések

Ezek után egy meglepő kijelentés következik, miszerint Kim Dzsong Un fontosnak tartaná, hogy Amerika elismerje őt és engedje, hogy stabilizálja hatalmát, mivel abból indul ki, hogy Dél-Koreát is Amerika tette prosperáló országgá. Nem világos persze, hogy ha szitkozódik, és állandóan rakétákat lő ki, akkor ezt hogy gondolja, hogy akarja ezáltal elérni célját, hacsak nem úgy, hogy több nagyhatalom köt vele szerződést, és garantálják országa sérthetetlenségét, de egyelőre erre sem utal semmilyen jel.

A szokásos fenyegetőzés

Eközben az ország ENSZ nagykövete is előadta a maga verzióját: szerint a helyzet odáig fajult a koreai-félszigeten, hogy bármikor kitörhet a nukleáris háború. Arról persze nem beszélt, hogy ez hogy történne: ki lőne és kire először nukleáris fegyverrel. Szerinte országa már évtizedek óta olyan nukleáris fenyegetésnek van kitéve Amerika részéről, hogy joga van a nukleáris fegyverek birtoklására.

Fő veszélyforrásnak tartja, hogy Amerika titokban meg akarja dönteni a rendszert, ezért, ahogy mondja, Észak-Korea befejezte nukleáris fegyverrendszerének kiépítését, teljes értékű nukleáris hatalom lett, atombombával, hidrogénbombával, interkontinentális ballisztikus rakétával. Elérik az amerikai szárazföldet, és ha Amerika meg merészelni támadni országát, akkor nem ússza meg a büntetést, hangzott a szokásos dörgedelmes fenyegetőzés.

Az egész világ unja

Hétfőn az orosz elnök közölte, hogy megkurtítja Észak-Koreával fennálló kapcsolatait az ENSZ-szankcióknak megfelelően, és az Európai Unió is új szankciókat vezetett be. A harcias észak-koreai ENSZ-nagykövet szerint a nukleáris fegyverek leszerelése úgysem kerülhet szóba, nincs miről tárgyalni, csak ha az országára leselkedő minden veszély megszűnik, ami csak akkor következik be, ha az egész világ leszereli nukleáris fegyvereit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG