3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eldöntött ténynek tűnik, hogy Washington fegyverszállításokat indít Ukrajnába. Párizs és Berlin véleménye már nem számít, hiszen az új felállásban Európa megosztása a cél. Amerikai akadémikusok és konzervatív értelmiségiek is keményen támadják a Pentagon lépését.
Az orosz művész, Alexey Sergienko festménye Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnökről. (Forrás: EPA/ANATOLY MALTSEV)

James Mattis amerikai védelmi miniszter ma érkezik Kijevbe, hogy megtárgyalja Washington fegyverszállításának részleteit. A Pentagon és a Külügyminisztérium már áldását adta a tervre, miszerint tank-ellenes (és talán légelhárító) rakétákat szállítanának Ukrajnának. A terv már csak Trump jóváhagyására vár, de ő már nincsen abban a politikai helyzetben, hogy a Pentagon lépéseinek ellentmondjon.

Már nem számít Párizs és Berlin szava

Washingtonban a végrehajtó hatalom négy legjelentősebb, politikai kinevezésre épülő pozíciójából hármat már a katonasághoz kötődő főtiszt tölt be. Steve Bannon, a Fehér Ház főstratégájának minapi kirúgása óta pedig a magasrangú katonatisztek befolyása még tovább nőtt – a fonalat már régen elvesztő – Trump környezetében. Ki kell emelni, hogy a Pentagon katonai támogatása eddig az ukrán katonák kiképzésére szorítkozott a nyugat-ukrajnai Javoriv laktanyában.

Washington először 2015-ben javasolt szövetségeseinek fegyverszállítást Ukrajna számára, de azt Berlin és Párizs megvétózta, attól tartva, hogy az háborúhoz vezethet Moszkvával. Napjainkban viszont már más szelek fújnak Washingtonban, ahol a cél az európai szövetségesek megosztása azért, hogy megakadályozzák az eurázsia tengely kialakítását. Ennek már része volt az újabb amerikai szankciók júniusi bevezetése Moszkva ellen.

Éles kritika befolyásos körökből

Káncz Csaba

De a Washington fegyverszállításai nemcsak az európai szövetségeseket rémíti meg. Charles Kupchan, a Georgetown Egyetem tanára, egyben a Külkapcsolatok Tanácsának (CFR) tagja kiemeli, hogy a fegyverszállítások a Pentagon és a Külügyminisztérium okoskodása szerint újabb költségekbe verik majd Moszkvát és szövetségeseit a Donbasz régióban és ez végül Putyint a harc feladására kényszerítheti. De Kupchan szerint az eredmény ennek éppen az ellentéte lesz – a konfliktus további eszkalálódása, amely további ukrán területek elvesztéséhez vezethet és egyben aláássa az amúgy is törékeny ukrán politikai stabilitást.

De nemcsak az amerikai akadémiai élet, hanem a konzervatív újságírás képviselői is félreütik a harangot. Robert W. Merry, az American Conservative folyóirat szerkesztője szerint Trumpot laposra verte az orosz-ellenes washingtoni elit és már nem lehet szava az ügyben. Merry szerint a háború Nyugat és Oroszország között egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik. Egyetlen hatalom sem tűri el a végtelenségig, hogy behatoljanak a befolyási övezetébe és kérlelhetetlenül bekerítsék.

Pat Buchanan, befolyásos konzervatív ideológus úgy véli, hogy Amerika tavaly novemberben nem a folyamatos konfrontációkra és háborúkra szavazott. Hanem éppenséggel arra, hogy javuljanak Moszkvával a kapcsolatok. De ezt ugyan hiába várhatja Amerika a Fehér Ház új uraitól, a tábornokoktól és a Goldman Sachs volt munkatársaitól.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG