5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Újabb fontos emberét tette lapátra az amerikai elnök: megvált stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól. A stratéga elbocsátása az eddigi legmagasabb szintű változtatás a Fehér Házban zajló személycserék sorában. Bannon szerint befellegzett az elnökségnek, közben az Egyesült Államokban azt latolgatják, hogy mi várható menesztése után.
Steve Bannon Fotó: EPA / Justin Lane

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményben jelentette be, hogy "A Fehér Ház kabinetfőnöke, John Kelly és Steve Bannon közös megegyezéssel megállapodott abban, hogy a pénteki az utolsó munkanapja Steve-nek" a Fehér Házban. A közlemény leszögezte: "hálásak vagyunk munkájáért és a legjobbakat kívánjuk neki".

A The New York Times úgy tudja, a stratégiai főtanácsadó már augusztus 7-én benyújtotta lemondását, amelyet a héten akart bejelenteni, de a Charlottesville-ben történtek miatt elhalasztotta.

Barát...

Steve Bannon helyzete régóta bizonytalan volt. Egy keddi sajtóértekezletén maga Trump fogalmazott úgy, hogy Bannon "barát... aki nagyon későn kapcsolódott be a választási kampányba" és "majd meglátjuk, mi történik vele".

A főtanácsadó eltávolításáról szóló sajtóhírek és elemzések akkor erősödtek fel és váltak gyakoribbá, amikor John Kelly volt belbiztonsági miniszter lett a Fehér Ház kabinetfőnöke. A The New York Times értesülései szerint Kelly a kinevezése óta állítólag folyamatosan egyeztetett Trumppal Bannon munkájáról, ám az elnök húzódozott a tanácsadó eltávolításától, attól tartva, hogy elveszítheti azt a széles támogatói-szavazói bázist, amely Bannonban látta a tavalyi választási siker egyik kulcsát.

Háború Kínával

A stratégiai főtanácsadó állandó vitában állt az elnök többi tanácsadójával, köztük Trump vejével, Jared Kushnerral, és támadta Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadót is. A héten a The American Prospect című liberális folyóirat alapító-főszerkesztőjével telefonon beszélgetve Bannon élesen bírálta kollégáit a Fehér Házban, konkrétan megnevezve Gary Cohnt, a Gazdasági Tanács igazgatóját is, valamint a többi között kifejtette, hogy az Egyesült Államok "gazdasági háborúban áll Kínával", és az észak-koreai válságnak "nem lehetséges katonai megoldása".

A folyóirat szerdán este internetes portálján nyilvánosságra hozta a telefonbeszélgetést. James Mattis védelmi miniszter csütörtökön cáfolta, hogy Bannon véleménye a kormányzat álláspontja volna.

Vissza a médiába

A 63 éves Bannon korábban a Breitbart News jobboldali hírportál vezetője volt, előtte pedig a Wall Streeten dolgozott bankárként. A Politico című lap értesülései szerint azt tervezi, hogy visszatér a Breitbart Newshoz. A Politico idézi a Breitbart egyik szerkesztője, Joel Pollak Twitter-üzenetét is arról, hogy mi várható, ha Bannon visszatért a portálhoz. "Háború" - írta Pollak.

A Breitbart News pénteken aztán már be is jelentette: Bannon vezérigazgatóként visszatért a médiumhoz.

A The Wall Street Journal információi szerint a volt főtanácsadó konzervatív televízió indításáról tárgyalt Robert Mercerrel, aki Donald Trump kampányának - és általában a konzervatív ügyeknek - az egyik legnagyobb anyagi támogatója.

Ennek annyi

A döntés után a volt főtanácsadó interjút is adott a konzervatív The Weekly Standard című hetilapnak, és leszögezte: "a széles mozgalmunk még mindig megvan, és teszünk is majd valamit a Trump-elnökségért. De ennek az elnökségnek befellegzett."

Az interjúban Bannon egy belharcokkal küszködő Fehér Házról beszélt, s azt jósolta, hogy ezek a belviszályok és személyi viták a távozása után sem szűnnek majd meg. "Lesznek jó napok és rossz napok egyaránt, de az elnökségnek vége" - hangoztatta többször is. Megerősítette azt a csütörtökön a The New York Times című lapban megjelent hírt, miszerint már augusztus 7-én benyújtotta lemondását, ezt e hét elején jelentette volna be nyilvánosan is, de a Charlottesville-ben a múlt hét végén lezajlott atrocitások miatt elhalasztotta. "Eleve egy évet akartam dolgozni a Fehér Házban" - tette hozzá.

Kik nyertek?

A Politico című lap értékelése szerint Steve Bannon távozásával a globalisták győztek, a The Wall Street Journal viszont azt elemezte, hogy vajon mi következik annak a stratégiai főtanácsadónak a távozása után, aki a gazdasági nacionalizmus legfőbb híve volt Donald Trump elnök környezetében, és akit az "Amerika az első" jelszóval kifejezett politikai program egyik fő szorgalmazójaként tartanak számon az Egyesült Államokban. Bannon, aki korábban beruházási bankár, majd a Breitbart News nevű jobboldali internetes médiacsoport vezérigazgatója volt, a The Wall Street Journal szerint kiválóan ismerte és értette mind a konzervatív média működését, mind a Trump egyik fő szavazói bázisát jelentő kékgalléros, azaz munkásréteget. A lap szerint e képességei egyaránt tehetik őt Donald Trump nagyhatalmú külső támogatójává vagy nagyhatalmú ellenfelévé.

Komoly változások jönnek a Fehér Házban

Steve King, iowai republikánus képviselő szerint Bannon távozásával hangnemváltás lesz a Fehér Házban. Chris Ruddy, a Newsmax című konzervatív lap vezérigazgatója, aki baráti viszonyt ápol Trumppal, úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem szakad meg a kapcsolat Trump és Bannon között, és az elnök továbbra is kikéri majd a távozott stratégiai főtanácsadó véleményét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG