3p
Al-Abadi iraki miniszterelnök megfenyegette Törökországot, hogy ha továbbra is katonákat állomásoztat Irak területen, akár regionális háborút is kockáztat. A helyzetet színesíti, hogy a szóban forgó terület jórészt az iraki Kurdisztán területén található, ahol Iraknak semmilyen tényleges befolyása nincs.

A török parlament megszavazta, hogy további egy évig állomásozzanak török katonák az adott területen, hogy ott a terrorizmus ellen harcoljanak, értve ezalatt egyrészt az Iszlám Államot, másrészt a kurd szélsőségeseket, akik a törökországi kurd fegyvereseket is támogatják. Nagyjából 2000 katonáról van szó. Al-Abadi hosszasan ecsetelte az iraki parlamentben, hogy többször kérte már Törökországot, ne avatkozzon iraki ügyekbe, mert ez háborúhoz vezethet, miközben az iraki vezetés nem akar háborút.

Ki az úr a területen?

A gond mindezzel az, hogy egyrészt az iraki kormány valóban csak egy részét ellenőrzi saját országának, Kurdisztánt már egyáltalán nem, és jó eséllyel már nem is fogja a továbbikban, abból kvázi független ország lesz. Ugyanakkor háborút emleget, de még saját országából sem tudta kiűzni az ellenséget, az Iszlám Államot, nemhogy olyan katonai hatalommal szállhatna szembe, mint Törökország.

A törökök azt mondják, hogy ők Barzanival, a regionális kurd kormány elnökével állapodtak meg, pontosabban ő hívta őket. A hivatalos kurd kormánnyal jóban vannak a törökök, ők a szélsőségesektől félnek, akik Törökországban is lázítják a kurdokat, sőt terrorcselekményeket is elkövetnek. A török katonák nagy része Moszultól északra tartózkodik egy bázison, és a Moszul visszavívására készülő kurdokat és szunnita arabokat támogatják. 2014-ben érkeztek, amikor az Iszlám Állam létrejött és elfoglalta Moszult és környékét, és akkor nagyon is kellett minden erő, aki megállítja őket.

Török érvelés

A Reuters szerint a török miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy sem az említett katonák, sem a Szíriában harcoló török erők nem megszállóként vannak jelen, és nem is azért, hogy az adott országok belügyeibe beavatkozzanak. Nekik az a lényeges, hogy az Iszlám Államot távol tartsák a török határoktól, és hogy a szélsőséges kurd erőket visszaszorítsák. A bagdadi kormány azt mondja, hogy sose hívta őket, ezért megszálló erőként tekint rájuk. Innentől nézőpont kérdése, hogy az iraki Kurdisztánban kié a tényleges hatalom, kinek van joga külföldi erőket hívni, és a ami a lényeg, hogy ki is képes ténylegesen cselekedni.

Moszul miatt

Tulajdonképpen a probléma nem is vetődött fel élesen addig, amíg meg nem kezdődött a felkészülés Moszul városának visszavételére. Azzal ugyanis nyilván tisztában van az iraki kormány, hogy Kurdisztánhoz már nem sok köze lesz (Szaddam Husszein megdöntése óta eleve csak névleges volt a hatalma), de most az izgatja ténylegesen, hogy mi történik Moszulnál. Törökország pedig attól tart, hogy ha Moszult a síita iraki hadsereg és az iráni milíciák foglalják vissza, akkor az ottani szunnita lakosság atrocitásoknak lesz kitéve és menekülni fog, mégpedig Törökországba, ahol már így is sokan vannak.

Az igazi kérdés persze Moszul visszafoglalásának tényleges menete, és az azt követő helyzet kialakulása lesz. Még nem tudni, hogy Moszul városa és a környező szunnita területek elfogadják-e a síita többségű iraki kormány uralmát, vagy újra fellázadnak ellene, és ha igen, ki tud nekik valamiféle elfogadható kompromisszumot elérni: Amerika, a törökök, vagy esetleg a kurdok? Ugyancsak kérdés lesz, hogy a dzsihádisták elűzése után hol húzódik majd a kurdok által uralt terület határa.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG