6p
21 uniós kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen, gyakorlatilag csak gazdasági kérdésekben. Földügyben például folyamatos támadás alatt állunk Lázár János szerint. A kerítés ügyében viszont nincs eljárás, meg is erősítjük. Megerősítik az orvosképzést, népegészségügyi programokat indítanak, népszavazásra buzdítanak, a metrót azonban nem kezdik el idén felújítani.
MTI Fotó: Kovács Attila

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFÓ 61 - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

A kormány elég gyakran megy szembe az európai szabályokkal

Nem nagyon tudjuk betartani az uniós játékszabályokat, a kormány pedig ezt továbbra is támadásként éli meg – így összegezhetnénk a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban a Lázár János által a kormányinfón elmondottakat.

Jelenleg 21 ügy van folyamatban, kifejezetten gazdasági kérdésekben – Lázár szerint az EU bizottsága azokat a lépéseinket támadja, amelyek a magyar vállalkozások megerősítéséről szólnak. Nyertünk a dohányellátó és egyes infrastrukturális beruházások ügyében, más ügyekben viszont nagy viták vannak.

Földügyben folyamatos támadás alatt állunk a kormány szerint, a Bizottság az Európai Bírósághoz fordul, amiért Magyarország kizárja a külföldieket, a jogi személyeket a földvásárlásból a fejenként 300 hektárban szabja meg a földbirtoklás felső határát. Könnyen lehet, hogy 2018-ban számunkra kedvezőtlen döntés születik – összefogásra készülünk a lettekkel, litvánokkal, románokkal, bolgárokkal, mert ellenük hasonló eljárások indultak.

Brüsszel azt is szeretné elérni, hogy a magyarországi gyógyszertárak ne csak magyar kézben lehessenek – jelenleg ugyanis csak magyar patikusok nyithatnak. Emellett a rezsicsökkentést, a plázastopot is támadja Brüsszel Lázár megfogalmazása szerint.

A határon épített kerítés kapcsán azonban nincs eljárás, csak adminisztratív leveleket kaptunk egyelőre.

Államadósságot csökkentenének a földpénzből

A földárveréseknek vége, azonban azt javasolják, hogy a kormány folytassa a kisebb, 3 hektár alatti területek értékesítését. Azt is javasolják, hogy a Földet a gazdáknak programból befolyt 270 milliárd forintból az államadósságot csökkentsék.

Több rendőr, több katona

Európa legfontosabb problémája a biztonság – 3 ezer rendőrt toboroznak, fejlesztik a honvédséget a következő években. Szükség van a déli határszakaszon lévő kerítés megerősítésére is.

650 ezer elhunyt magyar katona sírját akarják felkutatni 2018-ig minden fronton, ahol magyar katona szolgált. A sírokat felújítják, rendbe hozzák. Központi emlékhelyet hoznak létre az I. világháború áldozatainak Budapesten, ennek még keresik a helyét.

Beteg a társadalom

A kormányülésen egy új ifjúságpolitikai stratégia elkészítésével bízták meg Balog Zoltán minisztert, Palkovics László államtitkár pedig az orvosképzésről adott beszámolót – ez a legerősebb terület a magyar felsőoktatásban. A kormány célja az orvosi egyetemek további megerősítése, egy szakemberekből, orvosprofesszorokból álló tanácsadó testületet is felállítanak a kormány mellé az orvosképzés megújítása érdekében.

Egy másik ügyre térve Lázár azt mondta: beteg az ország, beteg a társadalom – jövőre konkrét népegészségügyi programokat indít a kormány.

Bevennék a munkaadókat a szakképzésbe

Miközben üres munkahelyek vannak, ezrek keresnek munkát – tárt fel egy közgazdaságtani alapigazságot Lázár János. A szakképzés átalakításában látja a megoldást a kormány. Nem egy kiválóan működő, hanem egy rosszul működő rendszer átalakítása folyik, ennek szükségességét minden szereplő belátja Lázár szerint. A cél az, hogy a munkaadó is vegye ki a részét a képzésből. Valóban elég későn, szeptember elsejére állt össze a rendszer, kétéves előkészítő munkát követően.

Ritkán adatik meg, hogy népszavazhassunk, ugye?

Bevándorlási kérdésekben szeptember 16-án a visegrádi négyek közösen terjesztik javaslataikat Európa elé. A népszavazás kapcsán azt mondta: senki ne maradjon otthon, nem demokratikus és gyáva politikus az, aki bojkottra buzdít. Lázár még azt is mondta: ritkán adatik meg, hogy közvetlenül véleményt nyilváníthassunk. (Itt feltehetőleg nem a népszavazási kezdeményezés benyújtását megakadályozó kopaszokra gondolt.)

Szeptemberben is lesz népszavazási tájékoztató kampány. És hogy mit remél a kormány a referendumtól? Felhatalmazást és erőt ahhoz a küzdelemhez, amit novemberben-decemberben kell megvívniuk Brüsszelben.

Mi lenne, ha csak 9-kor csöngetnének be?

Szólnak mellette és ellene is érvek, nagy vita lesz, de még a vitát sem kezdtük el – mondta Lázár arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy csak 9 órakor kezdődjön a tanítás a magyar iskolákban.

El sem kezdődik idén a metrófelújítás

A HÉV az utasoknak továbbra is ugyanannyiba fog kerülni, az ellátás minősége és színvonala nem csökkenhet. Hogy a költségvetésnek mennyibe fog kerülni, azt még nem tudni.

A hármas metró rossz állapotban van, balesetveszély is fennállhat, a kormánynak is érdeke, hogy megkezdődjön a felújítás. A kormány oldaláról finanszírozási akadály nincs, szakmai kérdésekben van vita. Még a közbeszerzés sincs kiírva, így nem valószínű, hogy megkezdődhet még idén a felújítás. A metrópótlást illetően a kormány a magyar nemzeti buszgyártást feltámaszthatónak tartja, azt szeretné a kormány, hogy magyar gyártású buszokat vásároljanak az önkormányzatok. 5-10 éven belül 12 ezer autóbuszra lesz szükség a következő években, ezeken a pályázatokon esélyt kell adni a magyar gyártóknak – bár rövid távon csak 1200 buszra van szükség.

Kérdés, hogy ha azonos műszaki tartalom mellett a külföldi busz olcsóbb, hogy nyerhetne a magyar? Lázár erre azt mondta: egy éve már nem csak az ár számít a közbeszerzések elbírálásánál, hanem a társadalmi-gazdasági hatást is figyelembe kell venni.

Keleties mese

Keleties mese, keleties nagyotmondás, hogy Orbán Ráhel energiaügyekről tárgyalt volna Bahreinben; Lázár János szerint inkább csak az történhetett, hogy a bahreiniek dicsekedni akartak azzal, hogy a magyar miniszterelnök felesége náluk járt - kommentálta a kedden felröppent ügyet egy kérdésre válaszolva a miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG