5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mennyibe fog kerülni az adófizetőknek az a 10+10 millió forintos állami támogatás, amit most a kormányzat a három gyermekes családoknak kínál? – erre meglepő válaszokat találtunk. Egészen biztosan az ezer milliárd forintos nagyságrendben lesz, és hasonló terhet jelent majd, mint az a kétezres évek elején érvényes lakástámogatás, ami nagyban hozzájárult az ország súlyos eladósodásához.

Amint arról többször beszámoltunk, a kormány tízmillió forintos családtámogatással és további tízmillió forintos kedvezményes (maximum három százalékos kamatú) hitellel támogatja a legalább három gyermekes családok lakáshoz jutását. A részleteket még végrehajtási rendeletben készülnek szabályozni, annyi már kiderült, hogy fél éves munkaviszony, társadalom-biztosítási jogviszony és büntetlen előélet szükséges lesz a támogatáshoz.

Nagy kérdés, mibe fog ez kerülni az adófizetőknek? Mert egy hasonló szocpol+támogatotthitel-program a 2000-es évek első évtizedében már nagyon megviselte a költségvetést, és hozzájárult az ország nagyfokú eladósodásához, miközben akkor a gyerekszületések száma nem növekedett érdemben.

Ennyi családot érinthet

A KSH adatai szerint 2011-ben 615 815 egy gyermekes, 449 261 két gyermekes, 131 321 három gyermekes, 29 043 négy gyermekes és 15 686 öt vagy még több gyermekes család élt az országban. (Élettársak és házastársak együtt.) Vagyis az utóbbi három számot összeadva eleve 176 ezer család kaphatna családtámogatást, a 449 ezer kétgyermekes pedig közel jár hozzá, egy részük viszonylag könnyen teljesítheti a feltételeket.

Ha az említett 176 ezer család mind kapna tízmillió forintot, az 1760,5 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Összehasonlításképpen, az idei teljes személyi jövedelemadó-előirányzat ennél kevesebb, 1640 milliárd forint.

Érdemes lesz meglevő ingatlant eladni

De persze valószínűleg nem mindenki fogja kérni, biztosan vannak közöttük büntetett előítéletűek, munkanélküliek, vagy olyanok, akiknek már van ingatlana (bár tízmillió forint ajándékért biztosan sokan szívesen eladnák a meglévő ingatlanukat). A másik oldalról viszont sok kétgyermekes család is beígér majd három gyermeket, még akkor is, ha valójában nem is akar.

Legfeljebb később visszafizeti a támogatás nagyobb részét, jó esetben lehet, hogy kamatmentesen. (Hogyan bizonyítható, kinek a hibájából nem jön a baba…?) Két gyermek után is jár egyébként 2,6 millió forint. Nem tudni, hányan fogják majd kérni ezt a tízmilliót, lehet, hogy csak százezren, de lehet, hogy háromszázezren, így a kiadás is lehet 1000, 2000 vagy akár 3000 milliárd forint.

Újra elszállhat az adósságunk?

A központi költségvetés adóssága december 18-án a GDP 76,2 százaléka volt, 25 600 milliárd forint. Ha a tízmilliós családtámogatások összege 2560 milliárd forint lenne, és más tényezők nem változnának, akkor az adósság a GDP 84 százalékára ugrana. Majdnem oda, ahol 2009-ben vagy 2010-ben tetőzött, és ami ellen ez a kormányzat ádáz harcot hirdetett, egyelőre mérsékelt sikerrel.

De emellé jön még a kedvezményes hitel is. Tegyük fel, hogy a maximum három százalékos kamat azt jelenti, az állam (vagy az MNB) nulla kamattal ad hitelt, a többi a pénzintézet haszna. Az állam változó kamattal tud hitelt felvenni, a mostanában nagyon ösztönzött lakossági állampapírok esetében például jelenleg 3-4 százalékon, plusz a forgalmazás meg nem nevezett, de vélhetően legalább 1-2 százalékos költségei.

Ez nagyon durva is lehet

Így a kedvezményes kamaton, a kibocsátandó állampapírok kamatterheit is figyelembe véve az állam valószínűleg elbukik majd évente mintegy öt százalékot. Ha csak ezer milliárd forintnyi ilyen hitelt vennének fel, akkor évente 50 milliárdot, ha háromezer milliárdnyit, akkor 150-et.

Futamidőtől (ami maximum 25 év lehet) és összegtől függően ez is lehet 15-20 év alatt pár ezer milliárd forint. Összességében becslésünk szerint nagyon durván valahol 2000 és 6000 milliárd forint között lehet majd a számla, ami a jelenlegi GDP nagyjából 6-18 százaléka.

Mi jöhet még?

Mindez persze bizonytalan. Egyrészt aki teheti, fel akarja majd venni ezeket a támogatásokat. Másrészt viszont a kormány eddigi tevékenységének ismeretében még kiderülhet egy-két korlátozás. Amelyek segítségével vélhetően a legszegényebbeket és legrászorultabbakat (plusz külföldieket, kisebbségieket) kihagyják majd a kedvezményezett körből, mint például a végtörlesztésnél.

A Kiszámoló blog ennél pesszimistább, tíz év alatt összesen 8820 milliárd forintos kiadással számol. Azt is írja, hogy a kedvező, inflációkövető lakossági kötvények jó kondíciói miatt annak is megéri felvenni a kedvezményes hitelt, akinek semmi szüksége sincs rá, évente pár százezer forintot zsebre lehet majd vágni a kamatkülönbözeten. (Plusz érdemes lakástakarékot, önsegélyező pénztárat, cafeteriát igénybe venni.)

A blog számítása szerint „2000 és 2007 között dinamikus növekedés mellett 1476 milliárd akkori forintot költött a költségvetés a lakásvásárlások támogatására”. Ez az infláció miatt jelenlegi árakon durván 2100-2500 milliárd forint között lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG