1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Jelentős többséggel döntött az MNB Monetáris Tanácsa az alapkamat 7 százalékon tartásáról. Simor András jegybankelnök elismerte, hogy nőtt a kamatvágást forszírozók száma, de részleteket nem árult el. Az infláció magas marad, újabb kamatcsökkentéshez pedig tartós javulás kellene. A jegybank szerint a jövő évi hiánycél teljesüléséhez újabb kormányzati intézkedésekre lehet szükség.

Különbség a túlnyomó és a jelentős többség között

Simor András jegybankelnök a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy két javaslat volt a Monetáris Tanács előtt, az egyik a kamat tartására, a másik pedig 25 bázispontos csökkenésre vonatkozott. A tanács végül az előbbi mellett döntött „jelentős többséggel.” A Reuters későbbi kérdésére, amely szerint a múltkori döntéskor használt „túlnyomó” és most használt „jelentős” többség szóhasználat közötti különbség arra utal-e, hogy nőtt a kamatvágást szorgalmazók száma, a jegybankelnök elismerte, hogy igen, azonban egyelőre nem árult el további részleteket.

2014-ig maradhat a cél fölött az infláció

A jegybankelnök az inflációs folyamatokról elmondta, hogy továbbra is kettős hatás van az infláció terén. A reálgazdaság oldaláról mérsékelt marad az inflációs nyomás, ugyanakkor az ÁFA és jövedékiadó-emelések hatása, a Széll Kálmán terv eddig bejelentett intézkedései, illetve a kormány azóta nyilvánosságra került tervei az MNB szerint tartósan a cél fölött tartják az inflációt, ami így nemcsak idén, hanem 2013-ban is a kívánt szint fölött maradhat. Simor szerint viszont 2014-re teljesülhet az elvárt (3százalékos) éves árszínvonal emelkedés.

A jegybankelnök elmondta, hogy a jövedékiadó-emelés közvetlenül a fogyasztói árakban jelentkezik, de például a tranzakciós adó bevezetése a termelési költségeket növeli, így azon keresztül közvetetten növeli az árszintet. Közben tompul a belső kereslet, illetve romlik a munkaerőpiaci helyzet, ami viszont csökkenti az árnyomást, ami inflációs szempontból kedvező. Simor András elmondta, hogy a Monetáris Tanács mindent elkövet annak érdekében, hogy a kormányzati intézkedések hatása ne legyen másodkörös és az inflációs várakozások a cél közelében maradjanak.


Az alapkamat alakulása

Nyomott marad a reálgazdaság és a beruházások, az autóipar viszont hasít

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is úgy számol, hogy a reálgazdaság teljesítménye idén még csökkenni fog, és jövőre is csak szerény növekedés lesz. A kibocsátás elmarad a potenciális szintjétől, a beruházások visszaesnek, egyedül a nagy autóipari beruházások oldaláról mutatkoznak bíztató folyamatok. A növekedés fő támasza továbbra is az export, bár ennek növekedése a jegybank szerint idén érdemben lassul, összhangban a felvevő piacok lassulásával. Mindeközben szigorodnak a banki hitelfelvételi feltételek, emiatt pedig továbbra is gondban lesznek a vállalkozások. Simor András felhívta a figyelmet a megszűnő vállalkozások növekvő számára.

De akkor mikor csökkenhet az alapkamat?

Simor András azt mondta, hogy a kockázati megítélésünk ugyan javult az elmúlt időszakban, azonban annak tartós javulása szükséges a kamatszint csökkenéséhez, ahogy tartós javulás kell szerinte ehhez az infláció terén is. A jegybankelnök úgy vélte, hogy két oka volt a CDS-felár csökkenésének, mégpedig az EKB kamatcsökkentése és az, hogy elkezdődtek a tárgyalások a magyar kormány és az IMF, valamint az EU képviselői között. Simor szerint tartós javuláshoz mindenképpen és minél hamarabb meg kell állapodni az IMF-fel, akiknek képviselőivel egyébként ma este újra találkozik az MNB-elnöke.

A jegybankelnök felhívta a figyelmet, hogy némi bizonytalanság övezi a kormány hiányterveit,. Ugyanis míg a nyár eleji bejelentéseknél még 280 milliárd forintos bevétellel számoltak a tranzakciós illetékből, addigra ma már köztudott, hogy csak 100 milliárd forint az elvárt mennyiség. A jegybank megadóztatását Simor nem tartja érdemi lépésnek, ezért úgy vélte, hogy újabb kormányzati bejelentések jöhetnek, vagy a bevételek növeléséről, vagy a kiadások csökkentéséről. A jegybankelnök azt is mondta, hogy a kormány munkahelyvédelmi programja miatt jelentős kiesés lesz a költségvetési bevételeknél és az ő számításaik szerint a program pozitív hozadékai sem lesznek képesek ezt a kiesést pótolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG