1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Továbbra is a Mol a legnagyobb árbevételű hazai cég, de a top 10-ben több csúcsugrót is találunk. A 2010-es évet az energiaszektor cégei uralták, a Mol 4 298 milliárd forintos bevétellel viszi a prímet
Ismételten összeállította az 500 legnagyobb árbevételű hazai cég listáját a HVG, melyet a ma megjelenő lapszámában tett közzé.

Mivel a pénzintézetek esetében az árbevétel nem értelmezhető, a lista ezeket nem tartalmazza. Az 500 legnagyobbról készült lajstromot a 2010-es adatok alapján állították össze. A top 100 cégei között az energetikai szektor tarolt 24 céggel, majd a nagykereskedelem és az elektronikai ipar képviseltette magát a legtöbb szereplővel.

Páholyban

Szeptemberben minden idők harmadik legtöbb felszámolását és második legtöbb végelszámolását jegyezték fel. A végelszámolások egy év alatt csaknem száz százalékkal emelkedtek, az ennek ellenére bejegyzett több mint négyezer új cég pedig csak erősíti a válságjeleket. Részletek >>>
Az abszolút első a listán a "címvédő" Mol Nyrt., nem nagy meglepetés. Az olajipari óriás árbevétele tavalyhoz képest harmadával, egészen pontosan 32%-kal nőtt, összesen 4 298 milliárd forintra rúgott a tavalyi évben. Második helyen az Audi végzett, a győri gyáróriás 2010-es bevétele 27%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit, de így is "csak" közel harmada annak, amit a Mol elért: egészen pontosan 1 326 milliárd forint - így a Nokia és az Audi helyet cseréltek a listán a 2009-es top 500-as lajstromhoz képest.

A bronzérmet az elektronikai ipar legnagyobb hazai képviselője szerezte meg, ráadásul úgy, hogy tavalyi árbevétele csökkent a 2009-eshez képest, a Nokia bevétele 1017 milliárd forint volt tavaly.

Az ezermilliárdosok klubját erősíti a negyedik helyezett GE Hungary is, míg az álomhatár alatt maradt 987 milliárdos éves árbevételével a Samsung. Hatodik lett a Phillips (így visszakerült a legjobb 10 közé), őt követi a E.On Földgáz Trade, majd pedig top 10-es új belépőként a Panrusgas Gázkereskedelmi Zrt - mely mögött tulajdonosként ott áll az E.On-csoport és az orosz állami Gazprom.


Adatok: HVG

A csúcsugró

2009-ban még csak a 21. volt, az idei listán már 9. a papíráruval foglalkozó Fibria Trading International, mely  a nagykereskedelmi cégek közül egyedüliként került be a legnagyobbak 10-es díszpáholyba. A 10. legnagyobb árbevételű cég 2010-ben a Magyar Telekom volt, melynek bevétele ugyan 5%-kal csökkent, de a 609,5 milliárd forint még elég volt ahhoz, hogy egyedüli távközlési cégként az előkelő fogat tagja maradjon. Ezzel szemben 583 milliárdos bevételével a Tesco éppen hogy kiesett a legjobb 10 közül, melynek egy évvel korábban még tagja volt. A 12. helyen pedig megint egy E.On-csoporthoz tartozó céget találunk, az E.On hungária Zrt., a szolgáltató vagyonkezelője, külön cégként működik, 566,4 milliárdos bevétele azonban így is elismerésreméltó.

Az első 10-ben 3 új szereplő van, közülük a legnagyobbat a Fibria ugrotta: 126%-kal tudta növelni árbevételét. A top 10-et amúgy az elektronikai ipar óriásai (4 cég) valamint az energiaszektor (3) szereplői uralják.

Szektorok versenye

A szektorok versenyét az energiaipar nyerte, a top 500-ból részesedésük árbevétel alapján 29,5%, miközben az 500 cég 13%-ról van csupán szó. A szektor cégeinek árbevétele összesen 9%-kal nőttek. Második helyen az elektronikai ipart találjuk, melynek részesedése 14,5% az összárbevételből. Figyelemreméltó adat, hogy ezen cégek bevételében 92% az export aránya, míg az energiaipari cégek esetében ez csupán 30%. Harmadik helyen a szektorokat tekintve a nagykereskedelmet találjuk, mely csupán 11%-kal tudta növelni az árbevételét az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevétel harmada itt is az exportból származik (36%). 

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG