Hirdetés
Hirdetés

Az egyik guru temeti a bitcoint, a másik szerint most kell megvenni

Fellegi Tamás, 2018. január 24., 16:36

Hónapok óta a bitcoin és általában a kriptodevizák kötik le a befektetők érdeklődését, igaz, most a tőzsdék is csúcsra járnak, van mivel foglalkozni. A bitcoin azonban, szemben a részvényindexekkel, megfelezte értékét, így sokan elgondolkoznak, hogy ez a remek vételi alkalom, vagy a vég kezdete. A profik véleménye is megoszlik.

Már kipukkadt?

Egy régi tőzsdés a Wall Streeten, Peter Bockvar azt gondolja, hogy összeomlás vár a kriptovaluták sorsára, bár azt nem tudja, hogy ez egy hirtelen esemény lesz vagy egy folyamatos lecsorgás. Szerinte az egész egy lufi, ami már meg is kezdte az eresztést, túl vagyunk a csúcson. Ha valami ilyen parabolikus emelkedésen megy túl, mint a bitcoin, az általában vissza is tér oda, ahonnan a parabola kezdődött. Ennek megfelelően a bitcoin árfolyamát egy éven belül 1000 és 3000 dollár közé várja (most 11 ezer körül van, 20 ezer volt a tető).

Bockvar a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az összeomlás a jegybankok kamatemeléseivel egyidőben fog lezajlani. Az egész kriptovaluta-mániáért a jegybankokat tartja felelősnek, mivel szerinte az ő rendkívül laza monetáris politikájuk hozta ezt létre. Ha nem lett volna eszközvásárlási program, azaz fedezetlen jegybanki pénzkibocsátás, a kriptodevizák sem jöttek volna létre, illetve ha létre is jönnek, nem kapja fel őket a közönség, mert nem lett volna különlegesen nagy kockázatvállalási hajlandóság.

Hirdetés

A bank óvatos

Az UBS befektetési bank vezetője, Axel Weber azt mondja, hogy a bitcoin erősen spekulatív befektetési eszköz, ezért nem ajánlja ügyfeleinek. A szakember a Davosban a világgazdasági fórumon elmondta, hogy különbséget tesznek az intézményi és a magánbefektetők között, ha a bitcointról van szó. Ha egy intézményi befektető vásárolni akar, számára felkutatják a lehetőséget és végrehajtják az ügyletet, mert úgy gondolják, hogy ők fel tudják mérni a kockázatokat, később nem okolhatják a bankot a saját esetleges veszteségükért.

A magánszemélyeknek azonban nem teljesítenek kriptodevizás megbízást, mert ha később baj lesz, a veszteségért esetleg a bankot okolják, aki eladott nekik ilyen terméket. A válság után is sokan a bankokat okolták, hogy nehezen áttekinthető, bonyolult pénzügyi termékeket adtak el az ügyfeleknek, így most nem akarnak még egyszer ilyen helyzetbe kerülni. A bitcoint és a többi hasonló eszközt a szakember nem tartja valutának, hanem egy spekulatív eszköznek, és az intézményi ügyfeleket is figyelmezteti a kockázatokra.

Alkalmi vétel

Egy harmadik, ezúttal optimista véleményt ugyancsak egy befektetési szakember, Brian Kelly, a BK Capital Management alapítója fogalmaz meg. Szerinte most, amikor sokan temetik a bitcoint, itt a vétel ideje. Az árfolyam a felére esett, ami pont jó arra, hogy kirázza a bitcoint a gyenge kezekből, és a stabilakba kerüljön. Ugyanakkor a szakember szigorú szabályok betartását javasolja a befektetőknek.

Az első, hogy a befektető csak tőkéje 1-5 százalékát kockáztassa, mivel mégiscsak kockázatos, új technológiáról van szó. Egy eszköz, amiben ekkora áringadozások vannak, hatalmas nyereség lehetőségével kecsegtet, de a veszteség is benne van a pakliban, akár a teljes befektetett összeg is elveszhet. A következő tanács: ha már megvan valakinek a befektetés, és keletkezik rajta 20-30 százalék nyereség, ne adja el, hisz nem ezért vállalt ekkora kockázatot. A harmadik tanács: ha esik 50 százalékot a bitcoin, ne ijedjen meg a befektető, inkább rá se nézzen, várja a sokszorozást. Ez a stratégia nyilván akkor működőképes, ha az ár újra felszalad a csúcsra, esetleg ott kitör, és még sokkal magasabbra megy. Ha viszont mégsem jön össze a nagy nyerő, a tőke kis hányada veszik el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)