Hirdetés
Hirdetés

Remegnek a befektetői térdek, lenyomták a Molt és a forintot a végén

Eidenpenz József, 2017. április 11., 19:14
Cimkék
arany
, OTP
, Mol
, Richter
, tőzsde
, DAX
, forintárfolyam
, BUX

A nemzetközi politikai feszültségekkel magyarázzák, hogy ma mélyrepülést mutatott be a legtöbb fontos részvényindex. Kimozdult mélypontjáról a VIX volatilitás-mutató, ami erős kockázatkerülésről árulkodik, ráadásul száguld a nemesfémek ára. A BUX is esett rendesen, az OTP nagyot, a Mol csak kicsit és csak a végén. Már 312 felett jár az euró.

Rossz volt ma a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, amit főleg a nemzetközi politikai feszültségekkel magyaráznak. Nem volt elég a múlt heti szíriai gáztámadás és annak megtorlása, most Korea felé irányítottak pár hadihajót, és folyik a verbális ütésváltás. Szíria körül is izzanak az indulatok, megpróbálják rávenni Oroszországot, hogy ne támogassa tovább a tömeggyilkos diktátort.

Az európai színtéren a ZEW konjunktúraindex Európában pozitív lett, ám nem tudta meghatni a befektetőket. Az USA máris vámokkal büntet egyes külföldi cégeket, a német sajtó szerint így járt a Salzgitter ipari konszern. A részvény három százalékkal esett.

Hirdetés

A német DAX és az EuroStoxx 50 európai index 0,4 százalékkal estek, a francia CAC azonban nem változott, és a brit mutató 0,2 százalékkal emelkedett. Az USA főbb indexei 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak jelenleg.

Budapesten a BUX index a délután közepéig pluszban volt, azután lassan lefelé csorgott. A záró szakaszban még taszítottak egyet rajta, így 0,8 százalékkal esett. A Mol általában 21 ezer felett járt, de a végén lenyomták 20 865-ig, ez 0,2 százalékos csökkenés. Az OTP másfél százalékkal 8100-ra zuhant. A Richter 1,1 százalékkal 6588-ra, a Telekom csak egy forinttal 490-re csúszott. A Mol forgalma kiugró volt, erős intézményi aktivitásra utal, 14,7 milliárd forint közelében alakult.

Erősödött az euró, amit az új francia közvélemény-kutatási eredményekkel magyaráznak. Valószínűleg a várt alatt maradó hazai infláció miatt gyengül a forint, amiben az a logika, hogy emiatt tovább lehet alacsony a kamat, gyengítheti a forintot az MNB. Az euró volt 312,30 is, este visszacsúszott 311,80-ra.

A kockázatkerülés több fronton is látszik. A napokban a VIX „félelemindex” (az S&P 500 indexre kötött határidős üzletek ingadozását mutatja) kimozdult több hónapos tetszhalott állapotából, már tegnap is erőteljesen emelkedett, ma pedig megtáltosodott, és nyolc százalékkal ment fel. Nagyon veszik a kötvényeket, az aranyat, az ezüstöt, az utóbbiak 1,3, illetve 1,7 százalékkal drágultak. A menedékeszköznek számító japán jen is egy százalékkal drágult a dollárhoz képest.

Az olaj volt pluszban is, mínuszban is, most alig tér el az ára a hétfő estitől.

Ma nem folytatódott a török részvények hétfői emelkedése, de a líra 0,7 százalékkal erősödik az euróhoz és 0,8 százalékkal a dollárhoz képest. A Concorde Trading blog szerint mostanában számos elemző vélte úgy, hogy a török eszközök alulértékeltek, és a vasárnap esedékes népszavazás után megszűnik egy adag bizonytalanság, bármi is legyen a végeredménye. (A török politikai helyzetről itt írtunk.)

Lássanak csodát, csak pár nappal a svájci frankéhoz hasonló árfolyamküszöb eltörlése után máris eljött a nap, amikor a cseh deviza nem erősödött tovább. Ma, ha csak 0,1 százalékkal is, de gyengült (26,66 korona az euró), ami erősíti azokat a véleményeket, hogy túl sokan spekuláltak erősödésre és vásároltak korábban koronát. Ők most bajba kerülhetnek, ha nem tudják kinek eladni azt.

A Lufthansa egy elemzői ajánlás és utasszámok közzététele után 3,7 százalékkal emelkedett. Az USA-ban az United Continental nevű légitársaság részvényei viszont három százalékkal zuhantak, mert az internetet bejárták a durva képek, amint egy utast levonszoltak a gépük fedélzetéről.

Légitársasággal foglalkozott ma a KBC Equitas is, szerinte az amerikai fapados Spirit Airlines állhat nagy fordulat előtt. Néhány hónapos korrekciót követően komoly fordulatot mutatott be a napokban a részvény, „így a nagyon ígéretes technikai kép alapján technikai alapú vételi ötletet fogalmazunk meg a részvényre” - írták. Szerintük 15 százalék feletti hozampotenciállal kecsegtet.

A rossz hangulathoz Amerikában hozzájárulhatott, hogy a Fed elnöke, Janet Yellen eléggé aggodalmasan beszélt a gazdaságról. Erről az Erste Befektetési írt reggel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?