Hirdetés
Hirdetés

Remegnek a befektetői térdek, lenyomták a Molt és a forintot a végén

Eidenpenz József, 2017. április 11., 19:14
Cimkék
arany
, OTP
, Mol
, Richter
, tőzsde
, DAX
, forintárfolyam
, BUX

A nemzetközi politikai feszültségekkel magyarázzák, hogy ma mélyrepülést mutatott be a legtöbb fontos részvényindex. Kimozdult mélypontjáról a VIX volatilitás-mutató, ami erős kockázatkerülésről árulkodik, ráadásul száguld a nemesfémek ára. A BUX is esett rendesen, az OTP nagyot, a Mol csak kicsit és csak a végén. Már 312 felett jár az euró.

Rossz volt ma a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, amit főleg a nemzetközi politikai feszültségekkel magyaráznak. Nem volt elég a múlt heti szíriai gáztámadás és annak megtorlása, most Korea felé irányítottak pár hadihajót, és folyik a verbális ütésváltás. Szíria körül is izzanak az indulatok, megpróbálják rávenni Oroszországot, hogy ne támogassa tovább a tömeggyilkos diktátort.

Az európai színtéren a ZEW konjunktúraindex Európában pozitív lett, ám nem tudta meghatni a befektetőket. Az USA máris vámokkal büntet egyes külföldi cégeket, a német sajtó szerint így járt a Salzgitter ipari konszern. A részvény három százalékkal esett.

Hirdetés

A német DAX és az EuroStoxx 50 európai index 0,4 százalékkal estek, a francia CAC azonban nem változott, és a brit mutató 0,2 százalékkal emelkedett. Az USA főbb indexei 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak jelenleg.

Budapesten a BUX index a délután közepéig pluszban volt, azután lassan lefelé csorgott. A záró szakaszban még taszítottak egyet rajta, így 0,8 százalékkal esett. A Mol általában 21 ezer felett járt, de a végén lenyomták 20 865-ig, ez 0,2 százalékos csökkenés. Az OTP másfél százalékkal 8100-ra zuhant. A Richter 1,1 százalékkal 6588-ra, a Telekom csak egy forinttal 490-re csúszott. A Mol forgalma kiugró volt, erős intézményi aktivitásra utal, 14,7 milliárd forint közelében alakult.

Erősödött az euró, amit az új francia közvélemény-kutatási eredményekkel magyaráznak. Valószínűleg a várt alatt maradó hazai infláció miatt gyengül a forint, amiben az a logika, hogy emiatt tovább lehet alacsony a kamat, gyengítheti a forintot az MNB. Az euró volt 312,30 is, este visszacsúszott 311,80-ra.

A kockázatkerülés több fronton is látszik. A napokban a VIX „félelemindex” (az S&P 500 indexre kötött határidős üzletek ingadozását mutatja) kimozdult több hónapos tetszhalott állapotából, már tegnap is erőteljesen emelkedett, ma pedig megtáltosodott, és nyolc százalékkal ment fel. Nagyon veszik a kötvényeket, az aranyat, az ezüstöt, az utóbbiak 1,3, illetve 1,7 százalékkal drágultak. A menedékeszköznek számító japán jen is egy százalékkal drágult a dollárhoz képest.

Az olaj volt pluszban is, mínuszban is, most alig tér el az ára a hétfő estitől.

Ma nem folytatódott a török részvények hétfői emelkedése, de a líra 0,7 százalékkal erősödik az euróhoz és 0,8 százalékkal a dollárhoz képest. A Concorde Trading blog szerint mostanában számos elemző vélte úgy, hogy a török eszközök alulértékeltek, és a vasárnap esedékes népszavazás után megszűnik egy adag bizonytalanság, bármi is legyen a végeredménye. (A török politikai helyzetről itt írtunk.)

Lássanak csodát, csak pár nappal a svájci frankéhoz hasonló árfolyamküszöb eltörlése után máris eljött a nap, amikor a cseh deviza nem erősödött tovább. Ma, ha csak 0,1 százalékkal is, de gyengült (26,66 korona az euró), ami erősíti azokat a véleményeket, hogy túl sokan spekuláltak erősödésre és vásároltak korábban koronát. Ők most bajba kerülhetnek, ha nem tudják kinek eladni azt.

A Lufthansa egy elemzői ajánlás és utasszámok közzététele után 3,7 százalékkal emelkedett. Az USA-ban az United Continental nevű légitársaság részvényei viszont három százalékkal zuhantak, mert az internetet bejárták a durva képek, amint egy utast levonszoltak a gépük fedélzetéről.

Légitársasággal foglalkozott ma a KBC Equitas is, szerinte az amerikai fapados Spirit Airlines állhat nagy fordulat előtt. Néhány hónapos korrekciót követően komoly fordulatot mutatott be a napokban a részvény, „így a nagyon ígéretes technikai kép alapján technikai alapú vételi ötletet fogalmazunk meg a részvényre” - írták. Szerintük 15 százalék feletti hozampotenciállal kecsegtet.

A rossz hangulathoz Amerikában hozzájárulhatott, hogy a Fed elnöke, Janet Yellen eléggé aggodalmasan beszélt a gazdaságról. Erről az Erste Befektetési írt reggel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jövő héten kezdődik az őrültek háza az albérletpiacon

Jövő héten kezdődik az őrültek háza az albérletpiacon

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével pörög fel igazán az egyetemvárosi lakások és albérletek piaca. Az ingatlanok tovább drágultak, az elmúlt évben a frekventált fővárosi kerületekben átlag 25-30 százalékos, az érintett vidéki városokban átlag 10-12 százalékos volt az áremelkedés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?