Hirdetés
Hirdetés

Elfogadták az adótörvényeket: ezek változtak utolsó pillanatban

2013. november 18., 18:33

Összesen 87 ponton módosítja a jövő évi adótörvényeket a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott javaslatcsomag, amelyet az Országgyűlés elfogadott. Varga Mihály szerint egy gyakorlatias adótörvényt fogadtak el, ami a mindennapi életet könnyíti meg.

Varga Mihály sajtótájékoztatót tartott az adótörvényekről

Hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy a szabályosan működő vállalkozások terhei csökkenjenek. Olyan módosításokat fogadtak be, amelyeknek egy részét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen, javaslataikat meghallgatva kezdeményeztek.

Hirdetés

A családi adókedvezmény módosítása - a jövőben a járulék terhére is igénybe lehet venni - 260 ezer családot érint. A módosítás 53 milliárd forintnyi kedvezményt hagy azoknál a családoknál, amelyek korábban nem tudták igénybe venni azt, mert nem volt elegendő adóalapjuk ehhez.

A házastársak közötti vagyonszerzés illetékmentes lesz, egyenes ági rokonokkal szemben a házastárs hátrébb sorolása meg fog szűnni az illetéktörvényben. A vagyongyarapodás sincs kizárva - mondta a miniszter.

Elfogadta a Parlament az új adótörvényeket. Az utolsó pillanatokban egy nagyobb módosító csomagot is benyújtott a költségvetési bizottság a javaslathoz: a parlament honlapján elérhető javaslat szigorítja a jövedéki adó dohánytermékekre vonatkozó előírásait: a cigaretták kézi töltésére szolgáló elektromos berendezést, vagy nagyobb kapacitást lehetővé tevő kézi eszközöket csak adóraktár részére engedik értékesíteni.

Ugrik a büntetés összege

A javaslat a szárított dohány, illetve a fermentált dohány nyomon követhetősége érdekében regisztrációs eljáráshoz köti az ilyen termékek exportját, importját, valamint azok birtoklását, illetve az azokkal való rendelkezést.

Keretek közé szorítja a módosítás a termelői dohány fogyasztásához szükséges eszközök forgalmazását, ideértve a cigarettapapírt, a cigarettahüvelyt, valamint a dohánylevél-töltőt. A jelenlegi 1000 forintról 100 ezer forintra nő a bírság a szárított dohánnyal való tiltott kereskedés esetében, a cigarettatöltő berendezés értékesítését 500 ezer és 50 millió forint között büntethetik, egy darab illegális cigarettapapír eladása 500 forintos büntetéssel jár.

Változnak az életbiztosítás egyes szabályai

A javaslat úgy pontosítja az életbiztosítás szabályait, hogy a biztosításnak csak a haláleseti vagy megbetegedéshez, balesethez kapcsolódó szolgáltatása lehet adómentes. Az indokolás szerint ez a pontosítás azért szükséges, mivel az említett biztosítás átalakítható nyugdíjbiztosítássá vagy járadékbiztosítássá, melynek szolgáltatása szintén adómentes. A pontosításra azért van szükség, hogy az úgynevezett teljes életre szóló biztosítások esetében az adókötelezettség a biztosítás átalakítása útján ne legyen elkerülhető.

A javaslat új átmeneti rendelkezést iktat be, amely biztosítja, hogy a nyugdíjbiztosítási szerződések után érvényesíthető kedvezményt csak a 2013. december 31-ét követően megkötött új szerződések esetében lehessen alkalmazni. 

Belépőjegy adómentesen

Januártól sporteseményekre adómentes tiszteletjegyet, bérletet nemcsak sportesemény-szervező tevékenységet folytató szervezetek, hanem más kifizetők, juttatók is összeghatártól függetlenül adhatnak adómentesen a magánszemélyeknek, de csak akkor, ha a belépőjegy, a bérlet a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre való belépésre jogosít. 

Az indítvány szerint az adópolitikáért felelős miniszter felhatalmazást kap arra, hogy az online-kasszáknál a kötelező adatszolgáltatáshoz szükséges szolgáltatásokra hatósági árat szabjon meg.

A módosítással a majorok, a mocsárként nyilvántartott területek, az egységes adójogi megítélés érdekében a tanyákhoz hasonlóan nem tartoznak majd a telekadó hatálya alá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX41845.95+1.48%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?