Hirdetés
Hirdetés

Ha földed van, aranybányád van: újabb óriási áremelkedés, és még nincs vége

Gáspár András, 2017. december 01., 08:21

2016-ban folytatódott az áremelkedés a termőföldpiacon. A földterületek értéke átlagosan 11,2 százalékkal haladta meg a 2015. évi szintet, így egy hektár szántó országos átlagban 1,22 millió forintot ért. A Takarék Csoport adatai szerint az elmúlt öt évben megduplázódtak a földárak - és még ez sem tűnik eltúlzottnak.

Mezőgazdasági jármű tárcsázza a termőföldet Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Mezőgazdasági jármű tárcsázza a termőföldet Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Egyetlen év alatt 10,7 százalékos emelkedés - reálértéken!

A földterületek értéke 2016-ban nominálisan 11,2 százalékkal emelkedett, míg 2015-ben 9,9 százalékos drágulásra került sor. Reálértéken (azaz az infláció hatását is figyelembe véve) 10,7 százalékkal értek többet a földterületek 2016-ban, mint egy évvel korábban.

Nehezebb földhöz jutni, mégis emelkedik az ár - hogy lehet ez?

A Takarék Termőföldindex 2016-ben ismét áremelkedést mutatott, a drágulás gyorsult az előző évhez képest, bár a tempó elmaradt a 2012-2014 közötti időszaktól. Első ránézésre meglepőnek tűnik a növekedés ismételten nagyobb üteme, mivel a földforgalmi törvény 2014 közepi bevezetése után erőteljesen visszaesett a forgalom. A tulajdonszerzés szigorítása miatt stagnáló árakra lehetett számítani, ennek ellenére már második éve emelkednek az árak.

Hirdetés

A Takarék csoport szerint a szigorítás ellenére bekövetkezett áremelkedés a Földet a gazdáknak! programnak és az ehhez kapcsolódó kedvező finanszírozási lehetőségeknek tudható be. A program adásvételi tranzakciói még nem zárultak le teljes mértékben, ezért az idei Termőföldindexben nem szerepel az összes tranzakció, de az előzetes számítások szerint azonban további áremelkedés következett be, a 185 ezer hektárnyi tranzakció országos átlagára 1,4 millió forint/hektár volt.

A szántóknál 1,2 millió fölött az átlagár

Egy korábbi elemzés is arra jutott: a két évvel ezelőtt meghirdetett Földet a gazdáknak program hatására 2016-ban két és félszeresére nőtt a termőföld-forgalom, és ez vezetett az árak újabb jelentős emelkedéséhez. Ma már öt megye kivételével egymillió forint feletti az átlagos hektárár >>

A szántók átlagára 2016-ban tovább nőtt, átlagosan 1,218 millió forintra hektáronként - ez 12 százalékos emelkedést jelent.

Az árak 2016-ban az ország összes régiójában ismét emelkedtek, a legjobban a Nyugat-Dunántúlon, ahol átlagban 23,4 százalékkal többért cseréltek gazdát a területek, mint az előző év azonos időszakában.

A legdrágább területek az Észak-Alföldön vannak, de a Nyugat-Dunántúl is megelőzte a 2015 előtt hosszú ideig a legdrágábbnak számító Közép-Magyarország régiót. A legolcsóbban tavaly továbbra is Észak-Magyarországon lehetett szántóterülethez jutni, ahol az árak nem érték el a 750 ezer forintot hektáronként.

Művelési ágak szerinti áralakulás 2007 és 2016 között (Forrás: TAKARÉK Termőföldindex)
A szántóföldek átlagárai 2016-ban Magyarország egyes megyéiben (Forrás: TAKARÉK Termőföldindex)

A gyep, a rét és a legelő drágul a leggyorsabban

Művelési ágak szerint legjobban a gyepek, a rétek és a legelők drágultak, a második helyen a szántóterületek álltak, míg a harmadik legjelentősebb mértékű drágulást a gyümölcsösök mutatták.

Nincs megállás 2,5 millióig?

A mezőgazdasági termeléssel elérhető jövedelmeket figyelembe vevő modell alapján az árszint még nem túlzott - véli a Takarék csoport. A Takarék Termőföldindex elemzése szerint 2,5 millió forint/hektár körül van az a szint, ami felett egy átlagos adottságú hazai földnél már megkérdőjelezhető a cash-flow alapú megtérülés.

A szántóföldek átlagárai 2016-ban Magyarország egyes megyéiben (Forrás: TAKARÉK Termőföldindex)
Művelési ágak szerinti áralakulás 2007 és 2016 között (Forrás: TAKARÉK Termőföldindex)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?