1p
Tavaly decemberben jelent meg az a törvénymódosítás, mely értelmében 2012-től a munkáltató által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé válik.

A Generali kutatása szerint évente 5-6 alkalommal fordulunk orvoshoz, nem számítva a különböző szűrővizsgálatokat, ezeknek ráadásul ára van. A biztosító felmérése szerint nagyjából 30 ezer forintot fizetünk ki így az egészségünkért évente.

A betegbiztosításból jut az állami ellátórendszer fejlesztésére is

Azt pedig senkinek sem kell nagyon ecsetelni, hogy az állami - és magánegészségügyi ellátások között mekkora különbség van, nemcsak a várólisták hossza, de a szolgáltatás és az infrastruktúra minőségében is. Tavaly decemberben jelent meg az a törvénymódosítás, melynek értelmében 2012-től a munkáltató által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé válik. Ez pedig sokak előtt kinyithatja a drágább magánorvosi kezelések lehetőségét.

A hazai piacon elérhető egészségbiztosítások eddig csak az ellátások összegére terjedtek ki, a gyakorlatban ezt a páciensek azonban hálapénzre költötték. Csakhogy a hálapénzt nem lehet infrastrukturális fejlesztésekre vagy az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére költeni - ha viszont a biztosító a kezelést fizeti ki a biztosított helyett, akkor az megoldhatja ezt a problémát. A fent említett törvénymódosítás már ezért is nagy változást jelenthet az egészségügyben és a biztosítási piacon is.

Adómentes biztosítási díj

A vállalatok számára lehetőség nyílik a béren kívüli juttatások körének újragondolására, és a cafeteria-rendszeren belül vagy egyéb, béren kívüli juttatásként biztosíthatják munkavállalóik számára a magán egészségügyi szolgáltatások igénybevételét. A törvénymódosítás – a munkáltatók közreműködésével - a munkavállalók széles köre számára jelenthet hozzáférést a magasabb színvonalú, hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz, és jelenthet megoldást a hosszú várólisták és a hálapénz elkerülésére, hiszen azzal nem jutunk többletszolgáltatáshoz és ellehetetleníti az amúgy is alulfinanszírozott magyar egészségügyi rendszer fejlesztését.

A Generali és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) előzetes számításai szerint a törvénymódosítás következtében rövid időn belül, akár már 2-3 év alatt 50 milliárdosra is nőhet ez az új piac. Ez már csak azért örvendetes, mert a magyar egészségügynek egyszerűen szüksége van a magántőke bevonására. 

A hazai biztosítási piacon már régóta elérhetőek az úgynevezett ”szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások”, melyek nem csupán a magánegészségügyi ellátás árának kifizetésében jelentenek nagy segítséget, hanem a biztosítók a gyógyuláshoz szükséges, különféle egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos „betegút” szervezési feladatokat is átvállalják az ügyfelektől. Ezeket a biztosításokat – szemben az egészségpénztári termékekkel – az emberek kizárólag a saját egészségi állapotuk javítására és "karbantartására" fordíthatják.  A szolgáltatás igénybevételekor az ügyfél „helyett”  a biztosító fizet a szolgáltatónak.

Évente 100 milliárd megy el hálapénzre

A magyar egészségügy a strukturális problémák mellett már hosszú évek óta alulfinanszírozott, így a kórházakban és rendelőkben tevékenykedő egészségügyi dolgozóknak is egyre nehezebb körülmények között kell nap mint nap helytállniuk. Az egyes betegségtípusok esetén kialakult, akár fél év hosszúságú várólisták és a becslések szerint a lakosság által kiadott évi 100 milliárdos hálapénz is jelzi, hogy az öngondoskodásnak és a munkáltatói gondoskodásnak köszönhetően az egészségbiztosítás szerepe a jövőben egyre inkább nőni fog. Ebben a folyamatban úgy gondolom, nagyon jelentős, pozitív változást hozhat a nemrég elfogadott törvénymódosítás”. – mondta el a véleményét Paál Zoltán, a Generali-Providencia Biztosító személybiztosításért felelős vezérigazgató-helyettese.

A szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosításhoz hozzátartozik, hogy különféle egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos „betegút” szervezési feladatokat is átvállal a biztosító, sőt a biztosítás terhére különféle szűrővizsgálatok is elvégezhetőek.

A Generali szerint ez a piac növekedés előtt áll, hiszen tömeges igény mutatkozik rá. A biztosítók célja a megszokottnál jobb minőségű egészségügyi szolgáltatások biztosítása, függetlenül attól, hogy ez állami vagy magánintézményben történik. Ez azért is fontos, mert a magánrendelők elsősorban járóbeteg-ellátást és diagnosztikát látnak el, míg a bonyolult beavatkozásokat vagy a krónikus betegségek kezelését csak az állami kórházak tudják ellátni A Generalinál úgy látják, hogy a magánbiztosítók szerepvállalása minden szereplőnek jó, általa pénz kerül az állami ellátásba is, amit infrastruktúrára és bérekre költhetnek. Nem utolsó sorban ez növeli a transzparenciát is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG