1p
A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások piacára új szereplő lép, a magyar tulajdonú CIG Pannónia innovatív termékekkel és ambiciózus célokkal veszi fel a versenyt a "nagyokkal" - derült ki a biztosító mai sajtóeseményén, ahol aláírták a CIG és a nemzetközi orvoshálózat, a Best Doctors közti együttműködést.

Az éles piaci versenyt jól jellemzi, hogy az eddig erre a piacra belépő biztosítók termékeihez képest alapvetően újszerű szolgáltatással lép az egészségbiztosítások piacára a CIG Pannónia Életbiztosító. A törvényi háttér megváltozása miatt év eleje óta a magánbiztosítóknak lehetősége van arra, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat finanszírozó biztosításokat kínáljanak ügyfeleiknek, mindehhez ráadásul még adókedvezmény is társul. Ennek megfelelően a CIG a magánszemélyek mellett a cégeket is megcélozta, új termékeik lényege, hogy kedvező áron külföldi gyógykezelést és magas színvonalú diagnosztikát kínálnak a biztosítottaknak.



400 milliárdos piac

Mint a mai sajtóeseményen elhangzott, a szakma már 22 éve várt arra, hogy a magán-egészségbiztosítások piacát megnyissák. Horváth Béla, a CIG Pannónia Életbiztosító igazgatóságának elnöke szerint a szakértők által 50 milliárdosra taksált piacban bőven potenciál, 300-400 ezer ügyfél érhető el, ami azt jelenti, hogy a magán-egészségbiztosítások piaca díjbevételben elérheti az életbiztosítások 400 milliárdos (ez a harmada annak, amit a költségvetés az egészségügyre fordít) volumenét 15-20 éven belül. A CIG célja, hogy meghatározó szereplője legyen ennek a piacnak.

A 4 új termék kidolgozásában a CIG partnere a 30 országban jelenlévő orvosi hálózat, a Best Doctors volt, az együttműködésről szóló szerződést ma írta alá Horváth Béla és Frank Ahedo, a Best Doctors európai vezérigazgatója.

Diagnózis 16 napon belül és külföldi kezelés

"A legjobb orvosok"
A Best Doctorst két harvardi professzor alapította 1989-ben, olyan orvosok hálózata, akiket a szakterületükön a kollégáik a legkiválóbbnak ítélnek meg. Ma már 30 országban van jelen a cég, közel 50 ezer szakembert fog így össze és 430 szűkebb orvosi szakterületet fed le a hálózat. Szolgáltatásaik mától Magyarországon is elérhetőek.

A Best Doctors szolgáltatásai így Szlovénia után Magyarországon is elérhetőek. A cég második orvosi szakvéleményt állít ki ügyfeleinek, ehhez nem kell más, minthogy a páciens elküldje leleteit a Best Doctors szakértőinek, akik 16 napon belül felállítják a diagnózist - a cég tapasztalatai szerint az esetek majd 40%-ban kell más kezelési módot ajánlani az ügyfeleknek, mint amit eredetileg kaptak. A cég ezen kívül vállalja, hogy megkeresi a páciens számára legjobb egészségügyi intézményt, bárhol is legyen az a világon. Itt kapcsolódik be a CIG Pannónia, mely biztosításai révén fedezetet nyújt az ügyfeleinek ezen szolgáltatásokra.

A biztosítások esetenként 1 millió euró (egy biztosítottra a biztosítás teljes időtartama alatt legfeljebb 2 millió euró) értékig fedezik a külföldi orvosi kezelést is, amelyet szintén a Best Doctors intéz teljes körűen - mondta el Sallai Linda, a biztosító termékfejlesztési igazgatója. Ez utóbbi biztosítás ötféle betegség- és kezeléscsoportra vehető igénybe: rákos daganatok, by-pass műtét, szívbillentyű csere, idegsebészeti műtét és élő donoros szerv- és szövetátültetés.

1 millió eurós fedezet, családtagokra is kiterjeszthető biztosítások

Lássuk a számokat: hány forintba kerül a külföldi ellátás?
Horváth Béla elmondta, hogy a CIG küldetésnek tekinti, hogy ügyfelei jó minőségű egészségügyi ellátásban részesüljenek, a céljuk az volt az új biztosítási konstrukciókkal, hogy az alapvetően drága külföldi kezeléseket elérhetővé tegyék minél szélesebb körben. Mit jelent ez forintra lefordítva?

Sallai Linda elmondta, a magánszemélyeknek szóló Best Doctors biztosítások 600 eurós (170 ezer forint) éves díjon elérhetőek, a kiegészítő biztosítások 211 eurótól, míg a csoportos biztosítások (egyéni díj) 260 eurós éves díjtól vásárolhatóak meg (konstrukció és bevont családtagok száma/életkora alapján változhat a díj).
Best Doctors-bizrosítások díja (egyéni díj, 19-64 éves korig)
Éves Féléves Negyedéves Havi
Best Doctors
Egészségbiztosítás
169 200 ft
(600 euró*)
86 300 ft
(306 euró)
43 710 ft
(155 euró)
15 000 ft
(53 euró)
Best Doctors
Kiegészítő Egészségbiztosítás
59 500 ft
(211 euró)
30 500 ft
(108 euró)
15 500 ft
(55 euró)
5217 ft
(18,5 euró)
Best Doctors
Csoportos egészségbiztosítás
73 850 ft
(262 euró)
37 800 ft
(134 euró)
19 250 ft
(68 euró)
6475 ft
(23 euró)

* 282 forintos euróárfolyamon számoltunk (a CIG a biztosítási díjakat euróban határozta meg)

A CIG új biztosításainak egyik fajtáját magánszemélyeknek ajánlja (Best Doctors Egészségbiztosítás), e mellé kármentességi bónuszt is ajánlanak, de ezeket a szerződéseket minimum 10, maximum 20 évre lehet megkötni (ennek arányában a biztosítási díj 40-60%-a jár vissza az ügyfélnek, ha a biztosítás időtartama alatt nem veszi igénybe a Best Doctors szolgáltatásait). Halál esetén pedig az összes befizetett díjat visszakapja az "ügyfél".

E mellett kiegészítő egészségbiztosítást is kínál a CIG (euró és forint alapon), amihez kármentességi bónusz és haláleseti kifizetés nem jár, de az 1 milliós fedezet itt is érvényes, valamint a biztosítás kiterjeszthető a családtagokra. Ezt a biztosítást a CIG elsősorban a meglévő ügyfeleknek és a cégeknek ajánlja. A negyedik típusú magán-egészségbiztosítási termékük viszont egyértelműen a cégeknek szól, minimum 10 főtől köthető csoportos biztosítás, melyet évenként lehet meghosszabbítani. Itt még egészségügyi nyilatkozatra sincs szükség, aki belép, azt automatikusan befogadja a biztosító, sőt, bizonyos létszám felett kedvezményeket is ad.

Félév türelmi idő után él a védelem

A CIG egészségbiztosításainak megkötéséhez nem kell orvosi vizsgálaton átesni, önbevallásos alapon csupán két kérdésre kell válaszolni (az elmúlt 10 évben bizonyos betegségekkel kezelték-e, illetve jelenleg áll-e valamilyen kezelés alatt), ez képezi a kockázati elbírálás alapját. A családtagokat ebbe a biztosításba is be lehet vonni. A cégek számára ráadásul nagy előnyt jelenthet, hogy ezek a biztosítások adómentesen adható juttatások, ráadásul költségként is elszámolhatóak.

Sallai Linda elmondta, hogy az 1 milliós fedezeti értékhatár "elméleti", hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy a külföldi kezelések teljes térítési díja nem éri el ezt a szintet - ebbe beletartozik a szállás és az utaztatás ára is, és egy hozzátartozó is elkísérheti a pácienst. A családtagok bevonása kapcsán fontos, hogy 60 éves korig bárkit "befogadnak" és 75 éves korig bent is lehet maradni a biztosításban. A biztosítások évi 5000 euróig fedezik a beteg és egy kísérő utazási díját, valamint 6000 euróig a szállásköltségeket. Fontos, hogy a biztosítások csak Magyarországon kívüli kezelésekre érvényesek, azokat csak magyar lakóhellyel rendelkező ügyfelek vehetik igénybe (illetve évente 91 napnál nem többet külföldön töltő magánszemélyek).

Mindegyik biztosítási termékre igaz, hogy a türelmi idő félév, vagyis ebben az időszakban még nem él a biztosítási védelem.

Külföldön kezdik, de nagy terveik vannak

Horváth Béla, a CIG Pannónia elnöke

A CIG Pannónia célja, hogy a magán-egészségügyi piacon meghatározó szereplő legyen. Hogy a díjbevétel tekintetében milyen felfutásra számít a hazai biztosító, arra Horváth Béla, az igazgatóság elnöke csak annyit válaszolt: "ismernek engem, mindig is ambiciózus terveim voltak, ebben nem változtam".

A Privátbankár kérdésére Sallai Linda elmondta, hogy a Best Doctors-biztosításaikhoz biztosan nem keresnek majd hazai egészségügyi szolgáltatókat, de a biztosító további termékeket is kidolgoz a jövőben, amivel növelheti majd részedését a hazai szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások piacán.

A versenytársak (az Uniqa, a Generali, az Union és az ING kínál egyelőre szolgáltatás-finanszírozó biztosításokat) a hazai egészségügyi szolgáltatókkal szerződtek, nemcsak magáncégekkel, a biztosítók a finanszírozás hiánya miatt felszabaduló állami kapacitásokért is bejelentkeztek, a CIG stratégiája egyelőre ettől eltér, de ha ezen a piacon valóban vezető szerepre vágynak, akkor fel kell venniük a versenyt a hazai egészségügyi szolgáltatásokat kínáló biztosítókkal is.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG