1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok cégnek jelenthet segítséget az elvárt béremelés teljesítéséhez a kedden bejelentett bérkompenzációs pályázat - vélekedik a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az ÁFEOSZ-COOP vezetője. A MSZOSZ pedig azt kéri, az ágazati párbeszéd bizottságokban haladéktalanul kezdődjenek tárgyalások a kompenzáció és az elvárt béremelés végrehajtásáról. Az MGYOSZ az ország iránti bizalom helyreállítását szeretné elérni.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden jelentette be, hogy vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak márciustól azok a cégek, amelyeknek gondot okot az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben. A 21 milliárd forintos keretből várhatóan 450-700 ezer munkavállaló béremeléséhez járulnak hozzá a költségvetésből. A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja, valamint azt, hogy 2012-ben legalább megtartja - vagyis nem csökkenti - dolgozóinak létszámát. Az államtitkár ismertette, hogy az 5 százalékos emelésből 2, illetve 3 százalékos támogatást terveznek, a pályázatok megjelenése február végén, március elején várható.

Majd a konkrét feltételek ismeretében meglátják

Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ-COOP) elnöke az MTI-nek elmondta: a pályázat sok cégnek jelenthet segítséget az elvárt béremelés teljesítésében, de hogy pontosan mennyinek, az majd a konkrét feltételektől függ. Hozzáfűzte, hogy az ÁFEOSZ, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) és az MGYOSZ-szal (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) együtt folyamatosan egyeztet a kormánnyal a pályázati feltételekről.

Az utóbbi kapcsán kifejtette, hogy azokat a cégeket preferálnák, ahol magas az élőmunka-igény, illetve sok a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon (szakmunkás minimálbéren) foglalkoztatott munkavállaló. Emellett várhatóan egy cégen belüli bérszínvonal-mértéket határoznának meg, amely alatt pályázhatnának bérkompenzációs támogatásra.

Havi helyett féléves és éves elszámolás

Zs. Szőke Zoltán szerint ennek a meghatározásánál kiindulópont lehet, hogy körülbelül 180 000 forintos bér felett az öt százalékos emelés már biztosítja a nettó kereset megtartását, a bruttó 216 806 forint felett keresőknél pedig már nincs szükség kompenzációra. Az ÁFEOSZ elnöke azt is elmondta, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a tervek szerint nem havi, hanem egy féléves és egy év végi elszámolás lesz a nyerteseknek.

A versenyszféra várhatóan hamarosan megalakuló új, konzultációs testületéről elmondta, hogy annak működési szabályzata most készül, ennek véglegesítéséről a tervek szerint jövő héten egyeztetnek. Zs. Szőke Zoltán elmondta, hogy az új fórum legalább negyedévente ülésezik majd az NGM, valamint a tavaly decemberi egyeztetéseken részt vevő három-három munkaadói és munkavállalói érdekképviselet részvételével, félévente pedig Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz majd a tárgyalásokon.

Ott kell, ahol sok az alacsony bérű dolgozó

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke szerint a munkaadók jelentős részének megoldást fog jelenteni a kedden bejelentett bérkompenzációs pályázati konstrukció. Kifejtette: azokat a cégeket kell hogy megcélozza a kiírás, ahol a cégen belül jelentős számban és arányban vannak alacsony bérű dolgozók, illetve ahol az összköltségen belül a bérköltségnek jelentős az aránya, tehát a béremelés nemcsak a bérköltségre, hanem az összes költségre is jelentős hatást gyakorol. A gazdálkodási problémákkal küzdő cégeknek különösen fontos a bérkompenzációs pályázat - fűzte hozzá.

Az alelnök szerint a bérkompenzációra összeg szánt körülbelül 100 milliárd forint, kiegészülve a 21 milliárd forintos kerettel, amelyre azok a cégek pályázhatnak, amelyeknek az öt százalékos béremelés végrehajtása is problémát okoz 2012-ben. A cégek érdekeltek abban, hogy a bérkompenzációnak megfeleljenek, hiszen egyébként nem indulhatnak közbeszerzésen, és nem kaphatnak állami támogatást, emellett a munkavállalók motivációja szempontjából is fontos tényező a béremelés - emelte ki Rolek Ferenc.

Nettó keresetcsökkenés jöhet sok munkavállalónál?

A pályázati segítséggel az MGYOSZ reményei szerint a cégek nagy része teljesíteni tudja az elvárt béremelést. A versenyszféra állandó konzultációs fórumáról elmondta: remélik, hogy januárban véglegesül az alapszabály, és január végén elindul a munka, mert nagyon fontos lenne, hogy aktívan dolgozzon ez a konzultációs fórum, sok megbeszélnivaló téma van.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöksége kedden kiadott állásfoglalásában kezdeményezte, hogy az ágazati párbeszéd bizottságokban haladéktalanul kezdődjenek tárgyalások a kompenzáció és az elvárt béremelés végrehajtásáról. Az MSZOSZ szerint a kormány "elhibázott gazdaság- és adópolitikája eredményeként minden korábbinál nehezebb helyzetben kell az ágazati és vállalati tárgyalásokat folytatni a szakszervezeteknek". Kifejtik, hogy az adójóváírás megszüntetése és az egészségbiztosítási járulék egy százalékpontos emelése miatt nagymértékű nettó keresetcsökkenés következhet be a munkavállalók jelentős részénél.

Legyen teljes a kompenzáció

Az MSZOSZ elnöksége szerint a bérkompenzációnak teljesnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy egyetlen érintett munkavállaló nettó keresete sem csökkenhet. Ezért elvárja a kormánytól, valamint a munkáltatóktól, hogy minden esetben ahol erre szükség van, biztosítsák a kellő forrásokat, a bruttó bérek elvárt emeléséhez. Elutasítanak minden olyan törekvést, amely létszámcsökkentéssel, külső munkaerő alkalmazásával, a fekete és szürke foglalkoztatás eszközeivel képzeli el a probléma kezelését - olvasható az állásfoglalásban.

MGYOSZ: Az ország iránti bizalom csak együttműködéssel állítható helyre
Nemzetközi és hazai szinten egyaránt intenzívebb egyeztetéseket, az érintettekkel folytatott szorosabb együttműködést javasol a Kormány számára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A szervezet szerint ez a Magyarország iránti bizalom helyreállításának nélkülözhetetlen eszköze ezért a következő javaslatokat fogalmazza meg a Kormány számára:
- A lehető legrövidebb idő alatt állapodjunk meg az EU-val és az IMF-fel az ország finanszírozásának biztosítása érdekében.
- Tartsunk fenn folyamatos formális és informális jó viszonyt a nemzetközi szereplőkkel.
- A kormányzat kössön tartós békét a bankokkal, és tegye érdekeltté őket a vállalati finanszírozás érdemi bővítésében.
- Minél hamarabb induljon be az érdemi munka a versenyszféra most alakuló állandó konzultációs fórumán.  Ez a fórum lehetőséget ad úgy az előkészítés alatt álló szabályozások egyeztetésére, mint a már életbe lépett, de problematikus szabályozások utólagos hangolására.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG