1p
A munkáltatóknak legkésőbb holnap kell kiadniuk az szja-bevallás kitöltéséhez szükséges igazolást, és sokak postaládájában megjelentek már az adóbevallási egységcsomagok. A gyakorlatilag kétkulcsos, névleg azonban arányos egykulcsos adórendszer miatt is főhet a feje az adóbevallást kitöltőknek. Az adóhatóság segít, ha nem megy, totózzon!

Söralátét ide vagy oda, sajnos idén sem lesz egyszerű az adózók dolga, annak ellenére, hogy idén már  adónyilatkozat kitöltésével is lehet teljesíteni a kötelezettséget. Mivel az összes jövedelem meghatározásában jelentős változások történtek, bonyolultabb a számítás még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint is.

Söralátét: bonyolult és nem mindenkinek járható út

Idén is többféle szja-bevallási lehetőség közül lehet választani azoknak, akiknek nincs akkora szerencséjük, hogy a munkaadójuk vállalja helyettük a feladatot a munkáltatói adómegállapítás keretében. Újdonságot jelent a söralátét néven elhíresült adónyilatkozat, ami kétségkívül rövid, mégsem egyszerűbb a kitöltése, mert nem lehet csak simán átvezetni rá a munkáltatótól legkésőbb január 31-éig megkapott (11M30 jelű) igazoláson lévő adatokat, hanem azokból még számolgatni is kell. Söralátétet (1153 ANY jelű nyomtatványt) csak az tölthet ki, akinek kizárólag egy munkáltatótól származik jövedelme, amely után a tavaly levont adóelőleg és a ténylegesen fizetendő, illetve visszaigényelhető adó különbözete az ezer forintot nem haladja meg. Ilyen összeget az adóhatóság nem tart nyilván, vagyis nem kell kifizetni, és nem is térítik vissza. Azoknak tehát, akik ennél nagyobb összeget szeretnének visszakérni az adóhatóságtól, nem a söralátétet kell kitölteni.

Ez a bevallási időszak sem lesz könnyebb



Ha nem megy, totózzon!

"Az IMF még nem látja át a magyar adórendszert"
Az egykulcsos adórendszer miatt is nagy az európai nyomás a kormányzaton, de a kabinetnek nem célja azt megváltoztatni - nyilatkozta a területért felelős helyettes államtitkár. Részletek >>>

További fontos feltétel, hogy csak az élhet az adónyilatkozat lehetőségével, aki nem akarja megosztani a családi kedvezményt szülőtársával, és csak arra az összegre tart igényt, amit az előző év során a munkáltató a fizetésből levont adóelőleg megállapításánál már figyelembe vett. A fentieken kívül még számos kitétel van, amit teljesíteni kell, ezek megtalálhatók a nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutatóban. Ha ezen nem igazodik ki az adózó, akkor sem kell kétségbe esni, mert az adónyilatkozat lehetőségéről és feltételeiről kötelező tájékoztatni a munkaadónak azokat, akik megfelelnek a feltételeknek, február közepéig. Az adóhatóság a kitöltési útmutatóban 13+1 kérdéses totóval is segít, ha mindre "igaz" a válasz, akkor nyugodtan választhatja az adónyilatkozatot az érintett. Utóbbi kitöltésénél arra nagyon kell figyelni, hogy a bevalláson szereplő adóévi összes jövedelem alatt a szuperbruttósított, vagyis 1,27-el felszorozott összeget kell érteni, nem a sima bruttót, és nem is a családi kedvezménnyel korrigált szuperbruttósított összeget. A söralátétet, csakúgy mint a sima bevallást idén legkésőbb május 21-éig kell beadni.

Erre mindenképpen ügyeljen!
- Jelölje meg a bevallás főlapján a megfelelő rubrikába ikszeléssel, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni, különben csak egy átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez!
- Ne felejtse el aláírni a bevallását!
- Tüntesse fel és ellenőrizze az adóazonosítóját a nyomtatványon!
- Idén is lehet kérni legfeljebb négyhavi, pótlékmentes részletfizetést kérni a 100 ezer forintot meg nem haladó szja fizetési kötelezettségre. Változás azonban az eddig megszokottakhoz képest, hogy az első részlet megfizetésének határideje a leadási határidővel, azaz a 2012. május 21-ével egyezik meg.
- Abban az esetben, ha a magánszemély jövedelméből a kifizető adóelőleget vont le, és az összeget nem a kifizető által levont adóelőleg elnevezésű sorban tünteti fel (mert például saját kötelezettségként írja be), akkor fizetési kötelezettsége keletkezhet a bevallása szerint, holott valójában erről szó sincs.



Dolgoztassa az adóhivatalt!

Idén is lehet élni a söralátétnél kicsit „nagyobb”, egyszerűsített bevallás lehetőségével, amelynek lényege, hogy az elszámolást gyakorlatilag az adóhatóság tölti ki, az adózónak csak ellenőriznie kell azt. Az egyszerűsített bevallás akkor választható, ha kizárólag munkáltatótól és/vagy kifizetőtől származott az illető bevétele, amelyből vontak adóelőleget.

Van számos kizáró tényező még: például egyéni vállalkozás, tartós befektetésből származó jövedelem, befizetés az államadósság elleni alapba, 98 százalékos különadó alá tartozó bevétel. Az egyszerűsített adóbevallásra február 15-éig lehet jelentkezni, a 1153NY jelű nyilatkozat beadásával. A NAV ezután elkészítteti a dokumentumot, és április 30-áig elküldi az adózónak, akinek az adatokat össze kell hasonlítania a saját igazolásain szereplőkkel. Ha nem talál eltérést, akkor nincs más dolga, mint aláírásával hitelesíteni a bevallást és az állami adóhatóság részére visszaküldeni május 21-éig. Ha van eltérés, akkor a bevallást az igazolások alapján módosítani kell, és így visszaküldeni. Az egyszerűsített bevallás elektronikus úton is elérhető egy e-mail cím feltüntetésével, vagy azzal, hogy a nyilatkozatot ügyfélkapun keresztül nyújtják be. Aki postán szeretné megkapni a dokumentumot, semmiképp ne töltse ki az e-mail cím rovatot!

A többség már levelet kapott az adóhatóságtól



Hiába minden szándék, bonyolultabb idén a bevallás

Tavaly az egyik legfontosabb újdonság a 16 százalékos, egykulcsos rendszer bevezetése volt. Emiatt az összevont adóalapba tartozó jövedelmet és a különadózó (például az ingó, ingatlan vagyonátruházásból, kamatjövedelemből, osztalékból, árfolyamnyereségből, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó) jövedelem után is 16 százalékos a teher. Mivel az összes jövedelem meghatározásában jelentős változások történtek tavaly, bonyolultabb annak kiszámítása – közölte a Gazdaság.hu hírügynökséggel az Nemzeti Adó és Vámhivatal.

A normál szja bevallásnál (1153-as jelű) bele kell számítani az éves összes jövedelembe a vállalkozói osztalékalapot is, a külföldről származó jövedelmet, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául figyelembe vett bevételt, és a különadó alapot képező bevételt. Nem kell viszont beszámítani az éves összes jövedelem meghatározásakor az ingatlan átruházásából származó jövedelmet, a munkaviszony jogellenes megszüntetésére tekintettel bírósági ítélet alapján fizetett összeget, az osztalékelőleget. A jövedelem meghatározásánál továbbra is alkalmazni kell az adóalap-kiegészítésre (27 százalékos szuperbruttóra) vonatkozó számításokat.

Érdemes újraszámolni a családi kedvezményt

Az előző évhez hasonlóan ebben az évben is alkalmaznia kell a magánszemélynek az adóalap-kiegészítésre vonatkozó számításokat, emiatt az adatokat a magánszemélynek minden esetben újból kell kiszámítania. Az internetről bevallás kitöltő-ellenőrző program segítséget nyújt azoknál a jövedelmeknél, ahol a a megszerzett bevétellel szemben költséget lehet elszámolni.

További jelentős változást hoz a családi kedvezmény, amivel az összevont adóalapot lehet csökkenteni. Érdemes a jogosultaknak közösen átnézni a bevallást, mert a kedvezményt újra lehet osztani a kitöltés során úgy, hogy a lehető legnagyobb mértékben ki legyen használva. Ha például csak az egyik fél kérte tavaly év elején nyilatkozatban a kedvezményt, amivel teljesen lenullázta a fizetendő adóját, de még maradt is belőle, akkor a maradékot a másik fél még felhasználhatja. Akad még egy új kedvezmény, azok számára, akik befizetnek az államadósság elleni harchoz létrehozott alapba. Az összeget le lehet vonni az összevont- és a különadózó jövedelmek adóalapjából. Nem találjuk majd a bevalláson az adóterhet nem viselő járandóságokat (például a nyugdíj, a gyes, vagy az anyasági támogatás), ez a kategória megszűnt, és nem növeli az adóalapot.

A kevesebb gyakran több

Idén is lehet választani a csökkentett adattartalmú szja-bevallást, amivel jelentősen csökkenthető a kitöltésére fordított idő, mivel nem tartalmazza az adózók által ritkán kitöltött sorokat, oldalakat. A tavaly benyújtott bevallások közel 70 százaléka ezzel a leegyszerűsített tartalommal érkezett be. A környezetvédők figyelmébe ajánljuk, hogy az internetes kitöltőprogram felajánlja nyomtatása előtt a kivonatolt nyomtatás opciót, erre érdemes klikkelni, mert így csak az adatot tartalmazó oldalakat nyomtatja, nem az egészet

A bevallás egységcsomagban nincs csekk, ehhez a NAV ügyfélszolgálatain lehet hozzájutni, vagy e-mailben igényelni, az alábbi nyomtatvány beküldésével. A NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban március elsején utal, idén azoknak is, akik elektronikus úton adják le bevallásukat. (Tavaly esetükben február elseje volt a legkorábbi dátum.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG