1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Cannes-ban Nicolas Sarkozy bejelentette az európai bankadót, mely 2012-től debütál. A G20-ak leszámolnak az adóparadicsomokkal is. A csúcs végére sikerült megállapodni az IMF feltőkésítéséről - de konkrétumok nélkül.

16:02 - Jön az európai bankadó


Az Európai Unióban már 2012-től életbe léphet a pénzügyi tranzakciós adó - jelentette be pénteken Nicolas Sarkozy francia elnök a G20-ak csúcstalálkozóját záró sajtótájékoztatón a dél-franciaországi Cannes-ban.

A vendéglátó államfő elmondta, hogy az újfajta adóról az Európai Bizottság által előkészített javaslatot az uniós állam- és kormányfők már a jövő év elején megvitathatják. Franciaország küzdeni fog azért, hogy az új adó a jövő év végéig életbe is léphessen, ígérte az elnök. "A pénzügyi szereplőknek pénzügyileg is hozzá kell járulniuk az okozott károk helyreállításához" - hangsúlyozta a francia elnök.

Sarkozy arról is szólt, hogy a G20-ak közzéteszik annak a 11 adóparadicsomot rejtő országnak a listáját, amelyet "kiközösít" a nemzetközi közösség. "Nem akarunk több adóparadicsomot. Az üzenet nagyon világos. Azokat az országokat, amelyek adóparadicsomok maradnak, ki fogja közösíteni a nemzetközi közösség" - fogalmazott a G20-ak elnökségét ellátó Franciaország elnöke.

Sikerült megállapodni az IMF feltőkésítéséről

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásainak növelésében állapodtak meg pénteken Cannes-ban a G20-csoport országai, de arról még nem tudtak dönteni, hogy ez hogyan történjék - jelentették be uniós források.

Herman van Rompuy uniós elnök sajtóértekezletén elmondta: a forrásbővítésre különböző lehetőségek vannak, a G20-csoport pénzügyminisztereit kérték fel, hogy a felmerült opciókat dolgozzák ki. Egyelőre az európai és nem európai országok eltérő állásponton vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehetne az IMF-et hatékonyabban felhasználni a segítségnyújtásban.

14:51


Ismét megbillentek a piacok az amerikai tőzsdenyitáskor - ahol ma bevezetésre került a Groupon. A hangulat romlását főleg az okozza, hogy az elemzőknek már volt idejük kicsit mélyebben átolvasni az amerikai foglalkoztatási beszámolót, és az is, hogy egyelőre nem érkezett olyan európai hír ami tartós megnyugvást okozna. A tőzsdezárások közeledtével a pozíciózárások is az eladói oldalra terelnek sokakat.

Az amerikai foglalkoztatási adatnak kettős hatása volt. A befektetők először megörültek annak, hogy a munkanélküliségi ráta csökkent (0,1 százalékponttal), mostanra viszont főleg az az adatsor került előtérbe amely szerint a vártnál kevesebb (80 ezer) új munkahely keletkezett az USA-ban. A dollár nagyot erősödött az euróval szemben, egyebek között emiatt esni kezdtek a nyersanyag-árak. Hetek óta megfigyelhető trend, hogy tőzsdei lejtmenet esetén a befektetők előszeretettel fordulnak az amerikai állampapírokhoz, ez okozza a hozamok csökkenését, és az amerikai deviza erősödését.

Berlusconi is magyarázkodhat

Közben Európában Olaszország kerül egyre inkább a befektetők célkeresztjébe, úgy tűnik Görögország után ismét a mediterrán-államok jönnek. Az olasz 10 éves állampapír-hozam újabb történelmi csúcsra ugrott.
Holott az olasz kormányfő - aki pont három hete élt túl egy bizalmi szavazást - az EU mellett kérte az IMF-et is, kövesse figyelemmel az olasz reformfolyamatokat. Silvio Berlusconi a nyár óta már a harmadik megszorító csomagot jelentett be, a GDP arányában 120%-os államadósságot felhalmozó olaszokkal szemben mégsem akar helyreállni a pénzpiacok bizalma.

Görögországban még nem volt meg a bizalmi szavazás a Papandreu-kormányról így ott teljes a bizonytalanság. A cannes-i G20 csúccsal kapcsolatban pedig egyre inkább az a vélemény, hogy nem lesz piacmozgató megegyezés az európai adóssággondokkal kapcsolatban.

A forint piacán egyelőre nem látszik eladói nyomás, viszont az OTP részvények ismét a veszteséges oldalra kerültek.

14:07 - Papandreu végleg kihátrált a referendum mögül


A görög miniszterelnök visszavonta azt a tevét, hogy népszavazásra bocsájtja az EU mentőcsomagját – értesült a The Wall Street Journal. A lap úgy tudja, hogy Papandreu megegyezésre készül a legnagyobb ellenzéki párttal, de hogy ennek mi a pontos tartalma azt egyelőre nem tudni. Korábbi hírek szerint az ellenzék elfogadná a mentőcsomaghoz kapcsolt megszorításokat bizonyos feltételekkel, ezek között lehet az is, hogy Papandreu lemond, és koalíciós kormányt alakítanak a korábbi jegybankelnök vezetésével. További bejelentések nemsokára várhatóak.

Közben a G20-csoport cannes-i találkozóján meghiúsult az a terv, hogy döntsenek az IMF feltőkésítéséről. A tudósítások szerint ez lett volna a találkozó fő célja, így ugyanis növelték volna a nemzetközi szerepvállalást az eurózóna gondjait enyhíteni hivatott alapban. A csúcs még tart, a zárónyilatkozatokra, és a további bejelentésekre még várni kell.

13:57


Javította a befektetői hangulatot az amerikai foglalkoztatási adat. A részletes beszámoló szerint az új állások száma ugyan a vártnál kisebb mértékben 80 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági szektorban, a munkanélküliségi ráta viszont a várt stagnálással szemben 0,1 százalékponttal csökkent pontosan 9 százalékra. Az adatközlés után tovább gyengült a dollár, az európai tőzsdék, és az amerikai határidős indexek pedig tovább emelkedtek.

11:39

Emelkedtek hajnalra az ázsiai részvénypiacok és nyereséggel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék is, miután kitartott a jó hangulat, amit az EKB váratlan kamatcsökkentése, a vártnál jobb amerikai foglalkoztatási adat és az okozott, hogy elmaradhat a görög népszavazás, és az esetleges kormányválság elsöpörheti az EU mentőcsomaggal kapcsolatos aggályokat.

A görögökkel kapcsolatban azonban ebben a pillanatban senki nem mer jósolni, miután ezen a héten szinte minden napra jutott egy sokkoló bejelentés. A legoptimistább forgatókönyv szerint az ellenzék az athéni parlamentben elfogadja a mentőcsomaghoz kapcsolódó megszorításokat, azzal a feltétellel, hogy lemond Papandreu miniszterelnök, a helyét a várakozások szerint a korábbi jegybankelnök venné át. A piacok mindenensetre szívesen látnának pénzügyi szakembert egy koalíciós görög kormány élén. Az optimista várakozások tartják az euró erejét, az EUR/USD az 1,3850-es szint közelébe emelkedett. A Buda-Cash Brókerház devizakereskedője, Dobsa Csaba a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy az EUR/USD viszonylatban erős technikai támasz található az 1,3660-as szintnél. (Emlékezetes, hogy csütörtök reggel és az EKB kamatvágása után is ide szúrt le az árfolyam hirtelen, de innen nem tudott tovább gyengülni az euró.)

Közben egyelőre megtört a svájci frank lendülete. A svájci deviza a hét elején szokatlan erőt mutatott jelezve a kockázatkerülés újbóli erősödését, ma viszont hirtelen nagyot gyengült az euróval szemben. Az EUR/CHF közép az 1,22-es szint fölé került részben azért, mert enyhült a feszültség, részben mert újból elterjedt a piacon, hogy a svájci jegybank még tovább tolja azt a sávot, ameddig engedi a devizáját erősödni az euróval szemben.

Nem mutat érdemi mozgást a forint a tegnapi erősödés után. A reggeli gyengülés elsősorban annak tudható be, hogy a befektetők most nem foglalkoznak olyan kockázatos eszközökkel, mint a forint, kivárják a délutáni híreket.

A magyar devizát a pénteki pozíciózárások is gyengítik A forintnak tegnap az általánosan javuló hangulat mellett jót tett az is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy egyelőre nem tervez a kormány újabb lépést a devizahitelesek megsegítésére. Tóth Gergely, a Budacash Brókerház elemzője a Gazdasági Rádiónak azt mondta: némi változás látszik a kormány és a bankok közötti kommunikációban a tegnapi közös sajtótájékoztató óta, és bíztató, hogy a további lépéseket a bankszövetség bevonásával készíti elő a kabinet.

A budapesti tőzsde tegnap kimaradt az emelkedésből, ma viszont felülteljesíti az európai részvénypiacokat, a vezető részvények egyelőre jól teljesítenek.

A nyugat-európai részvénypiacok szűk sávban mozognak, itt is a kivárás a jellemző. A nagy vesztesek között van a francia Alcatel–Lucent, a német Commerzbank, és a brit International Consolidated Airlines Group, miután mindhárom csalódást keltő számokat, és/vagy előrejelzést közölt a harmadik, és negyedik negyedévről. A nyersanyagok piacán is többnyire emelkednek az árfolyamok, az amerikai WTI könnyűolajat 94,50, az aranyat 1760 dollár fölött jegyzik.

Délután jelenik meg az Egyesült Államokban a legfrissebb átfogó foglalkoztatási adatsor a nem mezőgazdasági szektorról. Az előzetes hangulat elég jó ezzel kapcsolatban, miután a tegnapi – nem ennyire részletes beszámoló – a várakozásokat felülmúlóan sikerült. (Az első munkanélküli segélyt kérők száma a bűvös 400 ezer alá került.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG