1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A NAV 2009 óta 840 cég tisztségviselőjét tiltotta el tevékenységétől. Sokan közülük azonban a tiltás ellenére nem hagytak fel tevékenységükkel, és vezetők maradtak ugyanabban a cégben, illetve új vagy más vállalkozásban lettek irányítók. A NAV most ennek megszüntetésére törekszik a csődtörvény módosítása kapcsán, a NAV adóregisztrációs eljárásának bevezetésével.

Az eltiltott tisztségviselők cégalapítását már a 2006. évi IV. törvény (Gt.) is szabályozta, de csak 2009-ben kezdődött a vezető tisztségviselők tevékenységtől való eltiltása – írja a Bisnode-csoporthoz tartozó PartnerControl.hu elemzésében. Majd 2009-ben szigorították a törvényt, és többek között azon személy, aki a felszámolás alá került cég ki nem fizetett tartozásaiért jogerősen felelt, öt évig nem vállalhatott vezető tisztségviselői pozíciót más gazdasági társaságban.

A nagy részük folytatta pályafutását

Az idén életbe lépett új csődtörvény tovább szigorítja a feltételeket, és nehezíti a már eltiltott vezetők cégalapításait és más cégekbe való magas vezetői pozíció vállalását. Keleti József, a Bisnode Csoport Ország igazgatója üdvözlendőnek tartja a szigorítást, mivel eddig többször előfordult, hogy az eltiltott tisztségviselők a NAV intézkedése ellenére más cégben tisztségviselők maradtak, vagy új céget alapítottak, sőt akár ugyanabban a vállalkozásban is vezetők maradtak.

A cég elemzése szerint az eddig eltiltott 840 cégvezetőből 147-en más cégben lettek vezetők, 182-en pedig új, frissen alapított vállalkozásban kerültek vezető pozícióba. Ráadásul az eltiltottak közel hét százaléka, 56 személy ugyanabban a cégben maradt vezető, 63-an pedig ma is tulajdonosai ugyanannak a cégnek.

Az építőipar és a kereskedelem különösen érintett

A legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető az építőiparban, a kis és nagykereskedelemben tevékenykedik. Mivel Budapesten tevékenykedik a legtöbb vállalkozás, azt gondolhatnánk, hogy itt van a legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető, de ez nem így van, 30 százalékuk Heves megyei, 22 százalékuk Fejér megyei, 19-19 százalékuk pedig Baranya és Hajdú-Bihar megyében tevékenykedik, és csak egy a fővárosi eltiltott tisztségviselő. Feltehetően a hatóságok ezekben a megyékben jártak el kevésbé szigorúan az eltiltott vezetőkkel kapcsolatban.

Érdemes megvizsgálni, hogy  az eltiltott tisztségviselők milyen más cégekben tulajdonosok vagy vezetők. Kiderül, hogy 60 cégből az árbevétel szerinti legnagyobb vállalkozás vezetője még másik hat cégben is vezető vagy tulajdonos, és ezen mindegyike ellen van valamilyen jogi vagy bírósági eljárás, illetve a legtöbb közülük már évek óta nem adta le éves pénzügyi beszámolóját.

Az idén legalább céget alapítani nem tudnak

Az idén hatályba lépett módosításokkal már nem lehet eltiltott vezetőként új céget alapítani. Eddig ugyanis csak nyilatkozni kellet arról, hogy nem áll a vezető eltiltás alatt, most azonban már nem elég a nyilatkozat, a NAV megvizsgálja többek között ezt a tényt is. Ez megakadályozhatja, hogy a más cégeket bedöntő – sokszor csaló – vállalkozók tevékenységüket más vállalkozásokban folytathassák, és újabb kifizetetlen számlákat hagyjanak maguk után. Ennek ellenére nem árt résen lenni, és üzletkötés esetén a cég összes fellelhető adatát, korábbi cégkapcsolatait és jelenlegi érdekeltségeit megvizsgálni – írja a tanácsadó cég.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG