1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mikrovállalkozások pénztárgépcseréjéhez 100 százalékos támogatást adna a kereskedelmi szövetség. Szerintük legalább 80 ezerbe kerül egy új gép, amihez további költségek adódhatnak. Közben az adóhatóság közzétette a listákat az értékesítőkről, a szervizekről és a pénztárgépekről.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt javasolja, hogy a legkisebb vállalkozásoknak teljes egészében térítse meg az állam a pénztárgép cseréjét, illetve az átállás költségeit. Érvelésük szerint sok pénztárgépet kell lecserélni, ami elsősorban a mikrovállalkozásoknak jelent óriási problémát, mert sok cég küzd napi, néhány ezer forintos költséggondokkal. Nekik létkérdés a teljes összegű támogatás.

A szövetség becslése szerint az új gépek akár 80-100 ezer forintba is kerülhetnek majd, amihez még hozzáadódnak az átálás további költségei.

Kivennék a rendszerből a korlátozást

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette azoknak a cégeknek és kerekedőknek a listáját, ahol meg lehet majd venni az új pénztárgépeket. Emellett a pénztárgépszervizek és taxameter-szervizek listája is elérhető. Az adóhatóság tételesen felsorolja a még használható pénztárgépeket, valamint a fontos határidőket. Az adatbázis elérhető a NAV honlapján.

Az OKSZ szerint valamennyi kis- és középvállalkozásnak biztosítani kellene a támogatást. A szövetség ugyanis kifogásolja, hogy a kormány kizárólag az 500 millió forint árbevételnél kisebb méretű vállalkozásokat támogatná 50 ezer forinttal, és vállalkozásonként legfeljebb öt pénztárgép cseréjét. Szerintük ezzel számos kis- és középvállalkozás elesne a támogatás lehetőségétől, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozhatja őket.

Egyszerűsítenék az igénylést

A szövetség szerint sokkal egyszerűbben is megoldható a támogatás igénylése. A Privátbankár már beszámolt róla, hogy a mostani szabályok szerint négy lépésből áll az igénylés. Az OKSZ úgy véli, hogy a NAV köztartozásmentes adózói listájában szereplő vállalkozások mentesíthetők a támogatás előzetes igénylése alól.

Az igénylés október 31-i határideje igazodik a pénztárgépcserék teljesíthető menetéhez azzal, hogy az átállásra a megfelelő támogatással készek a kereskedők, ugyanakkor a tervezés és a gyártás, továbbá az új gépek üzembe helyezése már kizárólag a pénztárgépszolgáltatók teljesítményétől függ.

Támogatják a cserét

Az Országos Kereskedelmi Szövetség - közleményük szerint - a bejelentés pillanatától fogva támogatta a pénztárgépek közvetlen összeköttetését az adóhatósággal. Évente több mint ezermilliárd forintnyi adó tűnik el a rendszerből, ami súlyos sérelem az adóelőírásokat megtartó vállalkozások számára is.

A pénztárgépek adóhatósági bekötésével jelentős többletbevételhez jut a költségvetés, ha a rendszer a kitűzött céloknak megfelelően működik. Ennek alapvető feltétele, hogy az adóhatósághoz beérkező értékesítési és pénztárgép kezelési adatok elemzése alapján a nyugtát nem adó szolgáltatók kiszűrhetők legyenek - írja a szövetség.

Sokkal többe is kerülhetnek a gépek

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) továbbra sem tartja tarthatónak a májusi határidőt. A szövetség szerint év végéig lehet teljesíteni az átállást, mert a tömeges megrendelések miatt jelenleg globális chiphiány lassíthatja a beruházásokat.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke szerint akár 140 ezer forintba is kerülhetnek az új pénztárgépek a rövid határidő miatt. A túlfeszített ütemezés okozta piaci nyomás miatt akár meg is duplázódhat a korábban kalkulált 70 ezer forintos ár. A Magyarországon üzemelő mintegy 250 000 pénztárgépből az IVSZ számításai szerint legalább a 80 százalékát kell az új előírások miatt lecserélni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG