1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetű előrejelzései szerint novemberben valószínűleg 4 százalék fölé gyorsult az éves összevetésű infláció Magyarországon, elsősorban a forintgyengülés átszűrődő hatásai és a jövedéki adók emelése miatt.

A citybeli házak novemberre vonatkozó prognózisai széles sávban, 4,2-4,7 százalék között mozognak. A legmagasabb, 4,7 százalékos becslést a novemberi éves inflációra a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői adták, de a JP Morgan és a 4cast szakértői is legalább 4,5 százalékos éves inflációs ütemet jósoltak a múlt hónapra.

Októberben a fogyasztói árak 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az októberi áremelkedés oka elsősorban a jövedéki adóemelések és az üzemanyagárak nagy mértékű változása volt, valamint a háztartási energia ára is átlag felett növekedett.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai ugyanakkor kisebb gyorsulást várnak, de így is 4,2 százalékos éves szintű, teljes kosárra számolt novemberi inflációt valószínűsítettek előrejelzésükben. A ház elemzői szerint az általuk várt gyorsulás fő tényezője a forint 4,5 százalékos múlt havi gyengülése, valamint az üzemanyag- és energiaárak emelkedése. A GS közgazdászainak várakozása szerint mindazonáltal a maginfláció valószínűleg stagnált a múlt hónapban, tekintettel a gyenge hazai keresletre, amely enyhíthette a belülről generált inflációs nyomást.

A forint gyengülése és a nyersanyagárak emelkedése miatt nő az infláció

A Goldman Sachs elemzői szerint az éves összevetésben számolt decemberi magyarországi inflációs ütem valószínűleg kissé lassul a tavaly decemberi árkiugrás okozta bázishatás miatt - ez a három közép-európai EU-gazdaságra, Magyarországra, Csehországra és Lengyelországra egyaránt igaz -, ám 2012-ben a teljes kosárra számolt magyarországi infláció a ház londoni szakértőinek várakozása szerint visszagyorsul a januártól esedékes áfa-emelés hatására.

Emellett a forint gyengesége és a "makacsul magas nyersanyagárak" is változatlanul felhajtóerőt adnak a magyar inflációnak. A gyenge hazai kereslet és a magyar gazdaságban érvényesülő, ismét szélesedő negatív kibocsátási rés ezeket a hatásokat enyhíteni fogja, és a belépő bázishatásokkal együtt ezek a tényezők előbb-utóbb elkezdik lassítani a magyarországi inflációs ütemeket - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői. Hozzátették ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint az infláció mindezzel együtt is a 3 százalékos célszint felett marad 2012 végéig.

A novemberi áremelkedésben a jövedéki adóé lehet a főszerep

A 4cast gazdasági-pénzügyi elemzőcég szakértői - akik 4,5 százalékra gyorsuló inflációt jósoltak novemberre - az "erőteljes emelkedés" fő tényezőjének a jövedéki adók emelését nevezték. A cég elemzőinek becslése szerint egyedül az üzemanyagárak 0,3 százalékponttal emelhették az inflációt, és további 0,4 százalékponttal járulhattak hozzá az emelkedéshez a szeszesitalok és a dohányáruk.

A 4cast szerint inflációs nyomást jelenthet a tartós és a háztartási árucikkek áremelkedése is, amely a forint gyengeségéből eredt. Az elemzők is további gyorsulást várnak 2012-ben a januári áfa-emelés miatt, és előrejelzésük szerint az éves átlagos magyarországi infláció jövőre meghaladhatja az 5 százalékot.

A JP Morgan londoni elemzői ugyancsak 4,5 százalékra gyorsuló, éves szintre számolt novemberi inflációt várnak, szintén elsősorban a jelentős múlt havi jövedékiadó-emelések általuk valószínűsített részleges átszűrődése miatt. Az éves maginfláció azonban a cég várakozása szerint továbbra is a 3 százalékos célszint közelében "oldalazhatott" a múlt hónapban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG