Nyersanyag
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből? 
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az oroszoknak, jó a többieknek: fontos felfedezés a földben 
Buksza blog | 2023. július 11. 15:31
Nem csupán az olajat és a földgázt érintették az Oroszországgal szembeni európai importszankciók, hanem fontos nyersanyagokat is. A foszfátról kiderült, hogy pótolható „hazai forrásból”.
Részvény / Deviza / Áru Még sok évig lesznek az egekben a nyersanyagárak? - Klasszis podcast 
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 18:42
A nyersanyagpiaci áremelkedést nem az orosz-ukrán háború okozta, de még csak nem is a Covid, ezért nagyon valószínű, hogy ezek elmúlása sem fogja megszüntetni. A múltban sok éves, évtizedes ciklusokat figyelhetünk meg az árupiacon, könnyen lehetséges, hogy most egy hosszú emelkedő szakasz kezdetén járunk. A következő évek befektetési sztorija az árupiac és a bányarészvény lehet. Itt a Klasszis podcast legújabb adása.
Makro / Külgazdaság Elzárták a pénzcsapokat - mi lesz Afganisztánnal? 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 23. 18:24
Az afgán gazdaság a tálibok térhódítása előtt is romokban hevert, hiszen a világ egyik legszegényebb országáról van szó. Miután az iszlám szélsőségesek megkaparintották a hatalmat, várhatóan a nyugati segélyek elapadnak majd, mondta el kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli monitor című műsorában. Az országban ugyan óriási nyersanyagkészlet található, ám közel sem biztos, hogy ki tudják azt termelni.
Makro / Külgazdaság Észbe kapott az EU: lemaradtunk az jövő legfontosabb piacán? 
Privátbankár.hu | 2018. október 15. 18:10
Az EU komoly lemaradásban van az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok fejlesztésének piacán. Az energiatárolók gyártásának éllovasa jelenleg Ázsia, az elektromos autók megjelenésével azonban komoly hátrányba kerülhetnek azok a gazdaságok, akik nem rendelkeznek saját kapacitással.
Makro / Külgazdaság Komoly bajban lesznek a jövő autói, ha ezt nem oldják meg 
Privátbankár.hu | 2017. november 20. 10:53
Komoly kihívás előtt állnak az újrahasznosító cégek, a jövő eautó gyártása ugyanis nagyban függ a használt elemek feldolgozásán.
Makro / Külgazdaság Gyilkos hajsza vette kezdetét Afrika kincseiért  
Káncz Csaba | 2017. szeptember 19. 08:35
Az óriási nyersanyag-kincsek ellenálhatatlan erővel bírnak a nagy- és középhatalmak számára. A stratégiai pontokon sorra jönnek létre a katonai bázisok is. India és Japán 40 millárd eurós közös befektetési tervvel próbálja meg Kína befolyását kiegyensúlyozni.
Vásárló Most tényleg rohanjunk téli gumit venni? Elszállnak az árak? 
Gáspár András | 2017. július 25. 12:43
Most kell megvenni a téli gumit, a következő szezonra ugyanis 17-20 százalékkal emelkednek majd az árak, mert az alapanyagok nagyon megdrágultak - mondta olvasónknak a gumiszervíz jólértesült alkalmazottja épp akkor, amikor a szezon elején a nyári gumikat szerelte fel olvasónk autójára. Vajon egy ügyes kereskedői trükkről van szó a beragadt előző évi készlet kiszórására, vagy tényleg az az autós a legfineszesebb, aki akkor vásárol téli gumit, amikor a többiek nem?
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanság a piacokon – mibe fektessünk?  
Privátbankár.hu | 2017. március 10. 10:43
Hamarosan éllovas lehet a nyersanyagpiac.
Makro / Külgazdaság Hamarosan a vízért fog háborúzni az emberiség - készülhetünk az óriási menekülthullámra 
Privátbankár.hu | 2017. január 3. 18:31
A Max Planck intézet tanulmánya szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 2040-re évente 80-90 napon át 46 fokos csúcshőmérsékletek lesznek, és éjjelente sem csökken 30 fok alá a hőmérséklet ebben a három hónapban. Ez azt jelenti, hogy 500 millió ember élőhelye válik gyakorlatilag lakhatatlanná a közeljövőben. A vízhiány már most olyan szinten van, hogy geopolitikai kockázatot jelent - háborúkhoz vezethet és menekülthullámot indíthat el a világ élhető részei felé. Káncz Csaba külpolitikai elemzőt kértük, vázolja fel a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Egyre égetőbb a kérdés: kié lesz a mérhetetlen aszteroidavagyon? 
Veres Patrik | 2016. június 2. 20:31
Az űrkutatás legújabb frontja lehet az aszteroidabányászat. Ha egyszer a Föld kifogy a nyersanyagból, ez lehet az egyik menekülőút. A technológia még kiforratlan, a kutatások költsége pedig - bocsánat - csillagászati. Mégsem ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy ki birtokolhatja majd a trillió dollárokat érő égitesteket? Magyarország talán egyetlen űrjogászát, Dr. Tari Fruzsinát kérdeztük.
Makro / Külgazdaság Vége az aranykornak? Kanada és Ausztrália megrendül 
Káncz Csaba | 2016. január 4. 08:56
A nyersanyagárak esése nemcsak egyes feltörekvő országokat rendít meg, hanem a fejlett világ nagy termelő államait is. Kanada és Ausztrália egyes régióiban már az 1930-as évek depressziójához hasonló állapotok alakultak ki. De mi lesz, ha kipukkad a kanadai ingatlan-buborék, amelyre a jegybank is nagy esélyt lát?
Befektetési alapok Portfólió-színesítéshez vegyen afrikai részvényeket! 
Eidenpenz József | 2013. szeptember 26. 19:35
Afrika komoly gazdasági növekedés előtt állhat, elsősorban a gyorsan növekvő népesség és a hatalmas nyersanyagkincsek miatt. A következő évtized befektetési sztorija ez lehet. A magas hozamra törekvő, kockázatkedvelő befektetők számára ajánlják az OTP Afrika Részvény Alapot, amely 5-7 év alatt jó eredményt érhet el.
Vásárló Újabb élelmiszer-válság közepén vagyunk 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 15. 11:35
A Nestlé felügyelő bizottságának elnöke szerint az élelmiszerárak további emelkedésére lehet számítani a világban, és a 2008-as után jelenleg is egy újabb élelmiszer-válság közepén állunk.
Deviza / Áru Lassan, de biztosan fogy a Föld aranya 
Privátbankár.hu | 2012. július 20. 09:53
Egyre nehezebb az aranybányászok dolga: egy tonna érctartalmú kőzet a legjobb esetben sem rejt 5-8 gramm aranynál többet. Ahogy fogy az arany a Föld könnyen kitermelhető rétegeiből, úgy lesz a munka egyre költségesebb. Az új aranylelőhelyek feltárása pedig nem tart lépést a már meglévők kiaknázásának ütemével.
Deviza / Áru A dollár szárnyalása nem sok esélyt ad az aranynak 
Privátbankár.hu | 2012. május 25. 09:23
A dollár árfolyama április vége óta csak egy utat ismer: mindig csak előre és egyre csak feljebb. Az euróval szemben 2010 augusztusa óta nem volt ennyire erős a „zöldhasú”. Márpedig amíg ez a szárnyalás eltart, addig nincs sok esély az aranyár emelkedésére. A mostani 1,26 alatti euró-dollár keresztárfolyam helyett legalább 1,30 fölé kéne visszatornásznia magát az eurónak ahhoz, hogy az unciánként 1 600 dollár feletti árszinteknek ismét realitása legyen.
Deviza / Áru Nyersanyag befektetések: amire érdemes figyelni 
Privátbankár.hu | 2012. május 23. 12:38
Az elmúlt években szinte megállás nélkül emelkedő aranyár, valamint a három év alatt háromszorosára ugró kőolajár a befektetők figyelmét is felkeltette a nyersanyagok iránt. A növekedési és államadósság problémák miatt jelentős kockázat és ingadozás tapasztalható a részvény- és kötvénypiacokon. Ebben a környezetben pedig jó alternatívát jelentenek a nyersanyag befektetések.
Makro / Külgazdaság Kitörni készül a régió: Magyarország erről is lemarad 
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 11:46
Ruchir Sharma, a Morgan Stanley vezető stratégája szerint Kína gazdasága nagy valószínűséggel lassulni fog a jövőben, így a BRICS országok fantasztikus jövőképe is el fog illanni. A szakértő úgy véli, hogy a régió legtöbb országa Lengyelország, Csehország és Szlovákia nagy kiugrást fognak elérni, míg Magyarország a bizalom elvesztése miatt erről le fog maradni.
Deviza / Áru Lejárt az idő: a nyersanyagboom lufija ki fog pukkadni 
Privátbankár.hu | 2012. május 15. 12:25
Ruchir Sharma, a Morgan Stanley fő stratégája szerint a nyersanyagok piaca az utóbbi 10 évben félelmetesen hasonló pályát futott be, mint korábban az internetes piac. A historikus adatokra alapozva a szakértő úgy véli a nyersanyagpiacot körülbelül 20 éven át tartó pangás jellemzi, majd jön egy 10 éven át tartó virágzó periódus melynek most értünk a végére.
Deviza / Áru Már 288 forint alatt is előfordult az euró, húszezer a BUX 
Privátbankár.hu | 2012. február 20. 09:33
Nagyon erősen nyitott a forint hétfőn, a kedvevő nemzetközi befektetői hangulat főleg a görög adósságválság lehetséges megoldása és a kínai konjunktúraerősítő próbálkozások miatt volt kellemes. A BUX index is egy százalékos pluszban volt, és decemberi értéke ismét 20 000 pont fölé ment. Az euró 288 forint körül ingadozott, az OTP 4000 felett.
KKV Tízmilliárd tonna szénvagyona van az országnak - csak nem tudjuk kitermelni 
Privátbankár.hu | 2012. január 26. 09:13
Tízmilliárd tonnára becsülik szakemberek a föld mélyén lévő szénvagyont Magyarországon; a kétszáz évre elegendő szén kitermelése állami segítség nélkül a szakemberek szerint nem oldható meg, a bányák bezárásakor ugyanis a kapcsolódó iparágak is megszűntek.
Makro / Külgazdaság A brazil gazdaság még a focicsapatnál is jobban teljesít 
Nagy Zsófia | 2012. január 26. 06:18
Brazília 2010-ben hihetetlen mértékű gazdasági növekedést produkált, tavaly pedig GDP-ben lekörözte Nagy-Britanniát is, így a világ hatodik legnagyobb gazdaságává vált - nemrég nagylelkűen fel is ajánlotta segítségét az euróövezeti mentőalap feltőkésítésére. Hogyan csinálják?
Személyes pénzügyek Elégedetlen a munkájával? Legyen befektetési csaló! 
Privátbankár.hu | 2012. január 25. 14:36
Ezzel a címmel foglalja össze a kisbefektetők védelmére szakosodott német internetes oldal a leggyakoribb formáit annak, amikor különböző trükkökkel csalók szabadítják meg a befektetőket pénzüktől. A nem létező olajtól a tenger fenekén fekvő kincsekig, a felfoghatatlanul bonyolult matematikai formuláktól a filléres részvényekre adott ajánlásokig terjed a skála.
Adó A jövedéki adó dobhatja meg a novemberi inflációt 
Privátbankár.hu | 2011. december 12. 13:39
Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetű előrejelzései szerint novemberben valószínűleg 4 százalék fölé gyorsult az éves összevetésű infláció Magyarországon, elsősorban a forintgyengülés átszűrődő hatásai és a jövedéki adók emelése miatt.
Állampapír / Kötvény Ha akarsz, félj az inflációtól, ha akarsz, a deflációtól 
Eidenpenz József | 2011. december 7. 17:25
Két új ETF jelenik meg Amerikában, az egyik az infláció növekedése, a másik a defláció ellen. Csakhogy a befektetőknek szakemberek szerint nem csak a pénzromlástól vagy az árszínvonal-csökkenéstől érdemes tartaniuk, hanem néha az infláció elleni eszközöktől is. Jönnek hát az egyre szofisztikáltabb megoldások.
Deviza / Áru Nyersanyag-szövetséget alapítanak a német nagyvállalatok 
Privátbankár.hu | 2011. november 17. 15:33
Eddig egy tucat német nagyvállalat csatlakozott ahhoz a tervezett szövetséghez, amelynek célja, hogy külföldi forrásokból hosszú távon is biztosítsa a német ipar stabil nyersanyag-ellátását - jelentette a német Handelsblatt az MTI szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG