1p
Az elmúlt években szinte megállás nélkül emelkedő aranyár, valamint a három év alatt háromszorosára ugró kőolajár a befektetők figyelmét is felkeltette a nyersanyagok iránt. A növekedési és államadósság problémák miatt jelentős kockázat és ingadozás tapasztalható a részvény- és kötvénypiacokon. Ebben a környezetben pedig jó alternatívát jelentenek a nyersanyag befektetések.

A K&H Alapkezelő tájékoztatása szerint a növekedési és államadósság problémák miatt a részvény- és kötvénypiacokon jelentős árfolyam-ingadozásokkal és tartósan magas kockázattal kell számolni, miközben a nyersanyag árak – főként az arany és az olaj esetében – jól láthatóan kiugró árfolyamszinteket értek el. Ezeknek a piaci folyamatoknak a hatásaként a befektetők figyelme is fokozódott a nyersanyag befektetések iránt.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint habár a nyersanyagokat a részvényekhez hasonlóan a magas kockázatú befektetések közé sorolhatóak, kiválóan alkalmasak a befektetői kockázatok megosztására, és fontos összetevői a kiegyensúlyozott befektetési portfóliónak.

A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy hogy bár a nyersanyag befektetések a részvényekhez hasonló mértékű emelkedést illetve esést tudnak produkálni, a változás iránya nem feltétlenül megegyező. Az elmúlt 30-40 év piaci mozgásait tanulmányozva elmondható, hogy a részvények és nyersanyagok igen ritkán szenvednek el veszteséget egyazon évben: vagy együtt emelkednek, vagy ellentétes irányú mozgás jellemzi őket. Ezért kiválóan alkalmasak a részvények árfolyamkockázatának ellensúlyozására. Emellett fontos jellemző az is, hogy a nyersanyagok emelkedő infláció esetén is jól teljesítenek, szemben a részvényekkel vagy a kötvényekkel – tette hozzá a szakember.

Annak ellenére, hogy a nyersanyag befektetéseknek számos formája van, ezek közül nem mindegyik elérhető vagy kifizetődő a kisbefektetők számára. A fizikai nyersanyagok esetében könnyen belátható, hogy komoly szállítási és raktározási költségekkel kell számolni – gondoljunk csak néhány hordó olajra, vagy akár pár tonna búzára. Ezzel szemben a nyersanyag kitermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó cégek részvényei könnyen hozzáférhetők, ugyanakkor a részvények árfolyamának változása nem kizárólag az adott nyersanyagtól függ – jellemzően le is fedezik ezt a kockázatot –, hanem a cégnek a működési, pénzügyi eredményességétől is.

A határidős piacok és árutőzsde pedig – a nagy kontraktus méretek miatt – gyakorlatilag csak a vállalati és intézményi befektetők számára érhető el. Azoknak a kisbefektetőknek tehát, akik nyersanyag befektetésben gondolkodnak, leginkább a különböző nyersanyag indexekre épülő befektetések ajánlottak. Így gyakorlatilag a világ bármely piacán bármely nyersanyaghoz eljuthatunk, akár tőkevédett formában is.

Horváth István elmondta: a nyersanyag befektetéseknél azzal is számolni kell, hogy az egyes nyersanyagpiacok egymástól meglehetősen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az energiahordozók

A nyersanyagárak további emelkedésével azonban nem mindenki ért egyet. Ruchir Sharma, a Morgan Stanley fő stratégája szerint a nyersanyagpiac hamarosan össze fog omlani, mivel minden nyersanyag pótolható és a felhasználás is egyre hatékonyabb. Részletek>

és az ipari fémek esetében rövid távon a gazdasági növekedés változása határozza meg a nyersanyagkereslet alakulását és ezzel együtt az árakat. Hosszú távon azonban a fejlődő országok - elsősorban Kína - tartósan magas nyersanyagigénye, a készletek szűkössége, valamint a válság miatt elmaradó kitermelő beruházások a nyersanyagárak emelkedését vetítik előre.

A mezőgazdasági áruk (búza, kukorica, szója) és a haszonállatok szempontjából leginkább a folyamatosan emelkedő népességszám miatti növekvő igény a meghatározó, miközben az időjárás szezonális hatásai rövid távon jelentős árfolyam-ingadozást okozhatnak. A nemesfémek piacán, speciális helyzete miatt, leginkább az arany érdekes, hiszen árát kevésbé a felhasználása miatti kereslet befolyásolja, sokkal inkább a bizonytalanság és ezzel együtt a kockázatkerülés fokozódása, az alacsony, esetenként negatív reálkamatlábak (USD, EUR), valamint a jegybankok tartalék jellegű kereslete mozgatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG