1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Brazília 2010-ben hihetetlen mértékű gazdasági növekedést produkált, tavaly pedig GDP-ben lekörözte Nagy-Britanniát is, így a világ hatodik legnagyobb gazdaságává vált - nemrég nagylelkűen fel is ajánlotta segítségét az euróövezeti mentőalap feltőkésítésére. Hogyan csinálják?

Brazília 2010-es 7,5 százalékos gazdasági növekedési ütemével negyed évszázados csúcsot döntött meg, az ország azonban a következő évre is tartogatott meglepetéseket. A tekintélyes londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzése szerint 2011-ben Brazília gazdasági növekedés területén lekörözte Nagy-Britanniát, és ezzel az eredménnyel a világ hatodik legnagyobb gazdasága lett.

Douglas McWilliams, a társaság vezető elemzője szerint a foci területén Brazília már évek óta felülmúlja Európát, most azonban eljött az ideje, hogy gazdasági növekedésben is lekörözze az öreg kontinenst. Azért a gazdasághoz reméljük jobban ért, mint a focihoz: a FIFA legfrissebb világranglistáján 5 ország is megelőzi Brazíliát, közülük 4 európai. A legutóbbi 2 világbajnokságon csak a negyeddöntőig jutott a Seleção, mindkétszer európai csapatok játszották a döntőt. A párhuzam azért annyiban stimmel, hogy mind a gazdaság, mind pedig a focicsapat a hatodik legjobb a világon.

Helyezés CEBR ranglista FIFA ranglista
1. Egyesült Államok Spanyolország
2. Kína Hollandia
3. Japán Németország
4. Németország Uruguay
5. Franciaország Anglia
6. Brazília Brazília
7. Nagy-Britannia Portugália
8. Olaszország Horvátország
9. Oroszország Olaszország
10. India Argentína


Az elemzőház 2020-ra készített előrejelzése szerint az ázsiai országok és az árutermelő gazdaságok előretörése lesz jellemző a következő években, míg az európai gazdaságok szépen lassan visszaszorulnak, Brazília pedig várhatóan meg fogja őrizni a világ 6. legnagyobb gazdaságának címét.

Honnan ez a nagy gazdasági erő?

Az 1990-es évek közepétől a brazil gazdaság pénzügyi és gazdasági helyzete is stabilizálódott. Az utóbbi évtizedben nem csak gazdasági, de társadalmi vonatkozásban is jelentős fejlődés zajlott le, csökkent a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség - azonban mindkét területen és a fenntartható fejlődés tekintetében is van még hova fejlődnie az országnak.

Fotó: Fifa.com/Stuart Franklin

A gazdaság szektorai közül a szolgáltatások az éves GDP 67,4 százalékát adják, az ipar 26,8 százalékot képvisel, míg a mezőgazdaság 5,8-at. A szektorok bruttó hazai termékhez történő hozzájárulása az utóbbi évtizedben jelentősen átrendeződött, a mezőgazdaság vesztett szerepéből, az ipar részesedése nőtt, míg a szolgáltatások jelentősen növelték hozzájárulásukat a növekedéshez.

Míg 1930-ban a népességnek mindössze 30 százaléka élt városokban, mára ez az arány a 85,6 százalékot is elérte. A népesség urbanizálódásához jelentősen hozzájárult az iparosítás: 2005-ben a brazil gazdaság 2,4 millió gépjárművet, 33 millió tonna acélt, 34,4 millió tonna cementet, 5,9 millió tv-t, 23,3 millió mobiltelefont és 4,8 millió hűtőszekrényt gyártott egy év alatt.  

Nyerő a nyersanyag-mezőgazdaság-kombináció

A gazdasági növekedésben nagy szerepe van az ország jelentős nyersanyaggal való ellátottságának és a mezőgazdaságnak is. Brazília a világ egyik legnagyobb  cukortermelője, és a világ legnagyobb szója-, dohány-, szarvasmarha- és narancslé-exportőre. Brazília emellett hatalmas tartalékokkal rendelkezik vasércből, mangánból, és más ipari fémekből, valamint kőolajból, aminek köszönhetően már 2007-ben sem szorult olajimportra.

A brazil gazdaság számára meghatározó jelentőségű a külkereskedelem is, GDP arányos exportja 9,7 százalék, míg GDP arányos importja 8,7 százalékot tesz ki; erősödő nemzeti valutája ellenére Brazília még mindig külkereskedelmi többlettel rendelkezik. Szakértők véleménye szerint a brazil gazdaság további bővülése biztosított a magas olajellátottság és a folyamatosan bővülő élelmiszer termelés miatt, továbbá az ország a cukornád alapú bioetanol termelésében is az élre tör.

A 2008/2009-es válság Brazíliát is kellemetlenül érintette, hatása elsősorban a külkereskedelmen keresztül fejtette ki kedvezőtlen hatását. A válság éveiben a növekedés motorját a belső fogyasztás jelentette, ez idő alatt a gazdasági növekedés lényegében stagnált. A depresszív időszakban a kormányzat képes volt a gyors reagálásra, különböző fejlesztéseken keresztül ösztönözték az ipari termelést, a belső fogyasztást és a hitelkínálat fenntartására törekedtek.

A válság után a gazdaság ennek köszönhetően gyorsan talpra tudott állni, és az utóbbi 25 év legnagyobb növekedését volt képes produkálni. A jelentős gazdasági élénkülésben strukturális tényezők és nemzetközi pénzügyi feltételek is szerepet játszottak. A boom évében jelentősen megugrott a fogyasztás és a beruházás is, valamint az optimista nemzetközi világgazdasági hangulat is kedvezett a nemzetközi kereskedelemnek. A háztartások fogyasztásának megugrását a növekvő hitelek és az emelkedő jövedelmek indokolták.

Van még min dolgozni

A tavalyi évre vonatkozóan a kormány 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít. A gazdaság lehűlését a kormányzati fiskális kiigazító intézkedések és a csökkenő kereslet okozta, a kormány kiadásainak csökkentése azonban az infrastrukturális beruházásokat nem érintette. A csökkenő kereslet ellenére az inflációs ráta nem csökken: a legfrissebb adat szerint a fogyasztói árak 6,5 százalékos emelkedése 7 éves csúcsot döntött meg.

Az IMF jellemzése szerint Brazília számára a legnagyobb kihívás a közeljövőben a hazai megtakarítások növelése lesz annak érdekében, hogy magasabb és tartós növekedést tudjon elérni. A beruházok gátját jelenleg az államháztartási hiány és a megtakarítások alacsony szintje. A kormány nyugdíjreformmal igyekezett a költségvetést egyensúlyba hozni és a lakosságot arra ösztönözni, hogy növelje hosszú távú megtakarításait. A reform keretein belül a kormány növelte a nyugdíjkorhatárt és korlátozta a köztisztviselők nyugdíját.

A jövő kihívásai közé tartozik a lakosság gyors ütemű öregedésének megfékezése, a világgazdasági hangulat miatt fellépő bizonytalanság kezelése és a kormányzati bevételek olajártól való függőségének mérséklése. A kormány jelenlegi makrogazdasági, társadalmi politikája, és strukturális reformjainak célja, hogy növelje a háztartások megtakarításait, ezzel növelve a beruházások nagyságát és az infrastruktúra fejlesztését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG